Fondul NN se adresează în premieră clienților avertizându-i că sunt discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private și cerându-le implicare activă:Drepturile tale pot fi influențate de decizii politice !

Fondul NN se adresează în premieră clienților avertizându-i că sunt discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private și cerându-le implicare activă:Drepturile tale  pot fi influențate de decizii politice !
scris 11 apr 2017

Fondul de pensii NN și-a anunțat clienții cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le recomandă să se informeze despre contextul pieței. Avertizări despre o posibilă naționalizare a pensiilor private au fost transmise recent de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu și negate vehement de ministrul Finanțelor prin reacția „Aberație!”. NN Pensii simte însă acum nevoia de a se adresa clienților săi pe această temă și de a le cere să se implice activ.

Și Profit.ro a prezentat, în vara anului trecut, un document oficial care vorbea, printre altele, despre unificarea Pilonului I de pensii cu Pilonul II.

Urmărește-ne și pe Google News

NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro), conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii februarie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

NN s-a desprins din grupul ING în 2014, NN Group devenind o companie independentă pe 2 iulie 2014 printr-o ofertă publică inițială (IPO).

Prim-vicepresedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, recent, că Guvernul ia in calcul naționalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce, în opinia sa, la înjumătățirea pensiei în 2040 la aproximativ 17% din salariul mediu în 2040.

"Consecințele pentru milioane de români ar fi dramatice. Conform unei modelări făcute de un studiu al Expert Forum, evoluția pensiilor în cazul naționalizării pilonului ÎI, pe termen mediu și lung, este următoarea: 2032- pensiile vor fi mai mici cu o treime față de evoluția normală, fără naționalizare; 2040: pensia medie va reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Că să va faceți o imagine pensia medie în 2016 a fost de 931 lei, la un salariu mediu pe economie de 3131 lei. Deci, pensia medie este aproximativ 30% din salariu mediu pe economie. Dacă pilonul ÎI se confisca, atunci pensia medie va mai reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Adică, în momentul de față, ar trebui să trăiți cu o pensie de 532 lei", a spus Predoiu.

În replică, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan (PSD), a afirmat că „evoluțiile sunt foarte bune” și că, din contră, scade presiunea asupra bugetului public de pensii. „Aberație mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotrivă, și eu am transmis mesaje în acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este într-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este una în scădere. Deci, este un semnal foarte bun, evoluțiile sunt foarte bune, deci nu există absolut nicio rațiune ca să vorbim despre naționalizarea Pilonului II”, a spus Ștefan.

EXCLUSIV Poziția Guvernului privind căsătoriile gay: Legislația din România primează! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poziția Guvernului privind căsătoriile gay: Legislația din România primează!

Într-un mesaj cu titlul "Pensia ta privată în centrul dezbaterilor politice", Fondul de pensii NN simte însă nevoia să își atenționeze clienții pe acest subiect.

"În ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispoziție (site, mass-media, e-mail), te vom ține la curent cu informațiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii", este mesajul primit de clienți.

EXCLUSIV Scenariul negativ al autorităților: durata de viață a românilor scade de la 71 ani la 68 ani pentru bărbați și de la 78 ani la 75 ani pentru femei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Scenariul negativ al autorităților: durata de viață a românilor scade de la 71 ani la 68 ani pentru bărbați și de la 78 ani la 75 ani pentru femei

Fondul mai arată că sistemul actual de pensii este rezultatul unei reforme începute în 2007 ca răspuns la presiunile demografice și economice tot mai mari asupra sistemului public de pensii, că pensiile private obligatorii au fost gândite în acest nou sistem ca o formă de economisire individuală, pe termen lung, cu obiectivul de a suplimenta veniturile la pensie, că guvernele au amânat în mod repetat creșterea contribuției la Pinlonul II din cauza presiunilor asupra bugetului public.

Banii acumulați la pensia ta privată obligatorie, din contribuția ta și din rezultatele investițiilor realizate de noi, îți aparțin exclusiv ție, mai este spus în mesajul către clienți.

Pilonul II este obligatoriu pentru angajații în vârstă de până la 35 de ani și opțional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani.

Banii acumulați de actualii salariați pe Pilonul II vor suplimenta pensia pe care aceștia o vor primi de la stat. Astfel, conform estimărilor actuale, un român care va ieși la pensie în 2032 va primi de la stat mai puțin de 30% din ultimul salariu, Pilonul II urmând să completeze veniturile sale la pensie până la aproximativ 40%.

Chiriile impuse de stat tinerilor care ocupă case ANL au fost limitate. Care sunt noile costuri CITEȘTE ȘI Chiriile impuse de stat tinerilor care ocupă case ANL au fost limitate. Care sunt noile costuri

Până în 2040, rata de înlocuire a salariului prin pensia publică ar putea să scadă la 22%, diferența până la 40% urmând să fie acoperită de sumele acumulate în fondurile de pensii private obligatorii.

Contribuția la Pilonul II nu impune obligații financiare suplimentare pentru angajați, ci doar pentru stat, care trebuie să transfere din sistemul public de pensii către fondurile private o anumită cotă din cei 10,5%.

Prin lege, Guvernul s-a angajat ca această cotă să ajungă la 6% în 2016, promisiune însă neonorată cu argumentul că bugetul ar fi afectat prin renunțarea la o parte din bani.

viewscnt
Afla mai multe despre
nn
pensii private
nationalizare