Vânzările producătorului de lacuri și vopsele Policolor-Orgachim, fosta Întreprindere de Lacuri și Vopsele București, au crescut cu 3,9% în 2016, până la 59,14 milioane euro, însă s-au situat sub nivelul bugetat, de aproape 65 milioane euro, din cauza veniturilor sub așteptări înregistrate de diviziile de rășini și vopsele auto.
Grupul, care operează două mari unități de producție - Policolor România și Orgachim Bulgaria – a obținut un profit recurent înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) de 1,4 milioane euro, în scădere de la 2,1 milioane euro în anul anterior, potrivit raportului financiar al unuia dintre acționari, fondul de investiții Reconstruction Capital 2 (RC2).
Producătorul de vopsele a revenit pe profit anul trecut, cu un rezultat net de 707.000 euro, comparativ cu pierderi de aproape 2,8 milioane euro în 2015, însă rezultatul include suma de 3,7 milioane euro facturată celor doi oameni de afaceri români care s-au angajat să cumpere terenul aferent fabricii din București și cu care grupul se află în litigiu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Consorțiul austriac Kostmann, prezent la Oradea de 10 ani, a renunțat la participațiile din RomâniaÎn condițiile în care cei doi au cerut în instanță restiturea sumei, RC2 notează că, cel mai probabil, aceasta va fi scăzută din rezultatele pentru 2017 dacă se va ajunge la o înțelegere până la finele anului.
În 2015, Policolor a anunțat semnarea unui contract pentru vânzarea terenului pe care se află actuala unitate de producție din București către oamenii de afaceri Robertino Georgescu și Dan Drăgulin, dezvoltatorii ansamblurilor rezidențiale Metropolitan, în schimbul sumei de 18,3 milioane euro. Grupul a arătat însă că a primit doar un avans de 3 milioane euro (plus 0,7 milioane euro, reprezentând contravaloarea TVA).
“Deși Policolor crede că este îndreptățită să păstreze avansul, deoarece cumpărătorii nu și-au îndeplinit angajamentele, este important să se ajungă la o înțelegere pentru ca Policolor să poată vinde terenul unuia sau multor cumpărători”, se arată în raport.
Odată soluționat litigiul, Policolor vrea să înceapă construcția unei noi fabrici în vestul Capitalei, investiție estimată la circa 6,5 milioane euro.
CITEȘTE ȘI BERD vrea să înființeze o linie de credit de 100 milioane euro pentru proiecte rezidențiale verzi în România. Banca Transilvania va primi primul împrumut, de 40 milioane euroPentru anul în curs, Policolor și-a bugetat vânzări de 64 milioane euro și un EBITDA recurent de 3,5 milioane euro, în condițiile în care estimează revenirea pe profit a diviziei de anihidridă (materie primă utilizată în producția de rășini) și performanțe îmbunătățite la diviziile de lacuri și rășini.
Fondul de investiții RC2, controlat de omul de afaceri Ion Florescu, deține 40% din acțiunile Policolor, în acționariatul căruia se mai regăsesc fondurile Romanian Investment Fund și Romanian Reconstruction Limited, înregistrate în Cipru.
Pe lângă acțiunile la Policolor, RC2 mai deține în România o participație de 63% la Mamaia Resort Hotels, proprietarul și operatorul complexului hotelier Zenith Top Country Line din Mamaia, singurul hotel de pe litoralul românesc afiliat unui grup hotelier internațional, precum și un pachet de 93% din acțiunile recuperatorului de creanțe Top Factoring.
La finele anului trecut, activele nete ale RC2 se situau 54,2 milioane euro, în creștere de la 41,4 milioane euro în 2015, în principal pe fondul reevaluării în urcare a activelor din România.