Grupul italian de utilități Enel l-a "racolat" pe Bogdan Matei, până de curând director general al Provident Financial Romania IFN SA, companie specializată în acordarea de împrumuturi de mică valoare direct la domiciliu, pentru funcția de director de vânzări al subsidiarelor românești de furnizare de energie Enel Energie Muntenia și Enel Energie, ca parte a strategiei italienilor de a începe să atragă clienți din portofoliile concurenței și de a se extinde și pe furnizare de gaze și alte servicii.
İn calitate de director de vânzări al Enel Energie și Enel Energie Muntenia, Bogdan Matei va fi responsabil atât pentru activitatea de vânzări directe și indirecte pentru cele două companii de furnizare ale grupului Enel, cât și de punctele Enel, coordonând astfel o echipă de peste 150 de oameni, se arată într-un comunicat al Enel.
"Bogdan este un executiv de vânzari cu experiență, iar cunoștintele sale sunt un real câștig pentru companie", a declarat directorul general al Enel Energie și Enel Energie Muntenia, Michele Grassi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bogdan Matei a lucrat la Provident din 2013, ocupând succesiv pozițiile de director de operațiuni și director general. El a mai fost director general al UTI Facility Management din grupul omonim și director de vânzări la Vodafone, Germanos, Pagini Aurii și Ranx Xerox.
Din noiembrie 2015, Bogdan Matei este și membru al Consiliului de Administrație al Poștei Române, companie de stat, controlată de Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI), cu 75% din acțiuni. Potrivit ultimei declarații de interese publicate de Matei pe site-ul Poștei și datată 1 iunie 2016, la acea dată acesta ocupa deja postul de director la Enel Energie.
De asemenea, din declarațiile de avere a lui Bogdan Matei rezultă că, în 2015 și 2014, noul șef pe vânzări al Enel Energie și Enel Energie Muntenia a avut la Provident Financial un salariu brut de 72.449 lei. În 2014, Provident Financial i-a acordat lui Matei și un bonus net de 164.322 lei. Provident dă împrumuturi direct la domiciliu, cu valori între 500 și 10.000 de lei, pe o perioadă de până la 18 luni, iar în cazul creditelor de valoare minimă, dobânda anuală efectivă (DAE) poate depăși 100%.
Bogdan Matei este pasionat de motociclete și fonduri de investiții și deține câte 3 bucăți din fiecare, respectiv două Yamaha și o Suzuki, precum și plasamente la fonduri administrate de Raiffeisen Asset Management (100.000 lei), Raiffeisen Bank (65.000 lei) și BT Securities (valoarea neprecizată). Matei deține și 2 apartamente în București.
CITEȘTE ȘI Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar, fiind acuzat că a primit 220.000 de euro de la un om de afaceriLa sfârșitul lunii martie, Enel a deschis primul său punct de vânzare din afara zonelor sale de distribuție, respectiv la Cluj, municipiu aflat în zona de distribuție a concurentului Electrica. La rândul lor, cei de la Electrica au început să împartă oferte de furnizare de curent electric în cartierele bucureștene, unde monopolul de distribuție este deținut de Enel.
În plus, Enel Energie și Enel Energie Muntenia au obținut, la jumătatea lunii aprilie, și licențe de furnizare de gaze naturale de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, cele două companii vor să-și actualizeze sistemele informatice prin care își gestionează raporturile cu consumatorii de energie, pentru creșterea gradului de satisfacție al acestora și pentru a nu pierde clienți în favoarea concurenței în urma liberalizării pieței.
Enel Energie furnizează curent electric unui număr de 1,45 milioane de clienți din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Constanța, Călărași, Tulcea și Ialomița, iar Enel Energie Muntenia deservește 1,1 milioane de consumatori de electricitate din municipiul București și județele Ilfov și Giurgiu.
Anul trecut, profitul net al Enel Energie s-a redus cu peste 73% (circa 95 milioane lei), de la 129,94 la 34,82 milioane lei, iar cel al Enel Energie Muntenia cu 46,7%, de la 46,76 la 24,91 milioane lei.