Cu doi ani în urmă, Primăria Capitalei a notificat hotelul Caro din București că trebuie să elibereze un teren de 2.000 metri pătrați, care urma să fie expropriat pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, din zona Pipera. Ulterior, pentru a efectua plata pe teren, reprezentanții primăriei le-au solicitat celor de la Caro să emită o factură pentru 1,8 milioane de euro. Hotelul Caro susține însă că nu a primit banii, dar s-a văzut în situația de a plăti impozit și TVA aferente "tranzacției" în valoare de 600.000 de euro. Reprezentanții hotelului urmează acum să dea în judecată primăria. UPDATE: Explicațiile Primăriei transmise Profit.ro.
La jumătatea lunii octombrie 2015, Primăria Municipiului București, prin primarul interimar de atunci, Marin Ștefănel Dan, a trimis o notificare hotelului Caro din București prin care anunța că, în 30 de zile lucrătoare, va trebui să elibereze un teren de 2.150 de metri pătrați și patru clădiri pe strada Fabrica de Glucoză. Terenul urma să fie folosit pentru lărgirea străzii, lucrare de utilitate publică.
Cei de la Caro, care dețin un teren de peste 5 hectare cu mai multe clădiri și corpuri în care funcționează hotelul, afirmă că au încercat să afle exact despre ce imobile este vorba și care va fi conturul exproprierii, dar n-au primit niciun răspuns. "Am smuls de la ei cu mare greutate care sunt clădirile pe care le expropriază, pentru că nu se știa, ca să vedem și noi până unde, cum se dărâmă... A început după aia o întreagă discuție, dacă e luat sau nu în calcul gardul etc., discuții care se desfășurau anevoios", a declarat pentru Profit.ro Octavian Lazăr, directorul și proprietarul hotelului Caro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din cele patru clădiri, în două existau chiriași, alta era un post de pază și în cealaltă funcționa postul de transformare, cu tot curentul pentru întreg complexul Caro. Clădirile au fost eliberate, dar nu s-a mai întâmplat nimic câteva luni, până pe 29 aprilie 2016, când primăria a emis o nouă dispoziție privind exproprierea imobilelor de la acea dată. "Dreptul de proprietate asupra terenului trecea de la noi la ei în orice fel de condiții. Atunci au diminuat suma evaluată inițial cu aproape 30%, până la 1,8 milioane de euro", relatează Lazăr.
Din aprilie și până în noiembrie, reprezentanții hotelului spun că au încercat să discute la primărie și să întrebe de ce a fost redusă suma și cum a fost efectuată evaluarea.
"La un moment dat au ajuns să ne spună că nu avem autorizație de construire pentru acele clădiri și le-am explicat că acestea existau atunci când am luat terenul, pentru că au fost ridicate în 1930", a afirmat Octavian Lazăr.
Lucrurile s-au tărăgănat până în noiembrie anul trecut, când a fost avizată hotărârea de stabilire a despăgubirilor, prin care primăria a recunoscut dreptul asupra clădirilor și terenurilor. A urmat o perioadă în care cei de la Caro, pentru a putea primi banii, au depus la primărie o serie de documente prin care să demonstreze că nu au datorii la stat și că sunt de acord cu plata sumei respective.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO&VIDEO Hotelul Lido, emblemă a Bucureștiului, redeschis după 7 ani. A fost preluat de Mohammad Murad, care vrea să-l afilieze la lanțul hotelier al lui Donald TrumpCererea pentru plata despăgubirilor a fost depusă în februarie acest an. "În momentul în care ai depus cererea, ei ar trebui să facă plata împreună cu factura. Mi-au spus de la primărie că, dacă nu le dau factură, ei nu mi-o plătesc, pentru că n-au cum. Le-am emis factura pe care mi-au cerut ei, pe 1,8 milioane, cât valorează expoprierea", a spus Lazăr.
Cu toate acestea, conform sursei citate, primăria nu a plătit banii pentru expropriere, iar pentru că exproprierea a fost în aprilie 2016, contabilitatea hotelului a scos clădirea din evidențe și a considerat-o vânzare, în urma căreia trebuia plătit un impozit pe profit. "Așa am ajuns să avem de plată pentru acea expropriere făcută în 2016, la care nu ne puteam opune, o sumă datorată emiterii facturii, la care trebuia să plătim TVA aferent acesteia, plus impozitul de 16% pe «tranzacția» pentru care n-am primit banii. În momentul acesta, cele două sume - TVA plus impozitul aferent exproprierii - se ridică la peste 600.000 de euro", a mai spus directorul Caro.
