Concernul industrial sud-coreean Doosan, care controlează producătorul de echipamente și componente grele pentru industria extractivă, navală, siderurgică și energetică, inclusiv nucleară, Doosan IMGB de pe platforma omonimă din București, a decis recent să majoreze cu 30% capitalul social al subsidiarei sale românești, respectiv cu circa 125,7 milioane lei (27,5 milioane euro), la aproape 550 milioane lei.
În ultimii 4 ani, Doosan IMGB a reușit să-și reducă progresiv pierderile, de la peste 49 milioane lei în 2013 la sub 8 milioane lei anul trecut, iar cifra de afaceri anuală s-a menținut constant peste nivelul de 300 milioane lei, ajungând la 302,7 milioane lei în 2016, în ușoară scădere față de anul anterior.
Relativ constant s-a menținut și efectivul de angajați, la peste 400, numărul mediu al acestora fiind de 446 în 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2008, pierderile Doosan IMGB se ridicau la aproape 110 milioane lei.
Gigantul coreean Doosan a preluat IMGB în 2006 de la compania norvegiană Kvaerner, cu 26 milioane dolari. Norvegienii cumpăraseră fosta glorie a industriei locale din perioada comunistă în 1998, contra a circa 10 milioane de dolari, din care doar jumătate de milion a reprezentat prețul propriu-zis de achiziție, iar restul – suma necesară achitării datoriilor producătorului de mașini grele.
Doosan IMGB se află în topul celor mai mari consumatori de energie electrică din economia românească și beneficiază, din această cauză, de schema de ajutor de stat constând în reducerea cotei obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării producției de energie regenerabilă, alături de companii precum Alro Slatina, ArcelorMitall Steel Galați, Lafarge sau Azomureș.
CITEȘTE ȘI Twitter ar putea pierde o cincime din capitalizarea de piață dacă Trump nu ar mai posta mesajeÎnainte de 1989, pe platforma IMGB munceau peste 13.000 de salariați.
Doosan IMGB produce echipamente și componente grele pentru industria extractivă, navală, siderurgică și energetică, inclusiv nucleară, cea mai mare parte a producției mergând la export.
Grupul-mamă coreean Doosan a terminat anul trecut cu un profit net echivalent a peste 376 milioane euro, la vânzări totale de peste 122 miliarde euro.