Municipiului București i-au fost respinse ambele cereri de finanțare nerambursabilă UE din Fondul de Modernizare, depuse pentru proiecte de modernizare a echipamentelor și instalațiilor sistemului de încălzire centralizată din Capitală, prin care Primăria ceruse în total aproape jumătate de miliard de lei, potrivit datelor oficiale analizate de Profit.ro.
Astfel, au fost respinse la finanțare atât proiectul privind ″Modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice″, cât și cel referitor la ″Implementarea unor noi sisteme de automatizare pentru punctele termice (urbane și dotații) și a unui nou sistem de supraveghere și conducere operativă (SCADA) pentru punctele termice (urbane, industriale și dotații) modulele, nodurile și centralele termice, precum și pentru dispeceratele zonale și dispeceratul general aflate în administrarea Companiei Municipale Termoenergetica București SA″, conform Ministerului Energiei.
Pentru fiecare dintre cele două proiecte ale Bucureștiului fusese solicitată câte o finanțare nerambursabilă de 248,84 milioane lei, prin programul ″Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare″ al Fondului de Modernizare. Primul are o valoare totală estimată de 721 milioane lei, iar cel de-al doilea – de 814,8 milioane lei.
Alte proiecte respinse în cadrul acestui program au fost cele depuse de Electrocentrale Craiova, Termoficare Constanța și Municipiul Arad.
În schimb, au fost admise la finanțare, în etapa de verificare a conformității administrative a ofertelor (VAE), proiecte depuse de municipalitățile din Oradea (finanțare nerambursabilă de peste 246 milioane lei), Ploiești (200,3 milioane lei), Cluj Napoca (119,5 milioane lei în total) și comuna Sânmartin, județul Bihor (36,3 milioane lei).
Fondul de Modernizare este alimentat cu bani proveniți din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți europeni sunt obligați să le cumpere, prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre UE prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030. Fondul sprijină investițiile în proiecte de modernizare a sistemelor energetice în regiunile dependente de cărbune din statele membre ale Uniunii cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii, țările beneficiare fiind România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.