Mai multe nume mari ale pieței locale de capital, inclusiv fostul director general al Bursei de Valori București Stere Farmache, au picat în mod surprinzător la examenul organizat de Hidroelectrica pentru ocuparea postului de manager al Departamentului IPO și Relația cu Investitorii din cadrul companiei.
Concursul pentru ocuparea postului respectiv a avut loc pe data de 22 mai și a constat într-o probă scrisă, cu pondere de 70% în nota finală, și un interviu (30%).
Nota minimă la proba scrisă, condiție pentru admiterea la interviu, a fost stabilită la 8,58, iar cea finală minimă pentru angajare, reprezentând media notelor obținute la cele două probe – la 9.
Nici unul dintre cei cinci candidați înscriși la concurs nu a reușit să obțină nota 9, deși ambii concurenți care s-au calificat pentru proba interviului au fost foarte aproape de acest prag.
Astfel, Mihai Chișu de la Swiss Capital a obținut nota finală 8,95, iar Mircea Grațian Ilie, consultant financiar, director general la MGI International Advisors, fost director general adjunct al BVB și inspector de concurență, fost consultant și la Gelsor – nota 8,72.
Stere Farmache, fost director general al BVB, prim-vicepreședinte executiv la Alpha Bank și CEO la Dorinvest, în prezent membru al Directoratului Fondului Român de Contragarantare, a obținut la proba scrisă doar nota 7,36 și nu s-a calificat pentru interviu, ca și Claudiu-Radu Roșca, fost președinte și director general al BT Securities, în prezent BT Capital Partners (7,47) și Silviu Turc, fost director de tranzacționare și de gestionare active clienți la SSIF Broker Cluj, actualmente BRK Financial Group (5,86).
CITEȘTE ȘI STUDIU Topul celor mai curate orașe și cartiere din România. Care este zona cu cel mai scăzut nivel de curățenie
În prezent, pe site-ul Hidroelectrica figurează în continuare ca manager al Departamentului Strategie Investițională IPO Karoly Borbely, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, de asemenea fost ministru al Comunicațiilor și șef al Autorității Naționale pentru Tineret, membru UDMR, în CV-ul căruia figurează și postul de director de dezvoltare la furnizorul de echipamente și servicii pentru industria energetică EnergoBit Cluj. Potrivit declarației sale de avere depuse în 2016, în 2015, Borbely a încasat de la Hidroelectrica venituri totale de 209.034 lei, respectiv circa 17.000 lei (3.800 euro) pe lună.
Hidroelectrica nu mai are șanse să se listeze anul acesta, a declarat recent, într-o conferință de presă, Andreea Lambru, proaspătul președinte al Consiliului de Supraveghere al societății, care a adăugat că ar fi preferabilă listarea prin vânzarea directă de acțiuni de către acționarii Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea. În cadrul aceluiași eveniment, Remus Borza a declarat că statul poate obține peste un miliard de euro din vânzarea unui pachet de 15% din totalul deținerii de circa 80% din acțiunile producătorului de energie hidro.
Listarea Hidroelectrica este necesară nu din motive financiare, ci pentru asigurarea unui management profesionist, a declarat recent Ovidiu Agliceru, președinte Directorat Hidroelectrica, la Profit Energy.forum. “Listarea Hidroelectrica este necesară, cu atât mai repede, cu atât mai bine, nu pentru că Hidroelectrica are nevoie de bani, ci pentru creșterea actului de securizare a actului managerial, care să funcționeze numai pe principii de eficiență economică”, a precizat Agliceru.
Anul trecut, profitul net al Hidroelectrica a depășit 1 miliard de lei.