Omul de afaceri Vasile Domente, unchiul deputatului independent Sebastian Ghiță, și asociatul său buzoian Gheorghe Manole, au hotărât, la finalul lunii trecute, să majoreze capitalul social a două firme din grupul Eximprod, cu activități în domeniul energetic, pe care îl controlează în proporții egale, cu suma totală de peste 54 milioane lei, prin emisiune de acțiuni noi, compensate cu împrumuturi acordate de asociați celor două companii.
Astfel, capitalul social al Eximprod Grup SRL va fi majorat cu 32,72 milioane lei, iar cel al Eximprod Power Systems SRL – cu 21,67 milioane lei, sumele intrând anterior în conturile celor două companii sub formă de împrumuturi din partea asociaților. Prin includerea acestor bani în capital, Eximprod Grup SRL și Eximprod Power Systems SRL sunt "iertate" de aceste datorii de către patronii lor.
Ambele firme au ca activitate principală fabricarea aparatelor de control și distribuție a electricității.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Obligația anumitor persoane impozabile de a comunica Fiscului date financiare va fi suspendată până în 2020Eximprod Grup SRL a terminat anul 2015 cu un profit net de 8,03 milioane lei, cu peste 72% mai mic decât în 2014, și o cifră de afaceri de 59,69 milioane lei, în scădere cu 47% comparativ cu anul anterior. Profitul net al Eximprod Power Systems SRL a scăzut cu peste 58% anul trecut, la 4,87 milioane lei, iar cifra de afaceri, cu 8,5%, la 42,78 milioane lei.
Grupul Eximprod, controlat de Vasile Domente și Gheorghe Manole, include 4 fabrici, la Merei – Buzău (produse și echipamente pentru distribuție energie la joasă și medie tensiune), Ceptura-Prahova (produse și echipamente pentru distribuție la înaltă tensiune), București (siguranțe de medie tensiune) și Ploiești (transformatoare de măsură). Principala sursă de venituri a Eximprod este reprezentată de contractele de automatizări și servicii energetice încheiate cu monopolurile regionale de distribuție.
De exemplu, în 2013, Eximprod a finalizat o stație electrică destinată alimentării parcului agroindustrial de la Ciorani, Prahova, investiție de 3,5 milioane euro, la inaugurarea căreia a participat și prietenul și (pe atunci) colegul de partid al lui Sebastian Ghiță, Victor Ponta, în acel moment șef al Guvernului. Contractantul lucrării a fost distribuitorul de energie Electrica Muntenia Nord.
Compania operează și câteva parcuri eoliene și solare, fiind furnizor de energie și trader pe bursa OPCOM.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul reglementează deductibilitatea în cazul vânzării de către comercianți a unui autovehiculÎn vârstă de 64 de ani, unchiul lui Sebastian Ghiță este unul dintre cei mai importanți antreprenori din Buzău, cu o avere estimată la aproape 60 milioane de euro. Vasile Domente are afaceri și în industria vinului. În plus, până în noiembrie anul trecut, a fost acționar și la compania 2K Telekom, care este controlată acum integral de fratele lui Sebastian Ghiță, Alexandru. Potrivit Rise Project, Vasile Domente controla și firma Ecoprod Energy, cu afaceri în domeniul
Deputatul și omul de afaceri Sebastian Ghiță a fost pus sub control judiciar marți de procurorii DNA Ploiești, pentru complicitate la spălare de bani, în dosarul în care este cercetat și fostul premier Victor Ponta, acuzat că a primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalități politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.
Sebastian Ghiță a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, el fiind acuzat de complicitate la spălare de bani. Aceeași măsură fusese dispusă anterior de procurorii anticorupție și pentru fostul premier Victor Ponta, audiat și el la DNA Ploiești.
Ghiță le-a declarat reporterilor că în dosarul în care a fost citat, alături de fostul premier Victor Ponta, la DNA Ploiești, este cercetat modul în care fostului premier britanic Tony Blair i s-a acordat, în România, titlul de Doctor Honoris Causa.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plafonul minim al capitalului social pentru microîntreprinderile care vor impozit pe profit va fi schimbatFostul premier britanic Tony Blair s-a aflat la București în martie 2012, în calitate de speaker la conferința cu tema "Viitorul Europei în noua ordine globală", organizată în 26 martie de Fundația Multimedia pentru Democrație Locală. La acea dată, președinte de onoare al Fundației era Bogdan Teodorescu, care declara atunci, pentru Gândul, că primise o ofertă din partea PSD pentru a deveni consultant politic al partidului, la care nu dăduse încă un răspuns. Conform Registrului OMG-urilor, în prezent Fundația îl are ca director pe Dan Sultănescu.
Coorganizator al evenimentului a fost think-tank-ul american Center for American Progress, apropiat de Partidul Democrat din SUA. Primul președinte al organizației a fost John Podesta, fostul șef al staff-ului președintelui Bill Clinton și actualul director de campanie al candidatului democrat la președinție Hillary Clinton. În prezent, Center for American Progress este condus de către Neera Tanden, activist și consultant politic, care a lucrat pentru administrațiile Bill Clinton și Barack Obama, dar și pentru Hillary Clinton.
Cu ocazia prezenței la conferință, Blair a avut întrevederi la sediul PSD cu președintele de atunci al partidului, Victor Ponta, iar la sediul Guvernului, cu premierul din acel moment, Mihai Răzvan Ungureanu.