Preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei pentru fuziunea cu RADET, în plină ceață. Ministerul Energiei de-abia a început să caute evaluator pentru companie

Preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei pentru fuziunea cu RADET, în plină ceață. Ministerul Energiei de-abia a început să caute evaluator pentru companie
scris 5 mar 2018

Ministerul Energiei a lansat de-abia săptămâna trecută o procedură simplificată de achiziție pentru a angaja o firmă specializată care să evalueze prețul acțiunilor deținute de minister la producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN) în vederea achiziționării acestora de către Municipiul București, scopul final fiind preluarea prin absorbție a ELCEN de către Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București și ștergerea în acest fel a imensei datorii istorice, de 3,7 miliarde lei, a RADET față de ELCEN.

Astfel, Ministerul Energiei a trimis joi o cerere de ofertă destinată firmelor de evaluare potențial interesate privind încheierea unui contract de evaluare a valorii participației de 97,5% din acțiuni a Ministerului Energiei la ELCEN. Ministerul vrea să cumpere "Servicii de consultanță în domeniul evaluării pentru demararea procesului de transfer a pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Energiei la societatea Electrocentrale București SA către Municipiul București".

Urmărește-ne și pe Google News

Data limită de trimitere a ofertelor este 16 martie, iar deadline-ul de evaluare a acestora este 29 iunie. Valoarea estimată a contractului care va fi atribuit este de 227.500 lei, acesta urmând să fie în vigoare de la semnare până la finalul anului.

UPC România pregătește lansarea unui serviciu comercial cu viteze de acces la Internet de 1Gbps CITEȘTE ȘI UPC România pregătește lansarea unui serviciu comercial cu viteze de acces la Internet de 1Gbps

"Evaluatorul va respecta prevederile standardelor de evaluare în vigoare utilizând cel puțin 2 metode de evaluare pentru estimare, din care una bazată pe abordarea pe bază de venit și una bazată pe abordarea pe bază de active/patrimonială, luând în considerare situația juridică a societății și scopul în care va fi folosit raportul de evaluare. Evaluatorul răspunde pentru corecta aplicare a standardelor de evaluare si va răspunde civil sau penal, după caz, în situația în care se vor constata, ulterior vânzării, eventuale prejudicii aduse Ministerului Energiei", se menționează în caietul de sarcini al procedurii de achiziție.

Raportul de evaluare va trebui să diagnosticheze compania din punct de vedere financiar, operațional, juridic, precum și al managementului, structurii organizatorice și resurselor umane.

"Data de referință care va fi luată în considerare pentru evaluarea acțiunilor societății Electrocentrale București SA este 31.12.2017", se precizează în document.

Românii au încheiat în februarie aproape 51.000 de tranzacții imobiliare, cu 4,5% mai multe decât în februarie 2017 CITEȘTE ȘI Românii au încheiat în februarie aproape 51.000 de tranzacții imobiliare, cu 4,5% mai multe decât în februarie 2017

Valoarea nominală a pachetului de 97,5% din acțiunile ELCEN deținut de Ministerul Energiei este de aproape 698 milioane lei. Primăria Capitalei spera inițial, în vara trecută, să poată cumpăra producătorul de energie termică la această valoare nominală, însă ulterior Guvernul a dat o OUG prin care a stabilit că mai întâi va evalua valoarea de piață a acțiunilor ELCEN, iar ulterior le va vinde Primăriei "la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni".

ELCEN a cerut recent RADET să amâne votul creditorilor asupra planului său de reorganizare, precum și o soluție rapidă pentru finanțarea necesarului de investiții al ELCEN și pentru accesarea fondurilor europene destinate reorganizării ambelor societăți.

