Surpriză: Kazahii de la KazMunayGas susțin că au de recuperat 200 milioane dolari de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, în urma achiziției Rompetrol. În joc e și o fostă divizie a Nokia, preluată de Patriciu în 2013

Surpriză: Kazahii de la KazMunayGas susțin că au de recuperat 200 milioane dolari de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, în urma achiziției Rompetrol. În joc e și o fostă divizie a Nokia, preluată de Patriciu în 2013
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 mai 2018

KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului energetic kazah de stat KazMunayGas, prin care acesta își controlează operațiunile din România, inclusiv rafinăria Petromidia a Rompetrol Rafinare, susține, într-un document analizat de Profit.ro, că deține o hotărâre dictată de o instanță de arbitraj din Olanda prin care moștenitorii lui Dinu Patriciu au fost obligați să-i plătească despăgubiri de 200 milioane dolari, în urma unui litigiu generat de preluarea Rompetrol de la Patriciu în perioada 2007-2009.

Suma este identică cu cea pe care KMG International se angaja în 2013, prin memorandumul semnat cu autoritățile de la București, să o plătească statului român contra unei participații de 26,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare, ca parte a unei înțelegeri mai complexe destinate rezolvării problemei datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român.

Urmărește-ne și pe Google News

Informația apare în documentele unui proces intentat de KMG International la Londra la finalul anului trecut, prin care compania o acuză pe fosta colaboratoare a lui Patriciu, totodată una dintre moștenitoarele acestuia, Melanie Anne Chen, că ar fi vândut ilegal active din averea lăsată de omul de afaceri român, pentru a zădărnici demersurile KMG International de a obține punerea în executare în mod silit a hotărârii arbitrale în valoare de 200 milioane dolari menționată mai sus. KMG susține că respectivele active ar fi putut fi utilizate pentru plata despăgubirilor.

Finanțele au autorizat 7 distribuitori de case de marcat cu jurnal electronic. Urmează alte firme săptămânile următoare CITEȘTE ȘI Finanțele au autorizat 7 distribuitori de case de marcat cu jurnal electronic. Urmează alte firme săptămânile următoare

Alături de Melanie Anne Chen, ca pârâtă în proces figurează o firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Chipper Management Limited, despre care KMG International susține că este controlată și condusă de Chen.

În documentele citate nu se precizează detaliile speței arbitrale finalizate cu sentința de 200 milioane dolari favorabilă KMG, nici măcar data sentinței. În 2015, ziarul Bursa scria, citând "surse din piața de profil", că "Dinu Patriciu s-a înțeles, în 2007, cu kazahii de la KMG, care au preluat grupul Rompetrol, să suporte el toate consecințele care decurg" din litigiile Rompetrol cu statul român în privința datoriilor istorice și că aceștia "s-au îndreptat în instanță împotriva moștenitorilor lui Patriciu și a DP Holding pentru recuperarea celor peste 200 milioane de dolari pe care Rompetrol SA le datorează statului român".

Dinu Patriciu a decedat în anul 2014. DP Holding, entitate juridică cu sediul în Elveția, reprezintă grupul de business-uri rămase în posesia lui Patriciu după cedarea Rompetrol către KazMunayGas, și care a fost transmis moștenitorilor acestuia. Potrivit documentelor instanței londoneze unde se judecă procesul, KMG International susține că Melanie Anne Chen, care a fost consultant la vânzarea Rompetrol și care ar locui acum în Trinidad Tobago, continuă să controleze în prezent DP Holding.

Guvernul a aprobat lista cu proiecte strategice, estimate la 15-20 miliarde de euro, care ar urma să fie realizate prin parteneriat public-privat CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat lista cu proiecte strategice, estimate la 15-20 miliarde de euro, care ar urma să fie realizate prin parteneriat public-privat

Care sunt activele despre care KMG International susține că ar fi fost vândute ilegal de către Melanie Anne Chen, prin DP Holding, pentru a scăpa de executarea silită? Povestea este mai lungă. În 2008, gigantul finlandez al telefoniei mobile Nokia și-a vândut divizia de tehnologie auto unei companii germane nou înființate, Novero GmbH. Aceasta era controlată la acea dată de românul Răzvan Olosu, fost șef al respectivei divizii a Nokia, și de un fond german de investiții, Equity Partners.

