Bădălău, ministrul Economiei: Vrem să aducem gaze din Israel la Mangalia și să le vindem prin BRUA în toată Europa

Bădălău, ministrul Economiei: Vrem să aducem gaze din Israel la Mangalia și să le vindem prin BRUA în toată Europa
scris 18 iul 2019

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, spune că a discutat recent cu oficiali israelieni și că statul evreu ar fi interesat să transporte pe căi maritime până în România gaze naturale extrase din perimetrele offshore ale Israelului, care ulterior să fie vândute în toată Europa prin intermediul viitoarei conducte BRUA. El a mai spus că nu poate infirma știrea privind intenția ExxonMobil de a abandona concesiunea Neptun Deep din Marea Neagră, dar a adăugat că "nu toate știrile trebuie luate de bune".   

Pe teritoriul României, conducta BRUA este construită de către Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor controlat de Ministerul Economiei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am avut săptămâna trecută o întâlnire. Știți bine că Israelul are un offshore extrem de dezvoltat, având resurse de gaz. Offshore, în exterior, deja exploatează, deja nu au unde să-l vândă, pentru că zona nu le permite. Am avut discuții cu dânșii, vor să vină, pentru că ei au gazul la o presiune mare, având costuri să-l comprime extrem de mici, și să facem un punct de descărcare în România, unde eu le-am oferit sau Ministerul Economiei le-a oferit șantierul naval Mangalia, unde să facem o stație de descărcare. Acum discutăm deja să vedem cum ne legăm în conducta BRUA. Deci prin conducta BRUA (gazele din Israel – n.r.) intră pe toată Europa. Vreau să vă spun că sunt extrem de interesați de acest proiect", spune ministrul, la B1 TV.

Baronul drogurilor mexican Joaquin Guzman, alias “El Chapo”, condamnat la închisoare pe viață CITEȘTE ȘI Baronul drogurilor mexican Joaquin Guzman, alias “El Chapo”, condamnat la închisoare pe viață

Israelul deține două perimetre offshore cu zăcăminte uriașe de gaze în Marea Mediterană, Leviathan și Tamar. Americanii de la ExxonMobil,  a căror implicare în proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul offshore românesc Neptun Deep, este tot mai nesigură, după cum a relatat pe larg Profit.ro, au anunțat în martie că au descoperit și ei resurse mari de gaze în Mediterana, în apele teritoriale ale Ciprului.

Despre perspectiva ca ExxonMobil să abandoneze concesiunea Neptun Deep din Marea Neagră, la care compania americană este parteneră cu OMV Petrom, ministrul Bădălău a declarat că, "mai ales pe economie", nu toate știrile trebuie luate "de bune", precizând însă că nu poate infirma informația.

"Eu știu că săptămâna viitoare urma să ne întâlnim (cu reprezentanții ExxonMobil – n.r.) tocmai pentru a discuta detalii. Nu luați de bune toate știrile, mai ales pe economie, pentru că aici e bursa, sunt și alte lucruri care... delicate un pic. Eu nu pot să infirm această știre, dar vreau să vă spun că aceste știri sunt câteodată și știri false. Pentru că aici există o bursă, sunt mai sensibile lucrurile. Eu știu un lucru: că noi avem cu Exxonul discuții, au câștigat un perimetru important în offshore în Marea Neagră, urmând să stabilim, mă refer ca și Guvern, detaliile vizavi de această exploatare", a spus ministrul Economiei.

STUDIU Românii preferă să știe mai degrabă istoricul de daune al unei mașini, decât cel de kilometri CITEȘTE ȘI STUDIU Românii preferă să știe mai degrabă istoricul de daune al unei mașini, decât cel de kilometri

În ianuarie, Bădălău declara la Antena 3 că cei de la ExxonMobil "nu sunt supărați pe Guvern", deși americanii amânaseră decizia finală de investiție în dezvoltarea perimetrului Neptun Deep din cauza prevederilor defavorabile investițiilor din Legea offshore și din OUG nr. 114/2018.

"Nu, să știți că nu (sunt supărați – n.r.), adică să pleci cu 15-20 de miliarde profit în 3 ani, în 4 ani, nu e așa mare supărare, mai ales că au văzut, au înțeles ce vrem cu legea asta vizavi de capitalizarea exportului, le-am explicat și e o companie serioasă, o companie care știe să facă bani. Și noi sperăm că știe să facă bani cinstit. OMV-ul are puțin acolo, are în jur 30 de milioane de metri cubi, avem cam 120 la Exxon. Dar noi asigurăm, și eu asta le-am spus, pentru că problema dânșilor nu-s lucrările din Marea Neagră, problema dânșilor e când ajung pe țărm, autorizații etc, birocrația din România, nu dă domnul primar în Consiliu, n-are timp să facă ședință etc. Și am spus, domnule, ne ocupăm noi, dumneata grăbește lucrul ăsta că ai și dumneata nevoie", a explicat atunci Niculae Bădălău.

Ministrul a mai spus atunci că "România este singurul producător de gaze naturale din UE, și mai e Danemarca, dar cu foarte puțin", afirmație aflată în contradicție cu datele oficiale disponibile

viewscnt
Afla mai multe despre
niculae badalau
gaze naturale marea neagra
gaze naturale israel
brua
transgaz
neptun deep
exxonmobil