Cursul de schimb ar putea rămâne stabil și în 2016, dacă problemele externe care se conturează deja nu vor fi potențate de probleme interne, care să afecteze situația macroeconomică, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
La începutul anului trecut, Isărescu a oferit o țintă indicativă privind evoluția cursului de schimb. Indiciile de atunci s-au dovedit a fi întocmai cu realitatea. Leul a fluctuat puțin față de euro în 2015, chiar dacă pe final de an s-a depreciat peste pragul de 4,5 unități, iar analiștii din piață au simțit prezența BNR pentru temperarea volatilității.
Isărescu nu a mai oferit indicii privind intervalul de variație la prima conferință de presă din 2016, dar spune că există șanse ca leul să fie în continuare stabil, dacă politicile interne nu derapează.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Dacă situația macro se va menține stabilă, nu vom asista la deteriorări de indicatori (…) Există premisa ca leul să fie în continuare stabil”, spune Isărescu.
Din plan extern vin deja semnale proaste încă de la începutul anului, a se vedea căderea pieței de capital din China, care a afectate și celelalte mari burse ale lumii. Acest context de volatilitate externă nu trebuie să se suprapună peste eventuale probleme interne, spune guvernatorul BNR.
“Un context mai tulbure în piețele externe, volatilități mai mari, mișcări mai ample de capitaluri, ne vor influența, pot crea dezechilibre temporare pe piață. Și problema e să nu potențăm acest mediu extern instabil pentru că se conturează ca fiind instabil și în acest an, dar și în perspectivă, cu probleme interne”, a adăugat guverntorul.
BNR a publicat un curs de referință de 4,5275 de lei pentru un euro în ședința de joi, cotație în jurul căreia a variat în ultima lună.
Oficialul BNR a arătat că, pe plan intern, preocupantă este creșterea deosebit de amplă a cheltuielilor bugetare la finalul anului 2015, precum și a deficitului bugetar în intervalul de prognoză.
Isărescu spune că nivelul ridicat al lichidităților din piață nu afectează cursul de schimb, spre deosebire de alte vremuri, când leii în plus se vedeau imediat în curs.
“De câteva luni bune, există un excedent de lei în piața monetară, dar datorită încrederii și conddițiilor monetare bune, nu se vede în piața valutară. Aș spune că este o noutate. Și vă spune o persoană care a trăit momente dramatice la începutul anilor ‘90, când la orice excedent de lei se deprecia cursul masiv”, a adăugat guvernatorul BNR, care ocupă această poziție de 25 de ani.
În ședința de politică monetară de joi, BNR a păstrat dobânda cheie la nivelul de 1,75% pe an, în condițiile în care prețurile de consum au continuat să scadă în termeni anuali, dar a redus nivelul rezervelor minime obligatorii la valută cu două puncte procentuale la 12%, ceea ce eliberează lichidități suplimentare de 500 de milioane de euro.