Deutsche Bank, Turcia și companiile petroliere trag în jos bursa de la București

Deutsche Bank, Turcia și companiile petroliere trag în jos bursa de la București
scris 26 sep 2016

Indicele reprezentativ de la BVB a pierdut azi 0,65%, într-o zi negativă pe piețele europene. Declinul titlurilor Deutsche Bank cu peste 7%, la minimul istoric, turbulențele din piața financiară a Turciei după retrogradarea la „junk” a ratingului de țară de către agenția Moody’s și aversiunea față de acțiunile petroliere au alimentat vânzările de la București.

După ce a închis săptămâna trecută doar marginal peste pragul psihologic de 7.000 de puncte, indicele BET a pierdut 0,65%, până la nivelul de 6.955,06 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,67%.

Urmărește-ne și pe Google News

Este un recul al pieței sub media burselor europene, al căror indice sintetic Euro Stoxx 50 a coborât cu 1,86%, potrivit Bloomberg. Dacă indicii FTSE100 de la Londra și CAC40 de la Paris au avut scăderi de 1,32% și, respectiv 1,80%, indicele DAX al Bursei de la Frankfurt a suferit un declin încă și mai accentuat, de 2,19%. Indicele german a fost tras în jos de prăbușirea cu 7,3% a acțiunilor Deutsche Bank, până la un nou minim istoric de 10,53 euro pe unitate.

Aversiunea la risc s-a resimțit și la nivel regional, indicii WIG20 de la Varșovia și BUX de la Budapesta depreciindu-se cu 1,27% și, respectiv 1,55%, pierderea fiind ceva mai atenuată, de 0,57%, pentru indicele PX de la Praga. Turcia a avut propria sa poveste, indicele primelor 100 de companii listate scăzând cu 3,80%, în condițiile în care piața a avut de digerat știrea retrogradării ratingului de țară la categoria „junk” de către agenția Moody’s. Intraday, scăderea a fost și de peste 4%.

Bursa din Turcia scade cu peste 4%, după ce agenția Moody’s a coborât rating-ul țării la „junk” CITEȘTE ȘI Bursa din Turcia scade cu peste 4%, după ce agenția Moody’s a coborât rating-ul țării la „junk”

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu transferuri însumând 5,64 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 1,23%, până la prețul de 2,4050 lei/acțiune, după ce au închis săptămâna precedentă pe maximele ex-dividend. Pe acest emitent, în piața deal, s-au mai efectuat tranzacții speciale de 5,82 milioane lei, ceea ce ridică volumele pe Banca Transilvania la peste jumătate din rulajul de 22,17 milioane lei (4,98 milioane euro) a pieței de acțiuni.

Fondul Proprietatea promite cash

Un declin sub media pieței, de 0,25%, au avut titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au închis pe nivelul de preț de 0,8000 lei/acțiune, pe transferuri de 3,47 milioane lei. La finalul sesiunii de tranzacționare, Fondul a precizat pentru piață că distribuția de cash în valoare de 0,05 lei pe unitate propusă pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 31 octombrie este una specială, suplimentară față de virarea anuală de numerar. „Propunerea privind distribuția specială face parte din angajamentul Administratorului de Investiții de a continua reducerea nivelului discount-ului față de Valoarea Activului Net („VAN”), fiind în concordanță cu Politica de Distribuții în Numerar a Fondului”, mai spune documentul sosit la finele sesiunii de tranzacționare.

Șocul petrolier s-a resimțit și la București

În ansamblu, indicele financiar BET-FI a pierdut 0,41%, până la valoarea de 29.155,01 puncte, un declin de o amplitudine apropiată de cea de 0,45% pe indicele energetic BET-NG. Acesta a suferit în contextul în care și la nivel european cotațiile companiilor petroliere al căror indice sectorial SXEP a scăzut cu 1,5%, potrivit Market Watch.

Cea mai importantă companie petrolieră românească, OMV Petrom (SNP), a pierdut 1,40% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind 0,2465 lei/acțiune, într-o zi în care volumele pe acest emitent s-au ridicat la 1,63 milioane lei.

Acțiunea din sectorul energetic având cea mai mare lichiditate la BVB în acest an, cea a Romgaz Mediaș (SNG) a scăzut azi cu 1,08%, până la prețul de 22,95 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,28 milioane lei. Intraday a fost atins și un minim de 22,80 lei/acțiune, cel mai coborât nivel al ultimei luni al acestui titlu. La finalul sesiunii de tranzacționare, Romgaz a anunțat semnarea a 2 contracte de vânzare-cumpărare gaze naturale pe piața concurențială în valoare de 30,58 milioane lei cu Complexul energetic Hunedoara.

Soluția prezentată la Bruxelles pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara: declararea ca \ CITEȘTE ȘI Soluția prezentată la Bruxelles pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara: declararea ca "serviciu de interes economic general"

Remarcăm rulajul sporit pe titlurile Deutsche Bank, disponbile la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare al BVB. Acțiunea celei mai mari bănci germane a coborât cu 6,98% pe tranzacții de 1,38 milioane lei, în acord cu prăbușirea cotației la Frankfurt.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
turcia
banca transilvania
romgaz
fondul proprietatea
omv petrom