Semnele care vin dinspre Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu privire la controlul investițiilor în transportul și distribuția de energie electrică și al modului în care operatorii din domeniu își alocă cheltuielile de capital pot ajuta prezența în România a unei companii precum Siemens, activă pe plan local de peste un secol, a declarat, la Profit Energy.forum, Petru Rușeț, Country Division Lead Energy Management la Siemens România.
Conferința a fost organizată cu sprijinul OMV Petrom și Hidroelectrica, cărora le mulțumim pentru participare
"Așteptăm ca proiectele din energie să devină mai predictibile și aș zice că semnele dinspre reglementator în domeniul controlului acestor investiții și al modului în care se alocă cheltuielile de capital pot să ajute prezența unei companii ca Siemens. Domeniile spre care ne orientăm pentru anii care vin se leagă de orașe inteligente, de digitalizare, de automatizări și de tehnologiile de vârf ale energeticii, lucruri absolut necesare", a declarat Rușeț, care a ținut să amintească că Siemens este prezentă pe piața românească de 112 ani.
De anul acesta, ANRE nu mai permite operatorilor regionali de distribuție a energiei electrice să includă în tarifele impuse consumatorilor de electricitate costurile lucrărilor de mentenanță a rețelelor electrice de distribuție.
CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum Sorin Gal (ANRM): Redevențele la gaze naturale vor fi calculate la un preț real, atât la import, cât și la exportPotrivit noilor reglementări ale Autorității, cel puțin 90% din investițiile anuale ale distribuitorilor trebuie să aibă ca rezultat mijloace fixe aparținând rețelelor electrice de distribuție aflate în proprietatea statului român și concesionate operatorilor de distribuție. De asemenea, cel puțin 5% și maxim 10% din investițiile anuale recunoscute în tarife ale distribuitorilor trebuie să aibă ca obiect lucrări de electrificare a localităților și de întărire a rețelelor electrice de distribuție.
Tot de anul acesta, operatorii de distribuție vor putea să includă anual în tarife costurile de înlocuire a maxim 7% din numărul grupurilor lor de măsurare a energiei. Pragul procentual nu se aplică pentru instalările de contoare inteligente, care sunt obligatorii, potrivit legislației în vigoare.
În plus, cel puțin 5% și maxim 10% din investițiile anuale recunoscute în tarife ale distribuitorilor trebuie să aibă ca obiect lucrări de întărire a rețelelor de distribuție pentru crearea condițiilor tehnice necesare racordării noilor utilizatori sau modificării caracteristicilor pentru utilizatorii existenți.
Programele de investiții trebuie să includă lucrări prudente, care să conducă la obținerea a cel puțin unuia din următoarele beneficii: îmbunătățirea continuității și calității tehnice a serviciului de distribuție, îmbunătățirea eficienței energetice a rețelelor de distribuție, prin reducerea pierderilor de energie, reducerea costurilor de operare și mentenanță, respectiv asigurarea capacității de racordare a tuturor utilizatorilor. Pentru fiecare lucrare trebuie precizate ex-ante beneficiile specifice urmărite și valorile cuantificabile estimate a fi obținute, în vederea monitorizării ex-post de către ANRE a rezultatelor obținute.