Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, aflat în insolvență, negociază cu firma intermediară WIEE AG reluarea importurilor de gaze de la gigantul rus de stat Gazprom, după ce a denunțat contractul cu intermediarul, vechi de 6 ani, în ianuarie anul acesta, din cauza imposibilității de a-și onora obligațiile și a presiunii exercitate de WIEE din această perspectivă.
O primă întâlnire cu reprezentanții WIEE AG, firmă controlată indirect chiar de către Gazprom, a fost pe 22 martie.
Există și unele puncte de dezacord dintre cele două părți, care se referă la cantitățile de gaze pe care ELCEN se poate angaja să le preia și la termenele de decontare a facturilor reprezentând consumuri de gaze naturale din import.
CITEȘTE ȘI ANAF selectează firmele pentru controalele lunii aprilie. Fiscul a schimbat abordarea acțiunilor de controlContractul cu WIEE AG, semnat în 2010, este de tip take or pay. Asta înseamnă că se convine în avans asupra cantității și a prețului de vânzare, iar în cazul în care cumpărătorul nu achiziționează întreaga cantitate prevăzută în contract, de exemplu pentru că are oportunitatea de a beneficia de prețuri mai mici de la alți furnizori, este obligat să plătească penalități. Din noiembrie anul trecut, firma intermediară a cerut, în plus, și plata în avans a livrărilor.
"În cadrul unei scrisori adresate societății la începutul lunii noiembrie 2016, WIEE AG a condiționat continuarea furnizării de gaze naturale de plata în avans a cantităților nominalizate, înainte de livrările de gaze naturale, fapt neacceptat de societate", se menționează într-un document oficial.
Ulterior, intermediarul a și trimis ELCEN facturi de achitat în avans pentru gazele care urmau să fie livrate până pe 5 ianuarie 2017 inclusiv, în valoare totală de circa 6,6 milioane dolari. Acestea au fost refuzate la plată de către producătorul de energie termică controlat de statul român.
CITEȘTE ȘI Morgan Stanley: Prețurile mașinilor second-hand s-ar putea prăbuși cu 50%"Refuzul a fost justificat de faptul că, începând cu 31.10.2016, deși solicitase la nominalizare cantitățile contractuale, WIEE a refuzat solicitările fără argumente temeinice contractuale și/su legale, condiționând furnizarea cantității de gaze naturale de plata în avans a livrărilor de gaze naturale din import. Pe cale de consecință, Electrocentrale București SA nu datorează față de WIEE AG plata pretinsă cu titlul de contravaloare de gaze naturale fixă și fermă, în condițiile în care s-a aflat în imposibilitatea de a achiziționa cantitatea contractuală", se mai spune în document.
Asta nu este însă tot. În ianuarie și februarie anul acesta, WIEE AG a transmis ELCEN facturi și pentru cantitățile minime de gaze care ar fi trebuit preluate de compania românească pe parcursul întregului an 2016, plus în ianuarie 2017, care se ridică la peste 58,7 milioane dolari.
"Aceste facturi au fost refuzate și restituite WIEE AG motivat de faptul că societatea nu a putut prelua gaze naturale din import începând cu octombrie 2016 datorită refuzului WIEE AG de a nominaliza cantitățile de gaze naturale (fapt detaliat anterior) ", relevă sursa citată.
CITEȘTE ȘI Radu Timiș (Cris-Tim): Mai avem vreo 2 „E”-uri de scosContractul cu WIEE AG, semnat în 2010, a fost denunțat de ELCEN în ianuare anul acesta. "Astfel, analiza de oportunitate asupra achiziției de gaze naturale de către societate în perioada imediat următoare conduce la concluzia că societății nu ii este benefică menținerea acestor obligații contractuale. Administratorul judiciar a notificat la data de 5.01.2017 co-contractantul WIEE AG cu privire la denunțarea contractului, decizie luată împreună cu managementul societății și cu administratorul special", se afirma într-un raport al administratorului judiciar al ELCEN din februarie.
Importurile de gaze rusești ale ELCEN au fost în mai multe rânduri un subiect de controversă. În martie 2014, ministrul delegat pentru Energie de atunci, Răzvan Nicolescu, a demis conducerea producătorului de energie termică, printre motive numărându-se prețul mare plătit de ELCEN pe gazele din import. În noiembrie 2015, ELCEN estima că nu va achiziționa în iarna care urma gaze de la Gazprom, prin WIEE AG, și preciza că în iarna anterioară își cumpărase de la ruși doar 3% din necesarul de gaze. Declarațiile au fost făcute în replică la unele relatări din presă, care susțineau atunci că ELCEN s-ar fi aprovizionat în proporție de 90% cu gaze din import.
Producția internă de gaze naturale a României, asigurată în proporție de circa 92% de OMV Petrom și Romgaz, a scăzut cu 12,5% anul trecut, comparativ cu 2015, la 7,48 milioane tone echivalent petrol, potrivit datelor INS. În schimb, importurile de la gigantul rus de stat Gazprom au explodat, crescând în 2016 de 7,3 ori față de anul anterior, la 1,18 milioane tone echivalent petrol.
Ultimele date disponibile ale ANRE arată că, în septembrie 2016, gazele din import au avut o pondere de peste 11% în consumul total de gaze al României, față de doar 0,03% în luna corespunzătoare din 2015. Principala explicație este evoluția prețului mediu ponderat, care a scăzut cu 35% în intervalul respectiv, de la 258 dolari/1.000 mc la 168 dolari/1.000 mc.