Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au scăzut cu 734 de milioane de euro, la 37,57 de miliarde de euro, în luna mai.
Luna trecută au intrat 759 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor, alimentarea contului Comisiei Europene și din alte surse neprecizate.
Au ieșit 1,49 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăti de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută de 222 de milioane de euro și către alte surse necomunicate de către BNR.
CITEȘTE ȘI Amazon susține legalizarea marijuanei și renunță la testarea angajaților pentru anumite posturiLa fel ca în ultimele luni, doar o parte din scăderea rezervei poate fi explicată prin rambursările de datorie. Rezervele în valută se află la un nivel cu doar 200 de milioane de euro peste cel de la începutul anului, deși Ministerul Finanțelor a împrumutat inclusiv 3,5 miliarde de euro din piețele externe și a rambursat un împrumut din 2016 ajuns la scadență în sumă de 2,1 miliarde de euro.
Nivelul rezervei de aur s-a menținut în mai la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5.211 milioane euro, în creștere cu 6,7%.
Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2021 au fost de 42.781 milioane euro, față de 43.185 milioane euro la 30 aprilie 2021.
Plățile scadente în luna iunie 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, însumează circa 92 milioane euro.