INFOGRAFICE - RECORD România a importat un volum record de gaze pentru ultimii 2 ani, împărțit în mod egal între Ungaria, Ucraina și Bulgaria

INFOGRAFICE - RECORD România a importat un volum record de gaze pentru ultimii 2 ani, împărțit în mod egal între Ungaria, Ucraina și Bulgaria
scris 16 feb 2021

România și-a dublat volumul de gaze importat comparativ cu finalul săptămânii trecute, așa cum anticipa Profit.ro, în țară intrând peste 5 milioane de metri cubi din fiecare stat vecin cu care este interconectată: Ungaria, Ucraina, Bulgaria. Volumul importat luni, de 16,2 milioane mc (sau 173,3 GWh), este unul record al ultimilor 2 ani și se situează în Top 10 zile cu importuri ridicate din ultimii 5 ani.

România a importat o cantitate mai ridicată de gaze decât cea de luni, ultima dată, pe 8 ianuarie 2019, când în țară au intrat 180 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News
eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Spre deosebire de anii trecuți, când România importa fie toate cantitățile prin punctul de interconectare cu Ucraina (Medieșul Aurit- Isaccea), fie prin acest punct și cel cu Ungaria (Csanádpalota), luni, cantitățile intrate în țară s-au împărțit aproximativ egal între cele 3 puncte principale.

5,1 milioane mc (54,57 GWh) au pătruns în sistemul național prin punctul Negru Vodă (Bulgaia), 5,5 milioane mc (58,85 GWh) prin Isaccea (Ucraina) și 5,6 milioane mc (59,92 GWh) prin Csanádpalota (Ungaria).

Într-un articol publicat săptămâna trecută, Profit.ro susținea că “importurile ar trebui să se dubleze față de nivelul actual (de joi, de 88 GWh - n.r.), pentru a presuriza sistemul național și pentru a compensa scăderea volumului de gaz care va intra din perimetrele de producție în sistem, însă deocamdată rezervările de capacitate pentru săptămâna viitoare sunt insuficiente în acest sens. Ceea ce nu înseamnă că situația nu se poate schimba, ca în luna ianuarie, când a fost reluat importul din Ungaria”.

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

România a reluat începând de vineri importurile de gaze din Ungaria, acestea depășindu-le în volume pe cele din Ucraina, pentru a putea acoperi majorarea consumului determinată de răcirea bruscă a vremii.

România a intrat în săptămâna geroasă cu un nivel relativ confortabil de gaze depozitate, la prima vedere, de aproximativ 40% din capacitatea totală, însă cu un nivel al producției interne mult mai scăzut în comparație cu anii anteriori, ca urmare a declinului natural al acesteia, nivel care ar trebui compensat de majorarea importurilor.

Profit.ro a semnalat în prealabil că, pentru prima dată în istorie, pe 18 și 19 ianuarie, când au fost înregistrate temperaturi scăzute, retragerile din depozite au fost superioare volumului de gaz extras din sonde. Pentru asigurarea consumului intern, care s-a situat la 680 GWh/zi, retragerile din depozitele operate de Depogaz (Romgaz) și Depomureș (Engie) au fost mai ridicate, 258 GWh/zi, decât producția curentă, de 250 GWh/zi. Restul, de aproximativ 150 GWh, au reprezentat importuri efectuate prin punctele de interconectare Isaccea (cu Ucraina), Negru Vodă (cu Bulgaria) și Csanadpalota (cu Ungaria). Cu alte cuvinte, consumul intern a fost acoperit numai în proporție de 38% din producția curentă, restul gazului provenind din depozite (39%) și din importuri (23%).

viewscnt
Afla mai multe despre
import
gaze
record
volum