Băncile centrale din piețele emergente au continuat să reducă ratele dobânzilor de referință în iulie, pentru a 18-a lună consecutivă, în încercarea de a stimula economiile locale, puternic afectate de pandemia de Covid-19.
Potrivit unei analize Reuters privind deciziile de politică monetară în 37 de state în curs de dezvoltare, printre care România, Ungaria, Bulgaria, Rusia, Polonia și China, iulie a fost a 18-a lună cu tăieri nete de dobânzi.
Este cel mai lung ciclu de relaxare a politicilor monetare pe piețele emergente începând cu 2013.
CITEȘTE ȘI Isărescu spune că pandemia COVID-19 generează în continuare incertitudini fără precedent și riscuri majore la adresa perspectivelor economice“Cele mai recente evoluții ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o contracție severă a economiei în trimestrul II, în linie cu previziunile, în condițiile unui declin puternic înregistrat în aprilie - lună marcată integral de restricțiile impuse pentru limitarea extinderii pandemiei -, care începe însă să fie recuperat din luna mai, odată cu înlocuirea stării de urgență cu cea de alertă”, a arătat BNR la finele ședinței de politică monetară.
Bilanțul lunar între numărul băncilor centrale care au redus dobânzile și cele care au decis majorarea ratelor. Valorile negative indică mai multe tăieri decât majorări și invers: