Iranul stabilește europenilor condiții în vederea rămânerii în acordul nuclear

Iranul stabilește europenilor condiții în vederea rămânerii în acordul nuclear
scris 25 mai 2018

Iranul a stabilit condițiile - care-i vizează pe europeni - necesare, în opinia sa, pentru a rămâne în cadrul Acordului nuclear de la Viena, după retragerea Statelor Unite din acest pact, relatează AFP, care prezintă aceste condiții, așa cum au fost stabilite ele de liderul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei.

Khamenei a prezentat aceste condiții miercuri seara, într-un discurs pe care l-a susținut în fața liderilor iranieni, între care și președintele Hassan Rohani, potrivit versiunii oficiale a acestui text, publicat joi.

Urmărește-ne și pe Google News

REZOLUȚIE LA CONSILIUL DE SECURITATE

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

- ”Plecarea Statelor Unite este o încălcare a Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al Națiounilor Unite (care a aprobat în iulie 2015 acordul în dosarul nuclear iranian încheiat cu câteva zile mai înainte, la Viena, între Teheran și țările membre ale Grupului 5+1 - China, Franța, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite plus Germania); europenii trebuie să prezinte o rezoluție împotriva Statelor Unite la Consiliul de Securitate, în semn de protest față de această acțiune”, scrie News.ro.

FĂRĂ DISCUȚII DESPRE RACHETE

- ”Liderii celor trei țări europene (semnatare ale acordului, Franța, Germania și Regatul Unit) trebuie să se angajeze și să promită să nu evoce, în niciun fel, probleme cu privire la rachete iraniene și la prezența Iranului în regiune (...). Toată lumea trebuie să știe că Republica islamică Iran nu va renunța, cu siguranță, la elemente ale puterii sale în ceea ce privește apărarea sa”.

În Siria, Iranul susține regimul lui Bashar al-Assad, prin consilieri militari. În Irak, el susține miliții șiite și partide politice. Teheranul susține, de asemenea, Hezbollahul libanez și mișcări palestiniene ca Hamas și Jihadul Islamic.

GARANTAREA VÂNZĂRILOR DE PETROL IRANIENE

”Dacă Statele Unite reușesc să perturbe vânzările de petrol ale Iranului, europenii trebuie să garanteze cumpărarea cantității de petrol pe care noi vrem să o vindem” principalilor clienți, între care China, India, Japonia și Uniunea Europeană (UE).

GARANTAREA TRANZACȚIILOR COMERCIALE

- ”Băncile europene trebuie să garanteze” posibilitatea unor ”tranzacții comerciale cu Iranul”, ceea ce marea parte a marilor instituții financiare europene au rețineri să facă până acum, de teama sancțiunilor Statelor Unite, cărora le sunt foarte expuse.

DEMERSURI EUROPENE

Uniunea Europeană, Franța, Germania și Regatul Unit încearcă să salveze Acordul de la Viena, prin menținerea Teheranului în acest compromis încheiat după 12 ani de criză în legătură cu problema nucleară iraniană și în urma unor intense eforturi diplomatice.

Acordul de la Viena a permis o întoarcere a Iranului în comunitatea națiunilor, după ani de izolare, și o flexibilizare a sancțiunilor internaționale care i-au fost impuse, în schimbul unui angajament de a nu se dota cu arma atomică.

Președintele francez Emmanuel Macron a propus să se ”completeze” Acordul de la Viena și ca Iranul să fie atras să discute despre rachetele sale balistice și rolul său în mai multe conflicte regionale.

SCEPTICISM IRANIAN

Teheranul acuză Statele Unite, în primul rând, dar și pe europeni, că au eșuat să-și respecte promisiunile și că nu au făcut nimic pentru a-i permite Iranului să beneficieze de deschiderea economică la care țara spera în urma acordului.

Însă vizita, săptămâna aceasta, la Teheran, a comisarului european însărcinat cu Energia Miguel Arias Canete, nu pare să fi convins autoritățile de bunăvoința europenilor ori de capacitatea lor de a împiedica retragerea americană să saboteze complet Acordul de la Viena.

”Iranul nu caută disputa cu europenii, ci, având în vedere comportamentul lor din trecut, noi nu avem încredere în ei. Din acest motiv, garanțiile date trebuie să fie reale”, a subliniat miercuri seara Khamenei.

”Dacă europenii își târăsc picioarele în fața cererilor noastre, dreptul Iranului de a-și relua activitățiile nuclare oprite (conform acordului din 2015) rămâne întreg”, a adăugat el.

Numărul unu iranian le-a cerut totodată conducătorilor Organizației Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) să se pregătească în vederea unei eventuale reluări a ”îmbogățirii uraniului la (un nivel de) 20% (...), dacă noi constatăm că acest acord nu are vreo utilitate”.

O etapă indispensabilă în îndelungatul proces al fabricării unei bombe nucleare, îmbogățirea uraniului la un nivel de 20% - care rămâne la acest nivel în domeniul nuclear civil - este una dintre activitățile pe care Iranul a acceptat să o suspende în cadrul Acordului de la Viena, pentru a oferi astfel proba faptului că nu caută să obțină arma atomică.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
acord nuclear