VIDEO PROFIT LIVE Radu Dumitrescu, proprietar Stadio Hospitality: Așteptăm liftul tot mai mult, asta înseamnă că s-au întors oamenii la birou. Măsurile de sprijin pentru HoReCa au făcut doar ca gaura să nu fie foarte adâncă și mare

VIDEO PROFIT LIVE Radu Dumitrescu, proprietar Stadio Hospitality: Așteptăm liftul tot mai mult, asta înseamnă că s-au întors oamenii la birou. Măsurile de sprijin pentru HoReCa au făcut doar ca gaura să nu fie foarte adâncă și mare
scris 17 iun 2022

Radu Dumitrescu, proprietarul Stadio Hospitality, vede o revenire a numărului de clienți în restaurante, chiar peste nivelul din 2019, inclusiv la cele pe care le deține în cadrul clădirilor de birouri. Despre măsurile de sprijin ale statului pentru industria HoReCa luate în pandemie spune că au ajutat, însă nu au fost suficiente. Antreprenorul are și planuri pentru a deschide noi restaurante atât în București, cât și în alte orașe ale țării.

VIDEO poate fi văzut AICI

„Oamenii ies la restaurant. Numărul de oaspeți este puțin mai mare decât înainte de pandemie, exista o creștere. Există și o creștere a bonului mediu care nu este dată doar de scumpiri, ci și de creșterea consumului. Dar nu este foarte mare, undeva în jur de 10% față de 2019”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Radu Dumitrescu, proprietarul Stadio Hospitality Concepts (SHC), grup care deține restaurantele Nor, 18 Lounge, Bistro Cișmigiu, Stadio Herăstrău, Stadio Unirii și Stadio Câmpineanu.

Urmărește-ne și pe Google News

În pandemie, omul de afaceri nu a închis niciun restaurant.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El adaugă că, oamenii nu și-au schimbat obiceiurile de consum după doi ani de pandemie, ci au rămas la fel.

„Toată lumea se așteapta să se consume alte preparate, dar nu. Se consumă aceleași preparate, în același fel. În schimb, în zona de lunch (n.red prânz) a scăzut puțin consumul pentru că au fost, o perioadă lungă de timp, mai puțini oameni la birouri. Și acum sunt mai puțini oameni la birouri. Dar în zona de business lunch nu a scăzut consumul. Suntem cam la fel ca înainte de pandemie, cu un plus de aproximativ 10%”, precizează acesta.

VIDEO PROFIT LIVE Ciprian Cazacu, easySales: În momentul de față, investitorii sunt mai reticenți, se uită la companiile mai sigure, cu șanse foarte mari de scalabilitate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Ciprian Cazacu, easySales: În momentul de față, investitorii sunt mai reticenți, se uită la companiile mai sigure, cu șanse foarte mari de scalabilitate

Radu Dumitrescu observă și o revenire a oamenilor la birouri, cel puțin în clădirile în care deține restaurante. Nu la același nivel ca înainte de pandemie, dar totuși au mai revenit comparativ cu acum 6 luni. 

„Asta înseamnă că, ușor-ușor, oamenii vin la birou. Măsurăm oamenii care vin la birou în funcție de timpul în care așteptăm liftul să urcăm la etajul 36. Și, în ultimul timp, așteptăm liftul din ce în ce mai mult, asta înseamnă că s-au întors oamenii la birou. Nu cred că sunt la capacitatea maximă, dar se pare că suntem pe un drum bun din acest punct de vedere”, afirmă el. 

Antreprenorul mai spune și că măsurile pe care statul le-a luat în pandemiei pentru sprijinirea industriei HoReCa au fost de ajutor, dar nu au fost suficiente. El consideră că statul ar fi trebuie să le acopere costurile pe care le-au avut.

„Am avut norocul că am fost ajutați și de către furnizori, și de către proprietarii spațiilor în care am avut restaurantele, și de către colegii noștri, și de către stat, dar toate acestea n-au făcut decât ca gaura să nu fie foarte adâncă și foarte mare. Noi acum, din profiturile pe care le vom avea, vom acoperi puțin găurile din spate.

Deci, măsurile au fost bune, dar nu au fost îndeajuns, tocmai de aceea așteptăm măsura și pentru 2021, dacă nu s-a uitat deja de ea. În 2021 restricțiile au fost la fel de mari ca în 2020, poate chiar puțin mai mari. Dar nu ne-a luat nimeni în considerare”, precizează Dumitrescu.

