Chimcomplex vrea să cumpere active Oltchim cu credite de până la 165 milioane euro, pe care să le garanteze inclusiv cu activele cumpărate

Chimcomplex vrea să cumpere active Oltchim cu credite de până la 165 milioane euro, pe care să le garanteze inclusiv cu activele cumpărate
scris 25 mai 2017

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești, controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, vrea să atragă împrumuturi de până la 165 milioane euro pentru a-și completa fondurile cu care intenționează să cumpere la licitație active ale Oltchim Râmnicu Vâlcea și are în vedere posibilitatea de a garanta creditele respective inclusiv cu activele Oltchim pe care ar urma să le achiziționeze, potrivit unui document al combinatului.

Chimcomplex este dispus să plătească pe activele Oltchim pe care le are în vedere inclusiv un preț care ar depăși 20% din totalul activelor sale imobilizate, mai puțin creanțele, precizează sursa citată, care mai arată că este luată în calcul participarea la licitația de privatizare a Oltchim fie individual, fie în parteneriat cu alți potențiali investitori.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, în documentul Chimcomplex se face referire la intenția de contractare a unor împrumuturi în valoare maximă de 165 milioane euro, în vederea completării fondurilor necesare achiziționării la licitație a activelor Oltchim, precum și la "constituirea în vederea garantării obligației de rambursare (...) de ipoteci mobiliare și imobiliare asupra activelor Oltchim SA achiziționate și/sau a activelor societății (Chimcomplex – n.r.) ". 

Nicolăescu declară, pentru Bloomberg, că e îngrijorat de creșterea economică prea rapidă a României CITEȘTE ȘI Nicolăescu declară, pentru Bloomberg, că e îngrijorat de creșterea economică prea rapidă a României

Pe 8 mai, acționarii Chimcomplex au aprobat dublarea capitalului companiei, prin aport în numerar, de la 170,1 milioane lei la 340,2 milioane de lei, banii fiind destinați cumpărării de scoase la vânzare de Oltchim Râmnicu Vâlcea și integrării lor în structura de producție a Chimcomplex. Compania și-a anunțat în mai multe rânduri intenția de a participa la privatizarea Oltchim.

Pe 11 aprilie, Ministerul Economiei a anunțat că procedura de vânzare a activelor Oltchim se află pe o pistă bună și că numeroși ofertanți și-ar fi exprimat interesul pentru pachetele de active scoase la vânzare, deși termenul limită de depunere a ofertelor, fixat pentru 24 martie, a fost prelungit cu trei luni, până pe 26 iunie. Ministerul a arătat că amânarea a fost decisă la solicitarea potențialilor cumpărători, în prezent, aceștia desfășurând activități de due diligence.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro, acesta fiind prețul cumulat de pornire al licitației.

Un nou tratament împotriva cancerului a fost autorizat în Statele Unite CITEȘTE ȘI Un nou tratament împotriva cancerului a fost autorizat în Statele Unite

Cel mai scump dintre pachetele de active scoase la vânzare este cel care conține platforma petrochimică Bradu, cu un preț de pornire de 80 milioane euro, urmat de uzinele de propilen-oxid și polioli (59,4 milioane euro) și de "servicii site" (incinerare deșeuri, apă, mentenanță, capacități de stocare), cu preț de pornire de 52 milioane euro.

Oltchim a înregistrat un profit net de 1,68 milioane euro în primele trei luni din 2017, în creștere cu 76% față de perioada similară a anului trecut, iar cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 30%, la peste 49 milioane euro. Combinatul a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,46 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei. Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă fusese 2006. Cifra de afaceri realizată de combinat în anul 2015 s-a ridicat la 742,3 milioane lei.

Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. Compania este controlată Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, cu 54,8% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
chimcomplex
stefan vuza
privatizare oltchim
vanzare active oltchim