Transelectrica susține că producția redusă de energie eoliană de joi a fost consecința “intensității reduse a vântului” și nu are legătură cu incidentul apărut pe linia sa de înaltă tensiune Constanța Nord – Tariverde

Transelectrica susține că producția redusă de energie eoliană de joi a fost consecința “intensității reduse a vântului” și nu are legătură cu incidentul apărut pe linia sa de înaltă tensiune Constanța Nord – Tariverde
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 mar 2018

Transelectrica recunoște că o linie a sa de înaltă tensiune din Dobrogea a fost temporar indisponibilă, însă susține că nivelul redus al producției de energie eoliană de joi, când era înregistrat un nivel de doar 200 MW, nu are legătură cu acest incident, ci a fost cauzată de “intensitatea redusă a vântului”.

Potrivit unui drept de replică al Transelectrica cu privire la articolul publicat joi de Profit.ro (“Închiderea centralei electrice OMV Petrom de la Brazi și reducerea producției de energie eoliană au majorat prețul energiei electrice la un nou maxim al acestui an”), compania admite că, pe 26 februarie “la ora 14.34, pe fondul condițiilor meteo extreme de viscol și ninsoare, linia de înaltă tensiune (400 kV) Constanța Nord – Tariverde a devenit indisponibilă, dar în urma unei avarii cauzate de condițiile atmosferice”. Potrivit Transelectrica, în intervalul orar premergător defecțiunii, 3.00 – 14.00, a fost atins nivelul maxim de producție eoliană din această perioadă, 2.717 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministerul Finanțelor vrea o practică unitară în ce privește documentele solicitate de administrațiile fiscale în cazuri similare CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor vrea o practică unitară în ce privește documentele solicitate de administrațiile fiscale în cazuri similare

Drept urmare, Dispecerul Energetic Național a solicitat, în conformitate cu reglementările tehnice și comerciale în vigoare, producătorilor de energie electrică eoliană din zona Dobrogea reducerea, pentru a menține funcționarea în siguranță a Sistemul Electroenergetic Național până la remedierea avariei la linia Constanța Nord – Tariverde.

Sistemul de transport de energie electrică a fost supus luni unei presiuni considerabile, în aceeași zi în care a cedat linia din Dobrogea a Transelectrica fiind înregistrat un nivel maxim nu numai al producției de energie eoliană, ci al întregii producții de electricitate, dar și al consumului intern și exporturilor.

Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016 CITEȘTE ȘI Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016

România a înregistrat luni, în apropierea orei 19, cea mai mare producție de electricitate din istorie, de 11.336 MW, cu 41 MW peste fostul record, realizat pe 20 decembrie 2016, de 11.295 MW, producția de energie hidro atingând o valoare ridicată, de peste 3.400 MW. Drept urmare, România a continuat să fie exportator net de electricitate, la ora înregistrării noului record exportând aproximativ 1.700 MW.

Interesant este că nivelul record al producției interne a fost înregistrat după solicitarea de reducere a producției de energie eoliană, de la 2700 la prânz la 1.649 MW la ora realizării noului record. Dacă eolienele ar fi funcționat la capacitatea din prima jumătate a zilei de luni, recordul ar fi fost mai mare cu 1.000 de MW, de 12.300 MW.

Tot luni seară, la ora 18,43, consumul intern a atins un nivel de 9802 MWh, cu doar 63 de MW sub nivelul record de 9.865 MW înregistrat pe 10 ianuarie 2017.

“Subliniem faptul că Dispecerul Energetic Național nu a solicitat oprire niciunei turbine, ci doar a dispus reducerea producției de energie electrică a acestora. La funcționarea în acest regim tehnic admisibil, turbinele eoliene sunt permanent alimentate cu energie electrică, toate sistemele acestora sunt în funcțiune normală, toate sistemele sunt sub control, deci nu cunoaștem niciun motiv pentru care acestea să fi fost oprite din cauze care țin de CNTEE Transelectrica SA”, se precizează în comunicatul Transelectrica.

DOCUMENT Finanțele prezintă oficial cum va arăta formularul care va înlocui Declarația 600. Pentru CASS la proprietate intelectuală este analizată posibilitatea reintroducerii mecanismului de reținere la sursă CITEȘTE ȘI DOCUMENT Finanțele prezintă oficial cum va arăta formularul care va înlocui Declarația 600. Pentru CASS la proprietate intelectuală este analizată posibilitatea reintroducerii mecanismului de reținere la sursă

Compania își argumentează poziția prin sublinierea faptului că, după rezolvarea problemelor apărute la linia respectivă (pe 27 februarie 2018, la ora 16.28), pe 28 februarie producția de energie eoliană a ajuns la un maxim de 2506 MW (în intervalul orar 23.00 – 24.00).

De altfel, Transelectrica susține că până în prezent nu a primit nicio reclamație din partea producătorilor de energie electrică eoliană. “Dacă vor exista, vom demara o analiză a acestora, pentru a identifica adevărata cauză a opririi turbinelor eoliene și a faptului că nu și-au putut relua funcționarea în mod corespunzător atunci când a fost ridicată dispoziția de funcționare la putere redusă”, precizează compania.

Surse din piață explicaseră pentru Profit.ro că scăderea producției de energie eoliană de joi are ca principal motiv lipsa vântului, însă există și o cauză tehnică: “mai multe turbine eoliene nu au putut fi repuse în funcțiune după ce în urmă cu câteva zile au fost oprite la solicitarea Transelectrica. Compania de stat a înregistrat avarii la una dintre liniile sale din regiune și a solicitat producătorilor de energie eoliană reducerea producției.”

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
eoliene
export
incident