Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a avizat ca membri în Directoratul de la SIF Transilvania pe fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan, și Cristian Răduță pentru un mandat pe 4 ani. Profit.ro a comunicat în premieră mutarea de la jumătatea lunii aprilie, după votul din Consiliul de Supraveghere. Acțiunile societății au rămas suspendate de la tranzacționare, iar următorul pas ar fi preluarea nemijlocită a sediului unde în prezent fostul director Mihai Fercală încă ocupă spațiul și se acționează de ca și când ar fi pe mai departe șef.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis ca acțiunile SIF Transilvania (SIF3) să rămână suspendate de la tranzacționare până la clarificarea aspectelor legate de conducere, pentru o perioadă de cel mult până la 10 zile, însă l-a avizat pe fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan, ca membru al Directoratului pentru un mandat de 4 ani. Acesta primise votul Consiliului de Supraveghere încă dinainte de Paști și urma să-l înlocuiasă pe șeful de peste un sfert de secol Mihai Fercală care fusese revocat și al cărui mandat oricum expira pe data de 19 aprilie, așa cum a prezentat știrea în premieră Profit.ro.
Este încă un câștig al boardului în care s-a conturat o majoritate de 4 membri din 7, pentru debarcarea lui Fercală. Acestora încă le lipsește controlul de facto asupra societății, adică accesul în sediu, la documente și colaborarea personalului tehnic, în prezent fidel fostului director. Primirea avizului ASF atât pentru Moldovan, cât și pentru colaboratorul său Cristian Răduță creează premisele intrării în sediul în care nu a fost primit în calitate de supraveghetor de peste o lună.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform unei comunicări către bursă a Consilului de Supraveghere, membrilor acestuia nu li se permite accesul în sediu, fiind respinși de firma de securitate Euroguard Security prezumtiv la solicitarea lui Fercală. De asemenea, departamentele SIF-ului nu remit boardului documentele solicitate și nu le respectă hotărârile.
Potrivit notificării respective către piață, Fercală și Ștefan Szitas se află zilnic în sediul din Brașov al societății și angajează patrimonial SIF Transilvania în contracte cu case de avocatură. Consiliul de Supraveghere consideră că nu are acest drept după ce a fost revocat înainte de Paști, iar pe data de 19 aprilie oricum a expirat mandatul său anterior. Ei spun că Fercală și Szitas „interpretează discreționar hotărârile instanțelor de judecată, deciziile ASF, hotărârile CS și transmit în mod public informații nereale”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Listarea anul acesta a Hidroelectrica - compromisă din cauza COVID-19Departamentului economic al SIF-ului i s-a cerut transmiterea spre semnare către board a situațiilor financiare pe anul 2019, dar și efectuarea plăților aferente contractelor semnate până la 19 aprilie, data expirării mandatului fostului Directorat, urmând ca după acest reper să nu mai poată inița tranzacții la dispoziția lui Fercală sau a colaboratorilor săi.
Moldovan este deținător al unei diplome MBA la Universitatea din Viena. Imediat după absolvire, în februarie 2017, întrebat de Profit.ro unde se vede peste 10 ani, acesta răspundea că își leagă viitorul de bursa românească. „Vreau să pun umărul la dezvoltarea ei. Încă nu e totul pierdut”, afirma acesta.
El va prelua societatea într-o poziție precară, fără vânzări importante pe creștere, cu achiziții pe scăderile recente care au secătuit-o de cash și suferind șocul de a nu primi dividende de la BRD Groupe Société Générale (BRD), unde are una din cele mai importante participații la o societate listată. Mai grav, deținerile istorice în domeniul turismului, unde SIF Transilvania a derulat programe de investiții importante în ultimii ani cu bani obținuți din vânzarea pachetului deținut la BCR acum un deceniu, sunt blocate complet în contextul epidemiei de coronavirus.
CITEȘTE ȘI Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7%Boardul notificase piața că publicarea raportului trimestrial al societății va fi amânată pentru că documentul nu a fost prezentat la solicitarea supraveghetorilor spre a fi analizat.
De peste o lună, membrii Consiliului de Supraveghere reclamă faptul că nu sunt primiți în sediu. Lui Moldovan nici măcar nu i s-ar fi permis accesul în sediu în prezența unui executor judecătoresc, însă acum ca director executiv are un atuu în plus pentru a prelua nemijlocit frâiele societății.
De facto, septuagenarul Fercală este stăpân în sediul din Brașov al SIF-ului, are ștampilele, documentele și acces la personalul societății. Totul se întâmplă ca și când principalul său argument de a rămâne pe poziție este pentru că a fost primul acolo și locul este deja ocupat.