Fondul Proprietatea propune un polonez în board-ul BRD Groupe Societe Generale, prin aplicarea principiului votului cumulativ.
Fondul Proprietatea (FP), acționar cu 3,63% din titlurile BRD Groupe Societe Generale, a solicitat introducerea pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 20 aprilie a aplicării principiului votului cumulativ la alegerea Consiliului de Administrație. Propunerea vine în contextul în care 7 din cei 9 membri ai CA sunt în BRD sau au deținut în cariera lor poziții în cadrului grupului Societe Generale, acționar majoritar cu 60,17% din acțiuni.
Pentru un loc în board-ul BRD, FP avansează candidatura polonezului Cezary Smorszczewski, care, conform portalului LinkedIn, și-a lansat cariera sa de peste 20 de ani în industria finanicară la Bank Pekao UniCredit și a mai ocupat poziții în consilii de administrație sau chiar a avut șefia unor board-uri la companii din Europa Centrală precum ATM SA din Polonia, Dotpay SA, Mobiltek SA, eCard SA, Lifebrain GmbH din Austria și ABC Data.
CITEȘTE ȘI BNR vorbește, în premieră, de măsuri macroprudențiale pentru a contracara o creștere dezechilibrată a creditului“Un număr sporit de membri independenți ai Consiliului de Administrație ar trebui să aibă un efect benefic atât pentru BRD, cât și pentru toți acționarii săi, putând oferi Consiliului noi perspective cu privire la strategie și oportunitățile din piață, contribuind în același timp la sporirea încrederii pieței în capacitatea Consiliului de a supraveghea conducerea executivă”, spune Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea din partea companiei de administrare Franklin Templeton.
Optimizarea structurii de capital a BRD
FP mai propune o optimizare a structurii de capital a BRD. La sfârșitul anului 2016, rata fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat al BRD era de 20,4% (înainte de includerea profitul net aferent anului 2016), ceea ce reprezintă un nivel ridicat comparativ cu cerințele de reglementare precum și în comparație cu nivelurile înregistrate de alte grupuri bancare din regiune.
Prin urmare, Fondul și un alt acționar al BRD propun mandatarea Consiliului de Administratie să analizeze și să propună acționarilor decizii corporative vizând optimizarea structurii de capital a băncii având ca rezultat reducerea până la sfârșitul anului 2017 a ratei fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat până la nivelul de 16,6%, iar ulterior, până la sfârșitul trimestrului al doilea al anului 2018, până la un nivel care să nu se depășească mai mult de 1% din Cerința Globală de Capital (OCR) solicitată de către Banca Națională a României.
Tot profitul net pentru dividend
Fondul Proprietatea reia propunerea pentru distribuția integrală a profitului net de 728,3 milioane lei. Anterior FP împreună cu administratorul fondurilor de pensii NN solicitaseră distribuirea unui dividend brut de 1,045 lei/acțiune, cu 43,15% mai mare decât propunerea inițială a Consiliului de Administrație pentru un dividend brut de 0,73 lei/acțiune. Chiar și acea distribuire a sumei de 508,6 milioane lei sub fomă de dividende ar reprezenta un record de repartizare a câștigului din partea BRD.
Raporatate la prețul de închidere de ieri a acțiunilor BRD de 12,16 lei/acțiune și calculate la nivel net, randamentele celor 2 dividende sunt de 5,70% în cazul propunerii CA și de 8,16% în cazul diviendului solicitat de FP.