O inițiativă legislativă depusă în Parlament prevede că înmagazinarea gazelor naturale pentru sezonul de iarnă nu mai este obligatorie, iar furnizorii nu vor mai fi nevoiți să constituie cantități de gaze în depozite, a declarat joi, pentru News.ro, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.
”Este o inițiativă legislativă depusă la Parlament privind accesul negociat la serviciile de înmagazinare și stabilirea unui stoc strategic de siguranță gestionat de operatorul de transport și susținut de întreaga piață de gaze naturale”, a spus Havrileț.
Potrivit legislației în vigoare, furnizorii sunt obligați să depoziteze anumite cantități de gaze naturale în perioada aprilie-octombrie, care sunt ulterior folosite în sezonul rece.
CITEȘTE ȘI Ambasadorul Mihnea Constantinescu: Avem o mare problemă instituțională în legiferarea pe gaze naturale, o comisie parlamentară se consideră mai competentă decât ministerele de resort”Stocul de siguranță trebuie să fie gestionat de operatorul de transport care are sarcina de operare și a pieței de echilibrare. Este o inițiativă legislativă depusă la Parlament. Până la emiterea legii se aplică sistemul existent acum, și anume ANRE va publica cantitățile obligatorii pentru înmagazinare”, a precizat președintele ANRE.
Din această iarnă, gazele naturale din import ar putea fi mai ieftine decât cele înmagazinate, a menționat șeful ANRE.
Anul trecut, Guvernul a stabilit un preț al gazelor pentru populație de 60 lei/MWh, în timp ce prețul gazelor din import era de 80-81 lei/MWh.