Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat vineri că a aprobat planul de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor naturale pentru perioada 2016 – 2025, dar și ordinul de aprobare a regulamentului privind cadrul de tranzacționare pe piața centralizată de gaze naturale administrată de Operatorul Pieței de Energie Electrica și Gaze Naturale (OPCOM).
În plus, ANRE a avizat ordinul privind modificarea și completarea metodologiei de stabilire a venitului reglementat, a venitului total și a tarifelor reglementate pentru activitatea de transport al gazelor naturale, scrie News.ro.
Totodată, autoritatea a avizat procedura Transgaz ”privind rezervarea de capacitate incrementală în sistemul național de transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementală având ca obiect puncte de intrare/ieșire în/din sistemul național de transport al gazelor naturale, altele decât punctele de interconectare, ce urmează a fi create/dezvoltate prin intermediul proiectelor incluse în planurile de investiții și de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor naturale pentru următorii 10 ani”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În domeniul energiei termice, ANRE a avizat ordinul de aprobare a regulamentului pentru autorizarea persoanelor juridice care montează și administrează sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum în imobile. În domeniul energiei electrice, autoritatea a avizat ordinul privind modificarea standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice.
”Modificarea standardului a fost necesară pentru a obliga operatorii serviciului de distribuție să răspundă mai prompt și mai eficient la solicitările consumatorilor cu privire la calitatea serviciului de distribuție prestat în vederea creșterii satisfacției acestora, precum și să-și optimizeze modul de acțiune în sensul reducerii duratei întreruperilor cauzate de condiții meteorologice deosebite”, se arată în comunicat.
ANRE a aprobat și ordinul privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienților casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 și până la sfârșitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienții casnici.
Totodată, autoritatea a decis avizarea tarifelor de tip componentă piață concurențială (CPC), cu modificări față de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul al treilea, clienților finali casnici și noncasnici, beneficiari ai serviciului universal.
”Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat o creștere cu 24% față de trimestrul II. În aceste condiții, deși FUI au propus creșteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităților și tendințelor din piață, ANRE a considerat justificată o creștere medie la nivel național a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se arată în comunicat.