Ministerul Energiei propune în CA Delgaz un inginer cu experiență de 3 ani la o firmă de iluminat cu asociat donator important la PDL. Ce administratori trimite statul la E.ON și Engie

Ministerul Energiei propune în CA Delgaz un inginer cu experiență de 3 ani la o firmă de iluminat cu asociat donator important la PDL. Ce administratori trimite statul la E.ON și Engie
scris 24 mai 2017

Ministerul Energiei vrea să numească în Consiliul de Administrație al Delgaz Grid, unul din giganții energetici ai României la care statul este acționar minoritar, un tânăr inginer cu experiență de 3 ani de la o firmă de servicii de iluminat public și management energetic. Firma are contracte de achiziții publice, în special cu primării, iar asociatul unic a fost al doilea cel mai mare donator financiar către PDL în 2012.

La alte două mari companii din domeniu unde este minoritar, E.ON Energie și Engie, ministerul trimite ca administratori un secretar de stat, vicepreședinte al PSD Gorj și fost director la Hidroelectrica și Hidroserv, precum și doi giurgiuveni, concitadini cu ministrul ALDE al Energiei, Toma Petcu, respectiv un mandatar financiar al partidului, totodată șef de bancă cooperatistă, și patronul unei firme din localitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, la distribuitorul de energie electrică și gaze naturale Delgaz Grid, controlat de grupul german E.ON, Ministerul Energiei, care deține 13,5% din acțiunile societății, vrea să pună în Consiliul de Administrație un nume necunoscut opiniei publice, Valentin Oprea. Acesta ar urma s-o înlocuiască în funcția respectivă pe Diana Cristina Stănescu, fost director de cabinet la Cancelaria primului ministru în mandatul Guvernului tehnocrat Cioloș. AGA Delgaz Grid la care se va discuta această înlocuire a reprezentantului statului în CA a fost convocată pentru 29 mai.

Samsarul de mașini care l-a înșelat pe Tăriceanu, condamnat cu executare deoarece s-a sustras urmăririi penale - motivare CITEȘTE ȘI Samsarul de mașini care l-a înșelat pe Tăriceanu, condamnat cu executare deoarece s-a sustras urmăririi penale - motivare

Potrivit CV-ului, Valentin Oprea a absolvit liceul în 2010. În 2014, a terminat Facultatea de Energetică a Politehnicii București, specializarea inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic, iar anul trecut a obținut, tot la Politehnică, diploma de master în managementul sistemelor energetice. Anul acesta, Valentin Oprea a urmat un curs de autorizare ca electrician la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), iar în 2015, timp de o lună – un "curs de pomicultură pentru tinerii fermieri".

Același document arată că Valentin Oprea s-a angajat în al doilea an de facultate la firma Total Strada SRL din București, inițial pe postul de "asistent manager". Ulterior, în anul absolvirii (2014) a început să lucreze ca inginer la aceeași companie.  Total Strada SRL este controlată, din 2009, de către Maria Alexandra Brehui, care a preluat pachetul majoritar de la fondatorul firmei, Zoltan Toth. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, în 2012, Maria Alexandra Brehui a fost al doilea cel mai mare donator financiar către PDL la nivel național, cu o donație de 200.000 lei, fiind depășită doar de fostul parlamentar PDL Mircea Andrei (260.000 lei). 

Total Strada SRL este specializată în servicii de iluminat public, management și eficientizare energetică și are numeroase contracte de achiziții publice la activ, în special cu primării. De la înființare, din 2008, și până anul trecut inclusiv, firma a obținut contracte cu statul în valoare totală de aproape 24 milioane euro, cele mai mari fiind cele de lucrări de eficientizare energetică din comuna Albeștii de Argeș (2013, peste 9 milioane euro), orașul Iernut (2014, 4,8 milioane euro) și comuna Tașca (2014, peste 4 milioane euro). Total Strada SRL s-a ocupat și de serviciul de iluminat public din Galați și Craiova.

Potrivit ultimelor informații publice disponibile, în 2015, Total Strada a obținut un profit net de circa 321.000, în scădere amplă comparativ cu cel de 3,36 milioane lei din 2014, și o cifră de afaceri de 17,5 milioane lei, cu un număr mediu de 55 de angajați. 

Germania construiește discret o armată europeană alături de Cehia și România CITEȘTE ȘI Germania construiește discret o armată europeană alături de Cehia și România

La aceeași AGA Delgaz Grid din 29 mai urmează să fie aprobată prelungirea cu 4 ani a mandatelor celorlalți doi reprezentanți ai statului în CA-ul companiei, respectiv Elena Anuțoiu și Liviu Stoican. Elena Anuțoiu este soția omului de afaceri brașovean Ionică Anuțoiu, condamnat în 2007 la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru omor, după ce și-a ucis o angajată. În 2014, Călin Popescu Tăriceanu a preluat Partidul Național al Mediului înființat de Ionică Anuțoi și a creat Partidul Liberal Reformator, în prezent ALDE. Liviu Stoican este șef de serviciu în cadrul Direcției Generale Țiței și Gaze Naturale din Ministerul Energiei.    

