După ce a anunțat profit la T1, TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, pregătește acum concedieri

După ce a anunțat profit la T1, TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, pregătește acum concedieri
scris 11 mai 2020

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, după ce luna trecută anunța că a trecut peste primele trei luni cu profit, trece acum la concedieri, pregătindu-se să disponibilizeze 8,9% din forța de muncă totală.

La finalul anului 2019, Grupul TeraPlast avea în total 1.207 angajați.

Urmărește-ne și pe Google News

În aprilie, compania anunța că achizițiile în cascadă din anii 2017-2018 și investițiile de 100 milioane lei de anul trecut au ridicat cu aproape o cincime vânzările TeraPlast în primele 3 luni ale anului. Compania anunța totodată că mizează că până la finalul anului, în pofida așteptatei deteriorări a condițiilor economice, va realiza afaceri la un nivel similar celui din 2019.

La acel moment, compania vorbea doar despre reducerea rațională a cheltuielilor prin reduceri temporare de personal, monitorizarea stocurilor de materie primă, controlul gradului de îndatorare și minimizarea riscului de credit, explicând că așa își protejează angajații și pot fi rechemați la muncă cei aflați în șomaj tehnic. 

„Fabricile noastre sunt operaționale și ne adaptăm condițiilor actuale”, a declarat atunc Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast cu trimitere la epidemia de coronavirus care a blocat parte importantă a economiei românești. „Este prematur în acest moment să estimăm impactul pe care îl va avea asupra business-ului criza economică ce va urma, însă avansul pe care îl înregistrăm după primul trimestru ne indică o posibilă închidere a anului 2020 la un nivel similar cu cel din 2019.”

CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia Deva distribuie dividende de 2 milioane lei

Acum, însă, compania arată că evoluția răspândirii pandemiei Covid-19 a determinat nevoia întocmirii, de către Comisia de Analiză a Grupului, a unui set de planuri de acțiune în baza a 10 scenarii care presupun reducerea graduală a costurilor în funcție de evoluția crizei sanitare. Obiectivele acestor scenarii sunt continuitatea afacerilor și alinierea costurilor la volumele de business. 

Astfel, în urma evoluției cererii din luna aprilie și a evaluării perspectivelor de evoluție a acesteia în următoarea perioadă, Comisia de Analiză a înaintat un nou set de măsuri pentru alinierea costurilor cu personalul la noile volume de business. Acestea includ și analiza unui plan de disponibilizări în cadrul companiei TeraPlast, care vizează circa 8,9% din forță de muncă totală.

"„Prin măsurile de reducere a costurilor vizăm toate zonele de activitate, inclusiv cele cu personalul, pentru a echilibra și eficientiza raportul între costurile fixe și evoluția cererii în funcție de specificul fiecărei companii. Din păcate, aceasta înseamnă inclusiv analizarea și implementarea unui plan de disponibilizări. Doar acționând proactiv la toate nivelurile putem răspunde presiunii economice actuale și asigurăm sustenabilitatea în ceea ce privește businessul. Măsurile pe care le luăm se fac cu respectarea prevederilor legale, în urmă consultărilor cu Sindicatul. Angajamentul față de comunitate și actionarii noștri este de a gestiona optim atât creșterea și dezvoltarea afacerilor, cât și crizele, pentru a maximiza valoarea companiei și aportul adus comunității pe termen lung. Trebuie să ieșim din criză actuală întăriți și cu o situație economică care să ne permită să recuperăm în viitor locurile de muncă disponibilizate acum”, spune Alexandru Stânean, director general al Grupului TeraPlast.

Managementul Grupului TeraPlast va începe consultările cu sindicatul pe tema planului de disponibilizări și, totodată, va notifica Inspectoratul Teritorial de Muncă și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, în acord cu decizia Consiliului de Administrație de aprobare a demarării acestor proceduri. Reprezentanții Grupului vor reveni cu decizia finală pe această temă.

La T1, cheltuielile cu beneficiile angajaților au fost de 24,94 milioane lei, în creștere cu 39,17% față de 17,92 milioane lei în primele 3 luni ale anului trecut, dinamica fiind mai redusă, +17,48%, pentru costurile cu materiile prime, care au urcat la 158,02 milioane lei, de la 134,51 milioane lei.

Astfel, TeraPlast a obținut un rezultat operațional de 8,98 milioane lei, cu 43,68% mai mare decât cel de 6,25% din intervalul corespondent din 2019. În același răstimp, profitul net a avut un salt de 85,50%, la 6,14 milioane lei, de la 3,31 milioane lei.

Compania a inaugurat într-o ceremonie desfășurată online luna trecută noua fabrică  de țiglă metalică a Wetterbest investiție de 4,5 milioane euro, iar participarea acționarilor la profit este printr-o majorare de capital de 40,54 milioane lei în care acționarii ar urma să primească o acțiune gratuită la fiecare 3,3 titluri deținute, conform propunerii din convocatorul pentru Adunările Generale ale Acționarilor de săptămâna viitoare.

Acționarii Bermas aprobă dividendul cu randament de 6%. Data plății, mutată pentru luna august CITEȘTE ȘI Acționarii Bermas aprobă dividendul cu randament de 6%. Data plății, mutată pentru luna august

Activele totale ale grupului erau la data de 31 martie de 735,96 milioane lei, în creștere cu 6,14% față de cele de 693,38 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale s-au majorat cu 8,73%, la 453,66 milioane lei, de la 417,23 milioane lei.

TeraPlast, promovată recent ca a 17-a companie din structura indicelui reprezentativ BET, a fost adusă la cota Bursei de Valori București în vara anului 2008, în pragul șocului financiar care a condus la căderea băncii americane de investiții Lehman Brothers, iar acționarul majoritar Dorel Goia recunoștea nu demult că „majoritatea lucrurilor bune s-au întâmplat după listare”. La ultimul preț de piață, de 0,2800 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 374,58 milioane lei (77,45 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
wetterbest
bvb
bursa
dorel goia