România are unul dintre cele mai ridicate potențiale de creștere pe termen mediu din Europa Centrală și de Est, potrivit Moody’s, care însă avertizează că adâncirea dezechilibrelor macroeconomice și deteriorarea finanțelor publice afectează negativ perspectivele ratingului suveran.
Agenția de evaluare financiară a avertizat atunci asupra unei deteriorări structurale a finanțelor publice, din cauza preconizatei majorări a pensiilor cu 40%, procent redus ulterior la 14%.
“Vom schimba înapoi la stabilă perspectiva României, dacă vom concluziona că Guvernul a oprit și, pe termen mediu, va inversa deteriorarea structurală a finanțelor publice”, arată Moody’s într-un nou raport privind profilul de credit al României.
Agenția notează că presiunea negativă asupra ratingului acordat României ar putea crește în contextul în care puterea fiscală va continua să se deterioreze structural, iar dezechilibrele externe se vor menține la un nivel ridicat.
Potrivit Moody’s, cheia puterii profilului de credit al României este dată de economia mare și diversificată, cu un potențial de creștere pe termen mediu de aproximativ 4%, printre cele mai ridicate din Europa Centrală și de Est.
“Țara are clustere de excelență în tehnologia informației și comunicațiilor și în industriile manufacturiere. Datorită unui capital uman de înaltă calitate, țara atrage companii străine cu angajamente de lungă durată”, se arată în raportul citat.
Principalele provocări la adresa ratingului României includ dezechilibrele macroeconomice în creștere, deficitele fiscal și de cont curent determinate de policile prociclice din trecut, precum și o pondere ridicată a cheltuielilor rigide în bugetul public.
Pe partea pozitivă, economia României și-ar putea reveni în urma creșterii consumului privat și a utilizării cu succces a fondurilor acordate prin programul Next Generation EU (Noua Generație UE), mai arată Moody’s.