Compania britanică Vast Resources, administratorul minelor polimetalice Mănăila și Băița Plai, a anunțat vineri că a are o nouă opțiune de finanțare pentru operațiunile din România, după ce unul dintre creditorii companiei și-a exercitat dreptul de a furniza o finanțare echivalentă celei propuse luna trecută de un investitor “cu experiență semnificativă în România”, de până la 10 milioane de dolari.
În iulie, Vast Resources a ajuns la un acord preliminar cu un investitor al cărui nume nu a fost făcut public, dar care are o “experiență semnificativă în România”, unde mai deține investiții, în vederea obținerii unei finanțări de până la 10 milioane de dolari, în schimbul unei participații de circa 29% la compania britanică.
Acordul necesită aprobarea fondului african de investiții Sub-Sahara Goldia Investments (Sub-Sahara), în baza termenilor stabiliți printr-un contract de creditare în valoare de 4 milioane de dolari semnat la începutul anului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Sub-Sahara și-a exercitat dreptul de a furniza o finanțare echivalentă celei propuse de investitorul în cauză, în aceleași condiții”, potrivit unui comunicat Vast Resources.
De asemenea, reprezentanții fondului african vor să se întâlnească cu investitorul din România pentru a decide asupra unei modalități de colaborare mutual benefică.
“Întâlnirea va avea loc în scurt timp“, după cum anunță Vast Resources.
Vast Resources deține în România 100% din proiectul minier Mănăila, județul Suceava, și 80% din mina polimetalica de la Băița, județul Bihor, pentru care așteaptă obținerea licenței de exploatare de la ANRM.
CITEȘTE ȘI Britanicii de la Vast Resources accelerează producția la Mănăila și pregătesc mina pentru un complex metalurgic extinsÎn iunie, britanicii au început o campanie de foraj pentru explorarea perimetrului de la Cârlibaba, adiacent minei de la Mănăila, unde compania intenționează să își extindă activitatea de exploatare.
Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună. Facilitatea de producție va fi construită fie la Mănăila, fie la Cârlibaba, și va înlocui actuala unitate din Iacobeni.
Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur. Compania are în plan noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, ce ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.
Potrivit directorului general al companiei, Roy Pitchford, Vast Resources, prin cele două mine pe care le administrează în România, are potențialul de a deveni unul dintre cei mai mari producători de cupru și metale primare din Europa.