Germania investighează scumpirea dramatică a energiei de săptămâna trecută. Cauza aparentă a fost căderea regenerabilelor, dar există și suspiciuni de abuzuri de piață

Germania investighează scumpirea dramatică a energiei de săptămâna trecută. Cauza aparentă a fost căderea regenerabilelor, dar există și suspiciuni de abuzuri de piață
scris astăzi, 10:13

Reglementatorul federal al pieței de energie electrică a Germaniei, Bundesnetzagentur, a inițiat o investigație pentru a lămuri motivele majorării dramatice a prețurilor angro la curent de săptămâna trecută, existând unele suspiciuni de abuzuri din partea unor jucători majori, scriu Bloomberg și presa germană.

Cotațiile au ajuns în unele ore și peste nivelul de 1.000 euro/MWh, nemaiîntâlnit de la criza energetică din 2022, când agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a dus la reducerea semnificativă a exporturilor gigantului rus de stat producător de gaze naturale Gazprom, Germania fiind unul dintre principalii clienți ai acestuia.

Urmărește-ne și pe Google News
Curtea Veche pierde în dosarul de suspendare a deciziei de sancționare pentru înțelegere anticoncurențială. Librăriile Cărturești, amendă de milioane CITEȘTE ȘI Curtea Veche pierde în dosarul de suspendare a deciziei de sancționare pentru înțelegere anticoncurențială. Librăriile Cărturești, amendă de milioane

Guvernul de la Berlin a transmis că motivul scumpirilor a fost absența aproape totală din mixul de producție, miercuri și joi, a parcurilor eoliene și fotovoltaice, din cauza lipsei vântului și cerului înnorat. Asta a obligat Germania să importe energie mai scumpă de la vecini. Executivul a precizat că creșterea amplă a cotațiilor angro nu va afecta deloc consumatorii finali, imensa lor majoritate având contracte de furnizare ce prevăd preț fix timp de un an.

Astfel de scumpiri survin și în România când regenerabilele produc puțin sau deloc.

Israelul intenționează să dubleze populația pe teritoriul ocupat al Înălțimilor Golan, invocând amenințări din partea Siriei CITEȘTE ȘI Israelul intenționează să dubleze populația pe teritoriul ocupat al Înălțimilor Golan, invocând amenințări din partea Siriei

Pe de altă parte, mai mulți participanți la piață și analiști au remarcat că, în orele de majorare amplă a prețurilor, centrale pe cărbune și gaze însumând o putere instalată de peste 1.100 MW nu produceau energie, deși apăreau oficial ca fiind în funcțiune în baza de date a operatorului de transport și sistem. Asta a creat suspiciunea că operatorii acestor unități de generare convenționale ar fi oprit deliberat producția, cu scopul de a provoca creșterea prețurilor, ceea ce ar reprezenta o formă de manipulare a pieței, potrivit legislației europene.

″Nu vreau să fac speculații despre motivele absenței acestei producții, dar cifrele oficiale confirmă că a existat o discrepanță considerabilă între capacitatea de generare raportată ca fiind disponibilă și producția propriu zisă a centralelor pe cărbune și gaze″, a declarat Philipp Godron, șef de departament la think-tank-ul Agora Energiewende.

″Dacă există indicii de abuzuri de piață, vom extinde ancheta″, a declarat, pentru Süddeutsche Zeitung, șeful Bundesnetzagentur, Klaus Müller.

Contactați de Bloomberg, giganții energetici RWE și EnBW au declarat că acuzațiile sunt nefondate și că nu au putut livra mai multă energie pe piață din motive obiective.

Planul Bulgariei pentru a atrage mai mulți turiști. Înțelegeri cu National Geographic, BBC, CNN, Google, Facebook, Booking CITEȘTE ȘI Planul Bulgariei pentru a atrage mai mulți turiști. Înțelegeri cu National Geographic, BBC, CNN, Google, Facebook, Booking

″Securitatea aprovizionării cu energie a țării nu a fost nici un moment în pericol″, a mai spus șeful Bundesnetzagentur, adăugând totuși că, la întrebarea dacă există vreun risc de blackout, nu poate răspunde cu un ″nu absolut″. El a mai spus că investigația autorității de reglementare va avea în vedere și starea tehnică a rețelelor de transport și distribuție, precum și fluxurile transfrontaliere de import și export de energie, prin liniile de interconectare cu țările vecine.

După cum a relatat Profit.ro, cele 2 partide din coaliția de guvernare de la Oslo au anunțat public că vor întreruperea liniei electrice de interconexiune care permite schimburi transfrontaliere de energie între Norvegia și Danemarca, precum și renegocierea acordurilor de interconectare cu Germania și Marea Britanie. Motivul este acela că, în orele în care nu bate vântul în Danemarca, Germania și UK, unde ponderea eolienelor în mixurile energetice este mare, în baza sistemului european de cuplare a piețelor de energie, electricitatea generată cu costuri mai mici de hidrocentralele norvegiene este exportată în cele 3 țări menționate, ceea ce majorează prețurile angro în Norvegia.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
importuri energie
producție energie regenerabilă
manipulare piață energie
germania prețuri energie