Lună încinsă pentru bănci. Începe sezonul de procese pe clauze abuzive

Lună încinsă pentru bănci. Începe sezonul de procese pe clauze abuzive
scris 6 ian 2016

Luna ianuarie ar putea aduce vești proaste băncilor, mai ales celor care au acordat credite în franci elvețieni. Instanțele bucureștene au stabilit termene pentru dosarele deschise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care au ca scop eliminarea mai multor clauze din contractele băncilor, suspectate de a fi abuzive.

Balul începe la Tribunalul București cu Bancpost, chemată să dea socoteală pe 7 ianuarie pentru contractele de credit ipotecar în franci elvețieni, într-un litigiu înregistrat în martie 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

ANPC contestă modul de calcul al dobânzii variabile, în funcție de un indice de referință stabilit de către bancă. Bancpost își rezervă dreptul de a modifica dobânda în funcție de costul resurselor de finanțare, dar și în funcție de cât de mult costă creditele ipotecare la alte bănci. Chiar dacă dobânzile la creditele noi au scăzut la nivelul pieței, nu același lucru s-a întâmplat și cu ratele clienților Bancpost.

Instanța a judecat deja cererile de intervenție și sunt șanse mari ca în ședința de joi să intre pe fondul cauzei.

Potrivit unor articole introduse în 2013 la legea 193/2000 privind clauzele abuzive, o acțiune câștigată în instanță de ANPC sau de asociațiile de consumatori semnificative duc la eliminarea prevederilor neconforme din toate contractele profesionistului care le-a inserat, fără să fie nevoie ca toți clienții acestuia să inițieze o acțiune în instanță sau să depună o plângere.

Dobânzile la lei au scăzut la un nou minim istoric CITEȘTE ȘI Dobânzile la lei au scăzut la un nou minim istoric

Avocații Bancpost trebuie să mai vină în fața instanței și pe 19 ianuarie, tot pentru contractele de credit ipotecar.

Pe lângă legalitatea clauzei de dobândă, în acest dosar instanța va decide și dacă banca a încasat cu temei un comision de administrare și cât de legală e clauza prin care impune clientului rambursarea creditului în moneda în care a fost contractat. Până la acest proces ANPC a evitat să conteste clauzele privind riscul valutar.

Bancpost le-a propus clienților conversia creditelor din franci în lei, la cursul zilei, cu o reducere de dobândă pe o perioadă limitată de trei ani.

Credit Europe Bank are înfățișare pe 19 ianuarie, la Tribunalul București, pentru contractele de credit garantat. În clauzele contestate de ANPC, banca cu acționariat turcesc arată că dobânda va fi calculată în funcție de Euribor la șase luni, după care spune că aceasta poate fi modificată în funcție de evoluția pieței sau de acordurile încheiate cu parteneri externi sau societăți de intermediere.

ANPC mai are probleme și cu dobânda penalizatoare și comisioanele de acordare și administrare a creditului.

OTP Bank așteaptă decizia definitivă din două procese pe care le-a pierdut pe fond. Curtea de Apel a stabilit termene de judecată pentru 20 și 21 ianuarie, în perioada în care banca cu acționariat maghiar caută să închidă litigiile cu clienții printr-o ofertă de conversie a creditelor în franci elvețieni.

OTP a fost prima bancă ce a pierdut un litigiu cu efecte asupra tuturor contractelor la Tribunal. Instanța bucureșteană a dispus eliminarea din toate contractele a prevederilor care spun că dobânda este variabilă în conformitate cu politica băncii. De altfel, OTP a utlizat această clauză pentru a crește dobânzile clienților în 2008.

Curtea de Apel a judecat deja cererile de intervenție, astfel că este de așteptat să judece apelul declarat de OTP.

În cel de-al doilea litigiu, Tribunalul a găsit că sunt abuzive prevederile prin care clienții sunt obligați să aducă garanții care să acopere cu cel puțin 125% valoarea creditului, în cazul în care cele curente se depreciază, după aprecierea băncii. Totodată, dacă împrumutații nu aduc garanțiile cerute, pe cheltuiala lor cu evaluarea și reevaluarea, atunci banca poate declara scadența anticipată a creditului, ceea ce înseamnă că debitorii sunt obligați să înapoieze tot împrumutul într-o tranșă.

În oferta de conversie pentru clienți, lansată în decembrie, OTP specifică faptul că o poate retrage sau modifica în funcție de deciziile instanțelor. Clienții mai au la dispoziție încă două luni să semneze actele adiționale.

2015, anul în care băncile au ieșit din criză CITEȘTE ȘI 2015, anul în care băncile au ieșit din criză

Pe 22 februarie, Curtea de Apel judecă apelul din litigiul ANPC cu Banca Românească.

Pe fond, în noiembrie, Banca cu acționariat grecesc a pierdut deja un procesul. Tribunalul București a eliminat comisionul de monitorizare și clauza privind variația dobânzii din contracte de credit ale băncii. Potrivit contractului, banca putea modifica în orice moment această dobândă, iar formula era prezentă atât în contractele de nevoi personale, cât și în cele ipotecare.

În total, ANPC se judecă în 37 de procese cu băncile. Pe lângă băncile menționate, Autoritatea mai are litigii și cu BCR, Volksbank, Credit Europe IFN, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Alpha Bank, ING Bank și BCR Banca pentru Locuințe.

Litigiile vizează clauzele privind dobânzile interne, diferitele tipuri de comisioane și condițiile de executare a garanțiilor, iar o parte dintre ele sunt suspendate după ce băncile au ridicat excepții de neconstituționalitate, ce urmează să fie analizate de Curtea Constituțională.

BNR estima, în 2013, că sistemul bancar ar putea suferi pierderi de până la 1,1 miliarde de euro din aplicarea noilor prevederi din legea 193/2000.

viewscnt
Afla mai multe despre
clauze abuzive
procese clauze abuzive
clauze abuzive banci