Republica Moldova avertizează: Riscăm să nu putem importa suficientă energie din România la iarnă. Care sunt cauzele. Blackout-urile de acum 2 toamne, rememorate

Republica Moldova avertizează: Riscăm să nu putem importa suficientă energie din România la iarnă. Care sunt cauzele. Blackout-urile de acum 2 toamne, rememorate
scris 30 aug 2024

Autoritățile de la Chișinău afirmă, într-un document oficial, că există riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, Republica Moldova să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum.

Cel mai recent draft de Strategie energetică națională a României stipulează că ″Sectorul energetic național trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță″, avându-se în vedere ″Legiferarea angajamentului României de a garanta securitatea energetică a Republicii Moldova″.

Urmărește-ne și pe Google News
MedLife - Creștere de 24% a cifrei de afaceri, concomitent cu o îmbunătățire a marjelor. Românii au început să investească și în zonele de wellness, nutriție și mindfulness CITEȘTE ȘI MedLife - Creștere de 24% a cifrei de afaceri, concomitent cu o îmbunătățire a marjelor. Românii au început să investească și în zonele de wellness, nutriție și mindfulness

În contextul actual, sunt de menționat următoarele riscuri/incertitudini specifice în domeniul energetic: (...) Surse (alternative) sigure și competitive limitate de import pentru achiziționarea energiei electrice la prețuri rezonabile și transportul acesteia către Republica Moldova, în condițiile în care importurile din Ucraina au fost sistate, urmare a bombardamentelor rusești asupra infrastructurii sale energetice, iar importul de energie electrică din România (OPCOM sau contracte directe cu anumiți producători) nu garantează prețuri accesibile, România fiind, la fel, un importator de energie electrică în perioada rece a anului″, se arată în Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic, elaborat de Ministerul Energiei de peste Prut.

După cum a relatat Profit.ro, Transelectrica, operatorul sistemului energetic din România, anticipează pentru iarna care vine, într-un scenariu mediu, un deficit de acoperire din producția internă a consumului național de peste 816.000 MWh, iar într-unul pesimist – de aproape 1,8 milioane MWh.

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea ca Franklin Templeton să nu mai aibă dreptul de a răscumpăra acțiuni ale Fondului Proprietatea, certificate de depozit sau titluri de interes în legătură cu acțiuni ale FP CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea ca Franklin Templeton să nu mai aibă dreptul de a răscumpăra acțiuni ale Fondului Proprietatea, certificate de depozit sau titluri de interes în legătură cu acțiuni ale FP

Potrivit sursei basarabene citate, din cauza interconectării insuficiente cu sistemul energetic din România, Republica Moldova se confruntă cu riscuri atât de ordin tehnic, cât și de ordin comercial.

″Capacitatea comercială de doar 1.700 MW permisă de ENTSO-E pentru importul de energie electrică la hotarul România – Moldova pentru blocul Ucraina-Moldova (din care doar 260 MW exclusiv pentru Moldova), nu garantează în continuare achiziționarea energiei electrice pentru acoperirea 100% a necesarului de import pentru acoperirea consumului de energie electrică a malului drept al Nistrului din România sau alte țări UE, fiind necesară majorarea la cel puțin 600 MW a capacității comerciale, exclusiv pentru Moldova, pentru a asigura acoperirea consumului de energie electrică în orele de vârf″, se mai spune în document.

Kievul negociază cu UE și ENTSO-E majorarea până la iarnă a capacității tehnice de import de energie din UE a blocului Ucraina-Moldova de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.400 MW.

Agricultorii români s-au resemnat - pierderi mari la recoltele de porumb și de floarea-soarelui CITEȘTE ȘI Agricultorii români s-au resemnat - pierderi mari la recoltele de porumb și de floarea-soarelui

Ministerul basarabean al Energiei mai arată că, în pofida funcționării în regim sincron a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel european, interconectarea existentă nu este suficientă pentru stabilitatea și securitatea sistemului, pentru echilibrarea cererii și ofertei de energie electrică.

″O interconectare complet funcțională Moldova – ENTSO-E – Ucraina necesită consolidarea rețelei electrice de transport. Aceasta, la rândul său, necesită construirea de linii electrice aeriene suplimentare (LEA) în interiorul Republicii Moldova și pentru a conecta mai bine sistemul electroenergetic al Republicii Moldova cu sistemele electroenergetice ale României și Ucrainei″, se spune în document.