VIDEO PROFIT LIVE Dumitru Gangaliuc, fondator BOLD: Vrem să atragem finanțare de 200.000 de euro. Suntem în negocieri acum. Planuri și de internaționalizare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Dumitru Gangaliuc, fondator BOLD: Vrem să atragem finanțare de 200.000 de euro. Suntem în negocieri acum. Planuri și de internaționalizare

Recent, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că grupul de lucru al Coaliției analizează și eliminarea impozitului specific, un impozit preferențial aplicat în sectorul HoReCa. În prezent, pe această măsură nu este încă luată o decizie, având în vedere problemele cu care s-au confruntat aceste companii în pandemie, dar și faptul că pierderile din acești ani nu vor putea fi luate în calcul la rezultatul fiscal din anii următori odată cu trecerea de la specific la profit.

Firmele care erau la impozit specific vor trece, probabil, la impozitarea standard, pe profit.

Impozitul specific a fost introdus din 2017 și este calculat conform unor formule specifice, în funcție de capacitatea hotelurilor sau de suprafața restaurantelor. Avantajează masiv restaurantele și hotelurile de lux, cu profitabilitate foarte mare, care ajung să achite, astfel sume derizorii ca impozit.

Companiile din HoReCa au fost scutite de la plata impozitului specific în perioada pandemiei, în contextul în care activitatea le-a fost perturbată grav de măsurile restrictive luate de autorități.

„Trecerea de la impozitul specific la un alt tip de impozit va însemna o altă suma care va pleca de la noi către stat de data aceasta, iar această sumă coroborată cu toate costurile pe care le avem, și anume salarii foarte mari, chirii care au crescut, credite care cresc, creșterea prețului la combustibil, energie electrică de 3 ori mai scumpă, gaz de 5 ori mai scump. Nu știm ce vom face în viitor, dacă vom putea supraviețui sau dacă vom putea să fim undeva măcar la breakeven. Noi nu putem crește prețurile în același ritm cu scumpirile”, spune Radu Dumitrescu, adăugând că antreprenorii din HoReCa nu pot să-și facă nici planificări pe termen lung având în vedere că statul ia măsuri foarte repede, fără a anunța companiile și fără a le lăsa timp să se pregătească.

VIDEO PROFIT LIVE Iulia Dorobanțu, co-fondator Charger.ro: În acest moment ne concentrăm pe a obține o finanțare care ne va permite să dezvoltăm platforma, să angajăm oameni și să creștem portofoliul CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Iulia Dorobanțu, co-fondator Charger.ro: În acest moment ne concentrăm pe a obține o finanțare care ne va permite să dezvoltăm platforma, să angajăm oameni și să creștem portofoliul

El estimează o cifră de afaceri de 48 de milioane de lei în 2022, de la 25 milioane de lei în 2021.

„În ceea ce privește profitabilitatea, nu avem nici cea mai mică idee în momentul ăsta, pentru că nu știm ce costuri vor urma, dacă vor mai exista scumpiri și dacă da, cât de mari vor fi. Știm în principiu că vom fi pe plus, dar nu știm cu cât sau foarte aproape de zero”, afirmă acesta.

Planurile de viitor ale companiei includ și deschiderea de noi restaurante atât în București, cât și în alte orașe ale țării.

„Ne uităm după locații noi în mod constant, și în București și în afara Capitalei. Credem că zona de HoReCa va crește în continuare pentru că oamenii își doresc să iasă în oraș. Suntem în discuții cu restaurante în Timișoara și Iași. Avem discuții cel puțin săptămânale cu locații noi sau cu restaurante pe care să le preluăm”, precizează el.

VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Micu, co-fondator Qoobiss: Avem deja 2 clienți în Republica Moldova și suntem în discuții cu alte 11 companii. Până la finalul anului vrem să ne extindem în alte două piețe CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Micu, co-fondator Qoobiss: Avem deja 2 clienți în Republica Moldova și suntem în discuții cu alte 11 companii. Până la finalul anului vrem să ne extindem în alte două piețe

Chiar înainte de declanșarea pandemiei, în martie 2020, grupul SHC și-a lărgit portofoliul cu încă două restaurante, 18 Lounge și Stadio Park (fostul Embassy Park), achiziționate de la grupul Embassy. În total, compania operează șase restaurante în București (NOR, Stadio Universitate, Stadio Unirii, Stadio Herăstrău, 18Lounge și Cișmigiu – Bistro la Etaj).

În 2019, Radu Dumitrescu a achiziționat Restograf, transformându-l în aplicație de rezervări la restaurantele din București și nu numai.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu dumitrescu
stadio hospitality
horeca