Ciprian Alic, Transgaz, la Profit Energy.forum: Conducta care va prelua gazele din Marea Neagră ar putea beneficia de fonduri UE

Ciprian Alic, Transgaz, la Profit Energy.forum: Conducta care va prelua gazele din Marea Neagră ar putea beneficia de fonduri UE
scris 15 mai 2017

Proiectul conductei Tuzla-Podișor al Transgaz, investiție estimată la peste 278 milioane euro, care ar urma să facă legătura pe țărm dintre perimetrele offshore de gaze naturale din Marea Neagră și sistemul național de transport, ar putea beneficia de cofinanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, a declarat, la Profit Energy.forum, directorul Departamentului Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale al Transgaz, Ciprian Alic.

Conferința a fost organizată cu sprijinul OMV Petrom și Hidroelectrica, cărora le mulțumim pentru participare

Urmărește-ne și pe Google News

Conducta Tuzla-Podișor face parte din faza a doua a proiectului de gazoduct Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), care va lega rețelele magistrale de gaze naturale din cele patru state.

"Faza a doua a BRUA este condiționată nu doar de producția, ci și de transportul unor volume masive de gaze offshore din Marea Neagră. Poate fi considerat un proiect comercial, chiar dacă este considerat a fi de interes comun european de către UE. Este vorba de conducta Tuzla-Podișor, o conductă de circa 280 de kilometri, care înseamnă și ea o sumă considerabilă. Vom vedea, din analiza cost-beneficiu în privința căreia suntem în discuții cu Ministerul Fondurilor Europene, ce variantă de finanțare sau cofinanțare nerambursabilă am putea găsi, fie pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), fie prin altă soluție", a spus Ciprian Alic.

FOTO Liviu Dragnea și Petre Daea au mâncat roșii într-un solar din localitatea olteană Cilieni CITEȘTE ȘI FOTO Liviu Dragnea și Petre Daea au mâncat roșii într-un solar din localitatea olteană Cilieni

Pentru faza I a BRUA, operatorului sistemului național de transport de gaze, Transgaz, i s-a aprobat deja de către Comisia Europeană un grant de 180 milioane euro. Și proiectul Tuzla-Podișor a fost inclus pe o a doua listă a proiectelor de interconectare energetică de interes comun pentru UE, fiind, astfel, în principiu, eligibil pentru a primi finanțare europeană prin mecanismul Conectarea Europei..

Transgaz a solicitat în februarie acord de mediu pentru proiectul conductei Tuzla-Podișor. Aceasta va traversa județele Constanța, Călărași și Giurgiu și are ca termen de finalizare anul 2020.

Principalul beneficiar potențial al conductei, consorțiul ExxonMobil-OMV Petrom, estimează că va lua decizia finală de investire cu privire la zăcămintele de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în 2018, iar producția propriu-zisă ar putea începe în deceniul următor. Analiza viabilității comerciale a zăcămintelor este în plină desfășurare.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat recent, într-un interviu acordat Profit.ro, că deși toate părțile implicate în proiectul dezvoltării offshore de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre se află în prezent angrenate activ în demersuri legate de acest proiect, decizia finală de investiție nu a fost luată încă de consorțiul OMV Petrom – ExxonMobil, care deține concesiunea perimetrului, și depinde de mai mulți factori, inclusiv de ce va decide Guvernul cu privire la reglementarea fiscală a sectorului de țiței și gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
brua
neptun deep
conducta tuzla-podisor
omv petrom
exxonmobil
fonduri ue
programul operational infrastructura mare
ciprian alic
profit energy.forum