FOTO Palatul celei mai puternice bănci comerciale din România din 1920 este la vânzare. Proprietarii au tăiat din preț

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 29 mar 2017

Proprietarii palatului Spayer, fostul sediu al băncii Marmorosh Blank, cea mai puternică bancă comercială din România din anii 1920, dar intrată în stare de faliment în contextul crizei economiei mondiale din 1930, vor să vândă clădirea, în posesia căreia au reintrat anul trecut, dar au tăiat în ultimele luni din prețul de vânzare, de la 4,2 milioane euro, în noiembrie, la 3,8 milioane euro. Experții imobiliari apreciază că ar fi nevoie de 2 milioane euro suplimentar pentru restaurarea clădirii.

Aflat în zona zero a Bucureștiului, în imediata apropiere a Pieței Universității, palatul are o suprafață utilă de 1.000 metri pătrați, cu hol central de recepție și 10 camere înalte de 4,5 metri, și dispune de un teren tot de 1.000 metri pătrați.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO O locuință deținută de Mel B, membră a fostului grup Spice Girls, cu propriul cinema, a fost scoasă la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO O locuință deținută de Mel B, membră a fostului grup Spice Girls, cu propriul cinema, a fost scoasă la vânzare

Clădirea i-a aparținut industriașului Herman Spayer și a fost, pentru o perioadă, sediul băncii Marmorosh Blank, în anii 20. Ulterior, Marmorosch s-a mutat lângă Banca Națională.

Sursa foto:Regatta

Sursa foto:Regatta

Banca Marmorosch, Blank & Co, înființată în 1848 de către Iacob Marmorosch, a fost principalul canal de pătrundere a capitalurilor occidentale în economia României.

VIDEO&FOTO Artistul Dan Bittman se lansează într-un nou business. Investește peste 500.000 euro în primul Wakepark fullsize din România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Artistul Dan Bittman se lansează într-un nou business. Investește peste 500.000 euro în primul Wakepark fullsize din România

Ca urmare a crizei economiei mondiale din 1930, Banca Marmorosch Blank a intrat în incapacitate de plată și nu a mai putut face față cererilor de restituire a depozitelor, intrând în stare de faliment. Banca Națională a intervenit, ajutând prin credite preferențiale, dar Marmorosch a fost în final lichidată în 1948, odată cu preluarea puterii de către regimul comunist.

Palatul a fost naționalizat și utilizat pentru activități de protocol ale Gospodăriei Partidului Comunist, iar după 1989 a devenit sediul Asociației ,,21 decembrie''.

Sursa foto:Regatta

Sursa foto:Regatta

Anul trecut, moștenitorii au intrat în posesia clădirii, prin decizie a instanței, și au scos-o la vânzare, prețul anunțat atunci fiind de 4,2 milioane euro.

Ultimele informații relevă însă că prețul de vânzare a fost redus acum la 3,8 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
palat
marmorosch
cladire