Ulterior, susține KMG International, Olosu ar fi intrat în parteneriat cu Patriciu, cei doi ajungând să controleze fiecare indirect, prin firme interpuse, câte 50% din Novero. Ulterior, între cei doi parteneri ar fi survenit o dispută, iar Dinu Patriciu ar fi cumpărat integral Novero în octombrie 2013, în cadrul unei tranzacții supravegheate judiciar de o instanță olandeză. Astfel, Novero ar fi ajuns parte a DP Holding. În anul respectiv, Dinu Patriciu afirma că Novero valorează cel puțin 100 milioane euro.

După decesul lui Patriciu, în decembrie 2015, Novero a fost achiziționată de către compania tehnologică britanică Laird, părțile comunicând la acea dată o valoare a tranzacției de 65 milioane euro.

Noile modificări în sistemul de achiziții publice, aprobate de Executiv: Cauțiune de 2% din valoarea contractului la contestarea licitațiilor publice, achiziții centralizate pentru instituțiile statului, mai puține proceduri și termene mai scurte CITEȘTE ȘI Noile modificări în sistemul de achiziții publice, aprobate de Executiv: Cauțiune de 2% din valoarea contractului la contestarea licitațiilor publice, achiziții centralizate pentru instituțiile statului, mai puține proceduri și termene mai scurte

Aceasta este operațiunea acuzată de KMG International ca fiind ilegală. Kazahii reclamă că acțiunile Novero au fost "plimbate"  succesiv prin 4 entități offshore, ajungând în cele din urmă în posesia subsidiarei luxemburgheze a unei firme înregistrate în Barbados, aceasta din urmă fiind cumpărată de britanicii de la Laird. Tranzacția a fost finalizată în ianuarie 2016.

"Reclamanta, KMG, o companie olandeză, solicită despăgubiri de la pârâte ca urmare a presupusei disipări ilegale a activelor constând în acțiuni ale unei companii germane, Novero GmbH. Novero a fost deținută indirect, prin companii intermediare, de către DP Holding SA, o companie elvețiană. KMG afirmă că disiparea a fost orchestrată și/sau facilitată de către prima pârâtă (domnișoara Chen) și/sau Chipper (printre alții) pentru a se îmbogăți și/sau pentru a îndepărta activul Novero din grupul DP Holding, cu scopul de a face imposibilă executarea de către KMG a sentinței arbitrale de 200 milioane dolari împotriva DP Holding", se menționează în documentele instanței din Londra.

Chipper Management Limited a deținut calitatea de administrator al Novero, potrivit sursei citate.

Telekom Romania investește 100.000 euro în accelerarea a 10 start-up-uri românești, într-un proiect derulat în parteneriat cu hub-ul WeLoveDigital CITEȘTE ȘI Telekom Romania investește 100.000 euro în accelerarea a 10 start-up-uri românești, într-un proiect derulat în parteneriat cu hub-ul WeLoveDigital

Acolo se mai arată că, în perioada 2007-2009, KMG International a cumpărat de la DP Holding acțiuni la The Rompetrol Group și că hotărârea arbitrală prin care s-au dictat despăgubiri în valoare de 200 milioane dolari în favoarea KMG, hotărâre care a dat naștere la actualul proces referitor la cedarea activului Novero din posesia DP Holding, a fost generată de un litigiu între KMG, DP Holding și moștenitorii lui Patriciu legat de tranzacția prin care omul de afaceri român a vândut Rompetrol contra a circa 2,7 miliarde dolari.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recent în mod definitiv cererea depusă în aprilie de Rompetrol Rafinare, compania sa mamă KMG International și o altă firmă din grup, Oilfield Exploration Business Solutions, de ridicare a sechestrului impus de DIICOT în urmă cu 2 ani, în aprilie 2016, pe rafinăria Petromidia și pe alte active ale celor 3 companii, în dosarul penal Rompetrol 2, în care estimarea inițială a prejudiciului se ridica la aproape 770 milioane dolari.

