Vremea dictează prețul gazelor. Cotațiile spot s-au prăbușit cu 30%, la fel de rapid cum au crescut

Vremea dictează prețul gazelor. Cotațiile spot s-au prăbușit cu 30%, la fel de rapid cum au crescut
scris 28 ian 2022

Încălzirea din ultimele 2 zile a vremii a condus la o scădere semnificativă a prețurilor spot ale gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), scădere la fel de abruptă precum creșterea raportată în zilele precedente, mai geroase.

Prețul gazului cu furnizare în ziua următoare a coborât la 500 de lei/MWh, în dimineața zilei de vineri, în apropierea celui de pe 24 ianuarie (485 lei/MWh), după ce pe 25 ianuarie ajunsese la 690 de lei/MWh (cu 38% peste actualul preț).

Urmărește-ne și pe Google News
Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

Similar, gazul cu livrare intraday se tranzacționa vineri dimineață la 517 lei/MWh, cu 30 lei peste prețul de pe 24 ianuarie, însă cu numai puțin de 320 lei sau 40% sub cel de pe 26 ianuarie.

Ecartul dintre prețurile spot de pe BRM și cele de pe cea mai importantă piață regională, CEGH, a scăzut vineri la aproximativ 5 euro/MWh, după ce în precedentele 2 zile ajunsese la peste 40 euro/MWh (în cazul PZU) și peste 70 euro/MWh (în cazul prețului intraday).

În perioada geroasă din urmă cu câteva zile, România importa gaze la capacitate tehnică maximă din Ungaria (77 GWh/zi), la capacitatea rezervată maximă din Ucraina (48 GWh/zi) și la o capacitate de aproximativ 40 GWh din Bulgaria. Prin punctul Negru Vodă era rezervată o capacitate lunară de aproximativ 12,5 GWh/zi, ceea ce înseamnă că restul importurilor prin acest punct au fost făcute în urma unor rezervări de capacitate zilnice.

Cei 30 GWh/zi suplimentari intrați prin Negru Vodă au acoperit majorarea consumului intern din ziele mai geroase, care a ajuns la 656 GW/zi pe 25 ianuarie, de la un nivel de aproximativ 605 GWh/zi în zilele precedente.

Rezervările de capacitate de import gaze naturale efectuate pentru luna februarie sunt cu 2,25% peste cele aferente lunii ianuarie, însă cu 16,7% sub cele efectuate pentru ultima lună a anului trecut, reiese din datele analizate de Profit.ro. În timp ce rezervările prin punctul de interconectare de la Negru Vodă cu Bulgaria au scăzut de la 105 GWh/zi în decembrie 2021 la 10,5 Gwh/zi, cele din punctul Isaccea (pe granița cu Ucraina), care erau inexistente în decembrie 2021, au crescut de la 48 GWh/zi în ianuarie la 56,8 GWh/zi în februarie.

VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost

Dependența din ce în ce mai ridicată de importurile din Ucraina ar putea fi, însă, una riscantă, depozitele din țara vecină fiind pline în proporție de doar 22% din capacitatea totală de înmagazinare.

Comparativ, depozitele din România sunt în prezent pline în proporție de 42% din capacitatea totală de depozitare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
brm
intraday
ziua următoare