Firma avea banii în cont pentru că urma să înceapă renovarea hotelului, așa că a ales să plătească cei 600.000 de euro către primărie. Cealaltă variantă era ca ANAF să se sesizeze că nu sunt plătite datoriile, iar în 14 zile ar fi dispus popriere pe conturi. "Având în vedere că n-aș fi avut banii în cont, practic îmi blocau activitatea. Am înțeles că nu au cum s-o regleze în interior, pentru că, deși este tot statul, banii sunt diferiți, pe bugete diferite. Banii pe impozite și taxe se duc la bugetul de stat, iar impozitul se duce la bugetul local, deci nu au cum să le compenseze. Mi-au luat cu forța un teren pe care trebuia să-mi dea 1,8 milioane și n-am văzut niciun ban, dar în schimb am plătit 600.000 de euro", a rezumat Octavian Lazăr situația.
El arată că a încercat, fără succes, să discute cu primarul general, Gabriela Firea, și a trimis mai multe scrisori la primărie, la care n-a primit răspuns. Acum s-a hotărât să acționeze primăria în instanță "și pe parte civilă, și pe parte penală".
Dacă astfel de situații se vor perpetua, probabil că în timp celebra expresie se va modifica în "și expropriați, și cu banii luați".
UPDATE ora 20.20 La solicitarea Profit.ro, transmisă cu mult înaintea publicării știrii, Primăria București a transmis următoarele explicații:
"Suma de 11.156.239 lei a fost estimată că despăgubire în anul 2015 prin hotărârea Consiliului General nr. 27/12.02.2015 și a avut în vedere suprafețe de teren mai mari decât cele care au fost supuse procedurii de expropriere în anul 2016. Suma de 8.274.635 lei s-a acordat că despăgubire către Editura Adevărul SA (firma care deține Hotel Caro-n.r.) prin Dispoziția Primarului General nr. 658/29.04.2016 în baza unui raport final de evaluare întocmit de către un expert evaluator autorizat ANEVAR, aceasta fiind stabilită în strictă concordanță cu dispozițiile art. 11 alin. 7 și 8 din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, modificată și republicată, respectiv în baza Grilei Notarilor Publici valabile pentru anul 2016.
Înainte de data începerii activității comisiei prevăzute la art. 18, un expert evaluator specializat în evaluarea proprietăților imobiliare, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor din România - ANEVAR, va întocmi un raport de evaluare a imobilelor expropriate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, pe fiecare categorie de folosință. Raportul de evaluare se întocmește avându-se în vedere expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 771 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Persoana expropriată, Editura Adevărul SA, a fost convocată la lucrările Comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate sau a altui drept real în dată de 09.11.2016. Ca urmare a neprezentării la ședința Comisiei, prin Hotărârea de stabilire a despăgubirilor nr. 20/09.11.2016, suma de 8.274.635 lei a fost consemnată pe numele Editura Adevărul SĂ pentru a fi plătită către aceasta în termenul de 90 de zile prevăzut de art. 21 din Legea nr. 255/2010, în urma exprimării acordului în formă autentică. În dată de 21 februarie 2017, Editura Adevărul SA a înregistrat la Primăria Municipiului București declarația notarială autentificată de BNP Ioana Valmar cu nr. 193/17.02.2017, prin care și-a exprimat acordul pentru plata sumei de 8.274.635 lei stabilită că despăgubire ,,cu condiția încasării sumei în termen maxim de 90 de zile de la dată prezenței”. Prin urmare, având în vedere că termenul legal de 90 de zile a început la dată comunicării declarației notariale de acceptare, respectiv dată de 21 februarie 2017, și se va încheia la data de 22 mai 2017, Municipiul București nu se află în întârziere cu plata sumei de bani stabilită ca despăgubire pentru imobilele expropriate de la Editura Adevărul SA.
Având în vedere că termenul legal pentru plata sumei de bani stabilită ca despăgubire nu a fost depășit, Primăria Municipiului București nu se consideră a fi responsabilă de această situație.
Editura Adevărul SA a solicitat, de la începutul procedurii de expropriere și până în prezent, două audiențe către Municipiul București, respectiv către Direcția Transporturi, Drumuri și Sistematizarea Circulației. În ambele ocazii, reprezentanții Editurii Adevărul SA au fost primiți în audiență la orele stabilite, iar problema supusă atenției Municipiului București, respectiv evitarea punctului TRAFO al Hotel Caro de către coridorul de expropriere, a fost rezolvată tocmai pentru a nu genera probleme semnificative în activitatea curentă a societății".