Administratorul judiciar provizoriu al ELCEN, KPMG Restructuring, avertiza încă din octombrie anul trecut că intenția comună a Ministerului Energiei și a Primăriei Municipiului București de a salva "la pachet", prin fuziune, cele două structuri în prezent insolvente care asigură încălzirea în sistem centralizat a bucureștenilor, ELCEN și RADET, riscă să eșueze. Asta pentru că planul de reorganizare a ELCEN, care trebuie să includă și sursele de finanțare pentru reorganizare, trebuie elaborat și depus cu multe luni înainte de eventuala fuziune prin absorbție dintre RADET și ELCEN, care ar permite ștergerea datoriei istorice a RADET și accesarea de fonduri UE pentru restructurarea integrată a sistemului de termoficare din Capitală. Iar ELCEN nu dispune de banii necesari investițiilor necesare pentru a putea să continue să funcționeze.

Noul director general al Metrorex este Dumitru Șodolescu, numit interimar pentru patru luni CITEȘTE ȘI Noul director general al Metrorex este Dumitru Șodolescu, numit interimar pentru patru luni

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat joi, în ziua în care Ministerul Energiei a lansat procedura de achiziție a serviciilor de evaluare a acțiunilor ELCEN, că „într-o perioadă decentă de timp” ELCEN va stabili suma pe care municipalitatea ar trebui să o plătească pentru achiziționarea companiei, urmând ca apoi această sumă să fie analizată în Consiliul General și să se decidă dacă este eficientă preluarea ELCEN de la Ministerul Energiei. Firea a susținut că dacă ELCEN nu dorește să intre în administrarea Primăriei Capitalei și să fuzioneze cu RADET, municipalitatea are, totuși, alte soluții. „Noi fără ei ne descurcăm, ei fără noi, intră în faliment, pleacă acasă”, a spus Firea.

„Sunt ușor nedumerită și surprinsă de faptul că durează atât de mult evaluarea pachetului de acțiuni al ELCEN, pentru că noi ne-am exprimat optiunea de achiționa pachetul de acțiuni al ELCEN, tocmai pentru a întregi acest sistem, să avem producție, transport și distribuție de energie termică. Am înțeles că domnul ministru (al Energiei, n.r.) este acum extrem de energic în a finaliza procedurile de achiziție pentru evaluator, pentru că nici măcar nu era stablit un evaluator, astfel încât într-o perioadă decentă de timp să putem să avem și suma evaluată de căte ELCEN, să putem să luăm o decizie, achiționăm sau nu”, a declarat Gabriela Firea joi, în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Edilul a subliniat că este necesară cunoașterea sumei, care va fi, apoi, analizată în Consiliu, pentru că există posibilitatea să se constate că de fapt nu este eficientă preluarea ELCEN în administrarea municipalității.

Jay-Z îl detronează pe \'\'Diddy\'\' Combs în topul celor mai bogați soliști hip-hop din lume CITEȘTE ȘI Jay-Z îl detronează pe ''Diddy'' Combs în topul celor mai bogați soliști hip-hop din lume

„Așa cum știți, nu s-a acceptat ca această achiziție să se realizeze la valoare nominală, cum ar fi fost normal, pentru că în țară s-au dat CET-urile către primării cu titlu gratuit, și doar nouă, cei de la București, ni s-a impus valoarea de evaluare, cu contribuția, trebuie să recunoaștem, a Ministerului Justiției, căruia nu prea avem de ce să-i mulțumim, din acest punct de vedere. (...) Dar chiar și așa, la valoarea de evaluare, pentru noi este imperios necesar să știm care este această sumă, pentru că, poate, după ce o analizăm aici în consiliu, constatăm că este mai eficient să nu mai preluăm ELCENul”, a spus Firea.

Primarul Capitalei a adăugat că municipalitatea se poate descurca fără ELCEN, dar ELCEN nu se poate descurca fără municipalitate.

„Să-i lăsăm, așa cum vor anumiți domni de la Elen, să rămână dumnealor cu salarii mari într-o unitate economică muribundă și se gândesc doar la interesul propriu. Spun încă o dată că dacă ELCEN nu dorește să aplice ceea ce este și în programul de guvernare, noi avem soluții, avem backup, dumnealor nu au. Noi fără ei ne descurcăm, ei fără noi, intră în faliment, pleacă acasă. Se bucură acum de câtea luni de salarii mari, pe un muribund, apoi pleacă acasă”, a spus Firea.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
ministerul energiei
caldura
apa calda
sacet
gabriela firea
pmb
cgmb