În vederea consolidării infrastructurii de rețea cu România este prevăzută, în primul rând, construcția a trei interconexiuni 400 kV cu sistemul electroenergetic al României: 1. Isaccea (România) – Vulcănești – Chișinău (Moldova); 2. Suceava (România) – Bălți (Moldova); 3. Gutinaș (România) – Strășeni (Moldova).

″Primul proiect este în desfășurare și urmează a fi finalizat în 2025, iar pentru al doilea, LEA 400 kV Bălți-Suceava, a fost finalizat studiul de fezabilitate, evaluat impactul de mediu și social și au fost alocate resursele financiare necesare. În vederea întăririi legăturilor electrice cu Ucraina urmează de majorat capacitatea interconexiunii 330 kV Bălți (Moldova) - Dnestrovsc (Ucraina)″, spun moldovenii.

DOCUMENT România se pregătește să doneze Ucrainei un sistem Patriot. Îl vom înlocui ″în principal cu fonduri externe nerambursabile″, dar tot vom plăti taxe de zeci de milioane de dolari CITEȘTE ȘI DOCUMENT România se pregătește să doneze Ucrainei un sistem Patriot. Îl vom înlocui ″în principal cu fonduri externe nerambursabile″, dar tot vom plăti taxe de zeci de milioane de dolari

Ei reiau și îngrijorările cu privire la perspectiva stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, vital pentru aprovizionarea cu combustibil a centralei MGRES din Transnistria, care acoperă aproape 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Prutului.

″În cazul stopării livrărilor de gaze naturale livrate de către Gazprom în baza contractului existent privind furnizarea gazelor naturale încheiat între Moldovagaz și Gazprom, practic toată cantitatea de energie electrică necesară adițional celei produse local pentru malul drept va trebui asigurată din alte surse decât MGRES, ceea ce ar putea prezenta anumite riscuri pentru asigurarea stabilității sistemului electroenergetic al Republicii Moldova, precum și riscuri privind capacitatea rutelor de import, având în vedere situația din noiembrie 2022, când urmare a bombardamentelor Federației Ruse a fost afectată semnificativ infrastructura energetică din Ucraina. În acest context, este de menționat și faptul că, urmare a bombardării de către Federația Rusă a instalațiilor energetice ucrainene, infrastructura energetică din Ucraina se află într-o stare critică, Ucraina necesitând la rândul ei importuri semnificative de energie electrică″, arată Ministerul Energiei de la Chișinău.

VIDEO&FOTO Mica deltă formată în apropierea Bucureștiului a secat aproape total CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Mica deltă formată în apropierea Bucureștiului a secat aproape total

Acesta amintește că o situație fără precedent a avut loc în luna noiembrie 2022, prin suprapunerea mai multor conjuncturi, sectorul electroenergetic fiind supus atunci unui test de stres în condiții extrem de complicate de funcționare, în condiții de criză energetică, caracterizat prin lipsa totală a livrărilor de energie electrică de la MGRES și de la furnizori din Ucraina, precum și prin cele mai mari prețuri pentru achiziționarea  energiei electrice în regiune.

Achiziția de energie electrică a fost realizată atunci de la furnizorii din România și transportată în Republica Moldova printr-o singură linie electrică, în condițiile în care infrastructura energetică a Ucrainei era supusă atacurilor militare permanente, fapt care s-a soldat și cu două deconectări totale ale sistemului electroenergetic (blackout-uri) la datele de 15 și 23 noiembrie 2023, respectiv în aceste condiții s-a reușit aprovizionarea fiabilă a consumatorilor finali cu energie electrică.

″Un element important a fi subliniat aici este faptul punerii în aplicare, începând cu 1 iunie 2022, a Regulilor pieței energiei electrice (reguli similare celor din UE) care au permis achiziția și importul energiei electrice dintr-o țară membră a Uniunii Europene, respectiv, a fost achiziționat circa 80% din necesarul de energie electrică din România, fiind încheiate mai multe contracte de furnizare cu SPEEH Hidroelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova și OMV Petrom SA″, se rememorează în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova importuri energie românia
republica moldova alimentare cu energie
republica moldova securitate energetică