Profitul companiei monopoliste ruse de stat Gazprom este doar unul contabil, “pe hârtie”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, sugerând că gigantul energetic va fi scutit de la plata dividendelor de 50% din profit impuse de Guvernul de la Moscova companiilor de stat, pe motiv că nu dispune de lichiditățile necesare efectuării plății acestora.
Potrivit Financial Times , declarațiile lui Putin ar putea indica faptul că guvernul rus va accepta solicitarea Gazprom de a fi exceptată de la plata a 50% din profit dividende către statul rus, pe motiv că, în cazul în care ar plăti respectiva sumă, vastul său program de investiții o va forța să iasă pe piața de capital și să se împrumute.
“Când guvernul va decide în legătură cu această problemă, va analiza situația reală și nu veniturile contabile din raportările financiare ale companiei”, a afirmat Putin, citat de Financial Times.
CITEȘTE ȘI Energy Holding, unul dintre cei mai importanți traderi din energie, notoriu prin scandalul Băsescu-Tăriceanu-Buzăianu, a intrat în insolvență. Perspectivele pieței, anunțate la Profit Energy.forumÎn urma comentariilor președintelui rus, cotațiile Gazprom de pe bursa moscovită s-au depreciat cu 2,3%.
Profitul net al Gazprom a crescut în 2016 cu 21%, ajungând la 951,6 miliarde ruble, însă mai mult de jumătate din acesta, 464 miliarde ruble a fost rezultatul deprecierii monedei ruse în raport cu dolarul.
Potrivit estimărilor ministerului rus de finanțe, în 2917, profitul net al Gazprom va scădea la 893 miliarde de ruble.
Printre investițiile ridicate ale Gazprom se numără cel puțin două proiecte care vor afecta și veniturile transportatorului monopolist autohton de gaze, Transgaz, și anume Nord Stream 2 și Turkish Stream, două gazoducte menite a transporta gaze către Europa pe rute menite a ocoli Ucraina și, implicit, și România.
Pentru serviciul de transport internațional de gaze, Transgaz a avut în 2016 venituri de aproximativ 328 milioane de lei (73 milioane de euro), cu 3 milioane peste veniturile înregistrate pentru același serviciu în 2015. Suma reprezintă aproximativ 20% din totalul veniturilor obținute de Transgaz din transportul gazelor naturale (intern + extern). Chiar dacă nu toată cantitatea de gaze Gazprom care tranzitează România are ca destinație Turcia, ci și alte state din Balcani, situația ar putea fi doar temporară. Foarte probabil, Turkish Stream va fi prelungit până în Balcani, fiind doar o chestiune de timp până când Gazprom va prefera ruta turcă celei române în vederea alimentarii cu gaze a statelor balcanice.