Oferta publică de buy-back de la SIF Oltenia nu numai că nu a avut capacitatea de a tracta prețul din piața secundară, dar, imediat după încheierea operațiunii, tendința este de declin. Deși denunța încă de la începutul perioadei de subscriere prezumtive manipulări de piață, președintele Tudor Ciurezu nu va face sesizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară. „Există un supraveghetor de piață care se poate autosesiza.”
Sistemul Bursei a procesat ieri oferta publică de răscumpărare în valoare de 60,91 milioane lei de la SIF Oltenia (SIF5), iar în aceeași zi titlurile societății au suferit un recul de 2,75%, până la prețul de 2,1200 lei/acțiune, pe măsură ce investitorii au aruncat în piață pachete după subscrierea pro-rata, la o rată de alocare de 0,113852372, a operațiunii de piață pentru acțiuni reprezentând echivalentul a 3,95% din totalul titlurilor.
Oferta nu a avut capacitatea de a tracta prețul din piața reglementată, unde încă din primele zile a găsit un prag de rezistență puternic la 2,2100 lei/acțiune. Nivelul de subscriere și impulsul din piață după închiderea ofertei intermediată SSIF Voltinvest au fost interpretate de președintele Tudor Ciurezu, la solicitarea Profit.ro: „Un interes deosebit din partea acționarilor și în același timp teama de a mai rămâne acționari într-o societate care probabil dacă se va schimba conducerea va avea și o altă strategie în ceea ce privește plata de dividende”. El afirmă că investitorii iau în calcul să nu rămână captivi „într-o societate care nu mai plătește dividende dacă va urma regimul SIF1-SIF4”.
CITEȘTE ȘI ASF îl amendează pe directorul Rompetrol Well Services pentru o raportare care a derutat piața, dar pe care Profit.ro a interpretat-o corectÎntr-adevăr, SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) urmăresc înlocuirea lui Ciurezu de mai bine de 1 an și voturi de la Adunări Generale ale Acționarilor precedente arată că deja concentează suficiente titluri cât să poată determina schimbarea de conducere. Trimiterea făcută de cel care de peste un sfert de veac își leagă numele de activitatea SIF-ului cu sediul la Craiova este la faptul că cele 2 societăți nu au mai distribuit dividende către acționari, iar în același timp nu au pus în executare programele de răscumpărare aprobate de acționari. Profit.ro a documentat în timp mai multe nemulțumiri la nivelul unor investitori de portofoliu față de politica celor 2 SIF-uri care nu au mai făcut repartizări de cash către acționari.
Impulsul de creștere antrenat de prețul anunțat al ofertei publice, de 2,7500 lei/acțiune, a fost oprit abrut de vânzări de pachete de acțiuni pe care încă din primele zile președintele Ciurezu le-a denunțat ca fiind încercări ale unor jucători de a influența oscilațiile libere ale cotației. „Sunt deținători de acțiuni SIF Oltenia care le schimbă dintr-un buzunar în altul și, deci, nu lasă acțiunea să oscileze. E incredibil”, declara acesta pentru Profit.ro la jumătatea lunii trecute.
Deși își menține poziția, el totuși nu va sesiza Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru prezumtivele manipulări de piață. „Nu mi-am schimbat nimic. Există un supraveghetor de piață care se poate autosesiza”, a spus ieri șeful de la SIF Oltenia. „N-are sens să mai comentez nimic. Cei ce au piața în supraveghere au și toate mijloacele să verifice.”