Actorii-cheie ai căldurii și apei calde din Capitală, producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Energiei, și operatorul de transport și distribuție a agentului termic Termoenergetica, din subordinea municipalității bucureștene, au încheiat în luna mai un acord de asociere pentru a contracta în comun servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică, financiare și de evaluare necesare pentru realizarea fuziunii dintre cele 2 companii, decisă de Guvern prin Memorandum în ianuarie.
Luna aceasta, în urmă cu circa o săptămână, adică după 3 luni de la încheierea acordului, asocierea a demarat oficial licitația de achiziție a serviciilor menționate.
″Lucrurile sunt în desfășurare, iar până la final de 2025 fuziunea ar trebui să fie gata″, a declarat acum ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a doua zi după o avarie majoră în sistem, care a lăsat fără apă caldă o treime din imobilele din Capitală (aproape 3.000), alte peste 1.500 confruntându-se cu deficiențe în alimentare.
Termenul este mai optimist decât cel avansat de ministru luna trecută.
″De ce această fuziune? Pentru că va reduce facturile la întreținere, va asigura funcționarea sistemului, va eficientiza cheltuielile și va pune punct, o dată pentru totdeauna, scandalului permanent din jurul datoriilor acumulate de Termoenergetica față de ELCEN. (…) Conform calendarului pe care l-am solicitat directorului general ELCEN, Claudiu Crețu, fuziunea se va putea încheia cel târziu în februarie 2026, după evaluarea activelor și parcurgerea tuturor pașilor de către ambele companii″, spunea Burduja pe 25 iulie, după aprobarea în Guvern a unui proiect de modificare a Legii termiei, necesar pentru fuziune.
Contractul de consultanță scos la licitație pentru sprijinirea realizării fuziunii ELCEN-Termoenergetica ar putea fi atribuit cel mai devreme în decembrie anul acesta, cu condiția să nu apară contestații sau alte motive de blocaj, relevă date analizate de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Bucureștiul pregătește deschiderea unui nou bulevard, cu arbori plantați chiar în decembrie. "Dar, din păcate, lucrarea se va gâtui. Nci măcar atâta lucru nu se obosesc să facă, în stilul caracteristic!"Valoarea estimată a acestuia este de aproape 6,4 milioane lei plus TVA.
″Contractul privind serviciile de consultanță va intra în vigoare la data semnării de către părțile contractante, cu un termen de executare de 18 luni. În situația în care procedura de fuziune dintre Electrocentrale București SA și Compania Municipală Termoenergetica București SA va fi întârziată față de termenul contractual convenit, din motive obiective, ce țin de aprobările organelor statutare ale celor două societăți și/sau avizele sau aprobările autorităților publice, contractul va fi prelungit prin act adițional, cu acordul părților, pentru o perioadă necesară finalizării acestuia, fără a se modifica valoarea contractului″, se menționează în documentația de atribuire.
CITEȘTE ȘI Intervenție în plină secetă - Suspendare până la finalul anului viitor la anumite credite și la executările silite ale fermierilor din RomâniaCu alte cuvinte, termenul de finalizare a fuziunii ar putea fi împins până la jumătatea lui 2026 cel puțin.
Memorandumul de Guvern adoptat în ianuarie prevede că fuziunea se va realiza cu condiția ca, la data fuziunii, toate datoriile Termoenergetica față de ELCEN, cifrate de curând la peste 1 miliard de lei, să fie plătite. Cel mai probabil, viitoarea companie ce va rezulta din fuziunea ELCEN-Termoenergetica va avea drept acționar majoritar Ministerul Energiei.