Mircea Ursache (ASF): Piața de capital nu trebuie să devină o piață a sancționaților

Mircea Ursache (ASF): Piața de capital nu trebuie să devină o piață a sancționaților
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 sep 2016

După tendința de sancționare severă a conducerilor entităților din piața de capital de către ASF, vicepreședintele Autorității, Mircea Ursache, are în vedere o politică menită să pună mai mult accent pe implementarea planurilor de măsuri decât pe amenzi și interdicții. „Nu trebuie să fie o piață de sancționați din orice.”

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache are în vedere o clemență mai mare, după ce entități din cadrul pieței de capital au semnalat existența unor sancțiuni foarte ridicate în raport cu veniturile care pot fi obținute din activitatea pe brokeraj sau de administrare a activelor financiare pe bursa românească.

Urmărește-ne și pe Google News

Ursache este conștient de fenomen. „De la o vreme, observăm un tratament schimbat complet față de anii din urmă la CNVM sub raportul supravegherii și controlului”, a declarat el în cadrul unui eveniment organizat de publicația Piața Financiară și Finmedia.

El spune că nu se va amesteca în controalele periodice propriu-zise: „Am stabilit foarte clar. Nu intervin nici pe tematica de control, nici pe control. Nu există, deși este în subordinea mea, vreo intervenție. Controlorii sunt, practic, independenți și suverani în încadrarea faptelor pe care le constată și în propunerile de sancțiuni.”

Pe de altă parte, după primirea contestațiilor prealabile în termen de 30 de zile, el poate interveni pentru menținerea sancțiunilor, diminuarea lor, sau chiar anularea lor. „Concepția mea este că piața, așa cum este ea, nu trebuie să fie o piață de sancționați din orice”, a afirmat Ursache.

Fondurile închise de la BVB, profituri cumulate de 1,11 miliarde lei în primele 8 luni CITEȘTE ȘI Fondurile închise de la BVB, profituri cumulate de 1,11 miliarde lei în primele 8 luni

Un senior broker declara la finele săptămânii trecute, pentru Profit.ro, că sancțiunile care vin de la ASF covârșesc societățile de brokeraj, în condițiile în care veniturile acestora sunt deja la cota de avarie.

Ursache nu are în vedere numai cuantumul amenzilor, ci și sancțiuni drastice de scoatere din piață a unor persoane de conducere. A dat exemplul lui Grigore Chiș, fostul director de la SSIF Broker Cluj, actuala BRK Financial, dar și al lui Dragoș Neacșu, președinte la Erste Asset Management, căruia i-a anulat sancțiunea. Principiul său este că nu poți sancționa automat directorii, atât timp cât sunt oameni responsabili, autorizați în cadrul companiilor respective și autorizați expres de ASF.

„Aceasta va fi politica în continuare. Indiferent că se cheamă Swiss Capital sau Certinvest, politica mea este de a nu crea în piață sancțiuni doar de dragul sancțiunilor”, a declarat Ursache, adăugând că „planurile de măsuri sunt cele mai importante”.

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea ursache
sanctiuni
asf
dragos neacsu
brk financial
grigore chis
erste am
bvb