Compania israeliană dezvoltatoare de proiecte de producție și stocare de energie regenerabilă Econergy, listată la Bursa din Tel Aviv, este aproape de obținerea ultimelor avize legale necesare înainte de startul construirii unui parc fotovoltaic în județul Constanța, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Centrala solară va fi amplasată în intravilanul orașului Ovidiu din județul Constanța, pe o suprafață de teren de aproape 100 de hectare, și va avea o putere instalată de circa 60 MW.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Proiectul a fost achiziționat de Econergy în 2022 de la oamenii de afaceri români Elvira Stăncioiu și Laurențiu Udrescu.
Valoarea totală a investiției va fi, conform celei mai recente estimări a israelienilor, de peste 50 milioane euro. La nivelul anului trecut, estimarea era de numai 37 milioane euro.

Punerea în funcțiune este așteptată să aibă loc până la finalul anului viitor, iar 2026 ar urma să fie primul an complet de operare.
Anul trecut, alături de partenerii conaționali de la Nofar Energy, Econergy a inaugurat, în județul Argeș, parcul fotovoltaic Rătești, de 155 MW. Cei de la Econergy sunt, totodată, în curs de vânzare a unui proiect fotovoltaic românesc de 214 MW, cu amplasament la Niculești, în județul Dâmbovița.

Econergy dezvoltă în România proiecte de producție de energie regenerabilă cu putere instalată totală de peste 2.000 MW. Compania estimează că, din acestea, până la finalul anului în curs, proiecte ce însumează aproape 700 MW vor fi puse în funcțiune și/sau vor fi demarate lucrările de construire a lor.
Israelienii mai sunt activi în Grecia, Italia, Polonia, Spania și Marea Britanie.

Econergy a semnat foarte recent un acord de finanțare cu o divizie britanică a gigantului american Goldman Sachs, pentru dezvoltarea și punerea în funcțiune a proiectului de instalație de stocare a energiei electrice Swangate, localizat în comitatul Yorkshire din UK.
Instalația va avea o capacitate de 102 MWh și se așteaptă racordarea ei la rețea până la finalul anului în curs. Goldman Sachs acordă pentru proiect credite în valoare totală de 32 milioane euro, din care 30 milioane euro pentru acoperirea costurilor de construcție și rambursarea împrumuturilor contractate anterior pentru dezvoltare.