Ministerul intenționează de asemenea să-l trimită în CA-ul furnizorului de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie pe Andrei Maioreanu, numit în martie secretar de stat în minister. Statul deține aproape 32% din acțiunile companiei, subsidiară a gigantului german E.ON. Numirea lui Maioreanu trebuie aprobată de acționarii E.ON Energie într-o AGA convocată tot pentru data de 29 mai.

Andrei Maioreanu este vicepreședinte al PSD Gorj și a deținut funcții de conducere la companiile energetice Hidroelectrica, Hidroserv și Societatea Națională a Lignitului. A fost și membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. El ar urma să-l înlocuiască în funcția de administrator al E.ON Energie pe Alexandru Alexe, expert în privatizare la Ministerul Energiei, fost șef adjunct al Direcției de Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului din minister.

Veridio, despre schimbarea regulii de evaluare a terenurilor deținute de societățile la care statul este acționar, anunțată de Profit.ro: riscul naționalizării este evident CITEȘTE ȘI Veridio, despre schimbarea regulii de evaluare a terenurilor deținute de societățile la care statul este acționar, anunțată de Profit.ro: riscul naționalizării este evident

Anterior, la finalul lunii ianuarie, acționarii E.ON Energie au aprobat numirea ca administrator al companiei, tot la propunerea Ministerului Energiei, a lui Vasile Mustățea, fost președinte al Consiliului Județean Giurgiu, în prezent consilier local la Primăria Giurgiu din partea ALDE. Acesta a înlocuit-o pe Diana Codău, care a fost șefă de cabinet și consilieră a fostului ministru tehnocrat al Energiei din Guvernul Cioloș, Victor Grigorescu.

La furnizorul și distribuitorul de gaze naturale Engie România, fosta GDF Suez, parte a grupului francez omonim, noii reprezentanți ai statului, care deține 37% din acțiunile companiei, au fost numiți deja. Unul dintre ei este Răzvan Ionuț Pațaliu, domiciliat în Giurgiu, mandatar financiar al ALDE Giurgiu la alegerile de anul trecut. Acesta este și președinte al Consiliului de Administrație al Băncii Cooperatiste Victoria București, membră a Centrocoop, o bancă minusculă, cu active de circa 20 milioane lei la finalul lui 2015.

Celălalt este Alexandru George Popescu, asociat unic și administrator al firmei Alege SRL din Giurgiu, cu cifră de afaceri de puțin peste 1 milion de lei anul trecut. Societatea are la activ mai multe contracte de achiziții publice, de mici dimensiuni, în județ. Cel mai important a fost unul din 2011, de 1,34 milioane lei, de lucrări de reparații generale și renovare la un spital.

OTP Bank estimează că va afla până la jumătatea lunii iulie dacă i-a fost acceptată oferta pentru Banca Românească CITEȘTE ȘI OTP Bank estimează că va afla până la jumătatea lunii iulie dacă i-a fost acceptată oferta pentru Banca Românească

Engie România a terminat anul trecut cu un profit net de 363,8 milioane lei, în scădere cu 4% față de 2015, iar cifra de afaceri a crescut cu 2%, la aproape 4,5 miliarde lei. Engie România SA distribuie gaze naturale unui număr de 1,6 milioane de clienți, prin rețele de distribuție în lungime totală de 18.900 de kilometri, controlând, practic, aproape jumătate din distribuția de gaze din România. Compania deține unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul de distribuție de gaze, Distrigaz Sud Rețele, care operează inclusiv rețeaua din București. Pe partea de furnizare de gaze, compania era lider de piață pe segmentul clienților casnici la 30 septembrie 2016, cu o cotă de 47,19%

E.ON Energie, furnizor de gaze și energie electrică, a obținut în 2015 un profit net de 111,8 milioane lei, cu 19% mai mare față de cel înregistrat în anul anterior, și o cifră de afaceri de 4,83 miliarde lei. Firma este cel de-al doilea mare furnizor local de gaze, cu o cotă de piață de aproape 46% în toamna anului trecut.

Distribuitorul de electricitate și gaze Delgaz Grid, fostul E.ON Distribuție, a raportat în 2015 un profit net de 260,3 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,6 miliarde lei. Compania deține monopolul zonal al distribuției de energie electrică în regiunea Moldovei, unde operează o rețea de distribuție de peste 80.000 de kilometri. De asemenea, operează rețelele locale de distribuție a gazelor naturale din județele din nordul țării (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), lungimea totală a rețelelor fiind de peste 20.000 de kilometri. În total, compania distribuie energie electrică și gaze naturale unui număr de circa 3 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
gdf suez
e.on energie
e.on distributie
delgaz grid
ministerul energiei
consilii de administratie
reprezentanti ai statului in ca
gaze naturale
energie electrica