Solicitarea de ridicare a sechestrului fusese depusă după ce, luna trecută, procurorii DIICOT au anulat 3 ordonanțe de extindere a urmării penale în acest dosar, emise în 2017, și au înlocuit procurorul de caz.

ULTIMA ORĂ Băncile fac bani ca înainte de criză. Profitul net depășește 1,7 miliarde de lei în primul trimestru din 2018 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Băncile fac bani ca înainte de criză. Profitul net depășește 1,7 miliarde de lei în primul trimestru din 2018

Potrivit declarațiilor din noiembrie 2017 ale fostului ministru al Energiei, Toma Petcu, în 2016, cele două ministere s-au constituit părți civile în dosarul Rompetrol 2, cu suma de 225 milioane euro. Tot Petcu spunea atunci că Ministerul Energiei nu va prelungi memorandumul din 2013 cu KMG International, iar compania va trebui să-și plătească datoria către stat pentru a-și dovedi buna credință, inclusiv din cauza faptului că respectivul memorandum conține o prevedere potrivit căreia acesta devine nul dacă DIICOT trimite în instanță dosarul penal Rompetrol 2.

Numai că dosarul nu a ajuns nici în prezent în instanță. Mai mult, Ministerul Energiei a decis recent să mandateze conducerea Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), pe care o controlează integral, să continue demersurile pentru înființarea fondului de investiții kazah-român alături de KMG International, fosta The Rompetrol Group, parte a soluției, convenite în urmă cu 5 ani, de reglare a datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român.

Totuși, mandatul de negociere cu KMG International acordat conducerii SAPE este unul limitat, în decizia de mandatare precizându-se că societatea "nu va asuma în nume propriu angajamente ale statului român sau ale altor entități desemnate" și dându-se ca exemplu în acest sens "obligația referitoare la ridicarea sechestrului instituit de ANAF asupra patrimoniului societății (KMG International – n.r.)".

În plus, Fiscul a scos recent la licitație, prin executare silită, clădirea cu 10 etaje a vechiului sediu al grupului Rompetrol de pe Calea Victoriei, rămasă în proprietatea companiei petroliere și închiriată de 7 ani operatorului de servicii medicale MedLife, pentru recuperarea datoriilor firmei Oilfield Exploration Business Solutions SA, divizia de explorare și producție hidrocarburi a KMG International.

Surpriză: Kazahii de la KazMunayGas susțin că au de recuperat 200 milioane dolari de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, în urma achiziției Rompetrol. În joc e și o fostă divizie a Nokia, preluată de Patriciu în 2013
Surpriză: Kazahii de la KazMunayGas susțin că au de recuperat 200 milioane dolari de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, în urma achiziției Rompetrol. În joc e și o fostă divizie a Nokia, preluată de Patriciu în 2013
Surpriză: Kazahii de la KazMunayGas susțin că au de recuperat 200 milioane dolari de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, în urma achiziției Rompetrol. În joc e și o fostă divizie a Nokia, preluată de Patriciu în 2013
Surpriză: Kazahii de la KazMunayGas susțin că au de recuperat 200 milioane dolari de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, în urma achiziției Rompetrol. În joc e și o fostă divizie a Nokia, preluată de Patriciu în 2013
Surpriză: Kazahii de la KazMunayGas susțin că au de recuperat 200 milioane dolari de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, în urma achiziției Rompetrol. În joc e și o fostă divizie a Nokia, preluată de Patriciu în 2013
viewscnt
Afla mai multe despre
dinu patriciu
rompetrol
kazmunaygas
kmg international
melanie anne chen
mostenire dinu patriciu
petromidia
diicot
dosarul rompetrol 2