ANALIZĂ Avantajele și dezavantajele optării pentru un regim concurențial de furnizare a electricității. Ce se întâmplă dacă un consumator rămâne în sistemul reglementat

ANALIZĂ Avantajele și dezavantajele optării pentru un regim concurențial de furnizare a electricității. Ce se întâmplă dacă un consumator rămâne în sistemul reglementat
scris 2 aug 2017

De la 1 ianuarie 2018, componenta de 10% de preț reglementat din totalul costului energiei electrice va dispărea din factură, indiferent dacă până atunci consumatorii casnici au optat sau nu pentru un regim concurențial de furnizare a curentului. În pofida a ceea ce sugerează termenul de liberalizare a pieței, în cazul consumatorilor care n-au optat pentru un regim concurențial, prețurile vor fi în continuare reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În acest context, Profit.ro a analizat care sunt avantajele și riscurile optării pentru un regim concurențial, respectiv optării pentru rămânerea într-un regim semireglementat

Este obligatorie trecerea în regim concurențial de la 1 ianuarie 2018, când este eliminată componenta de preț reglementată?

NU! Cei care nu vor opta pentru intrarea pe piața concurențială vor rămâne clienții acelorași furnizori de ultimă instanță ca și în prezent și vor fi facturați la un tarif CPC (de piață concurențială) care, în mod normal, nu poate depăși cu 8% media prețului de achiziție a energiei electrice de pe piețele la termen OPCOM în trimestrul anterior.

Urmărește-ne și pe Google News

Există riscul de a plăti un preț mai mare (și nu unul fix ca pe piața concurențială) în unele luni?

DA. În lunile (trimestrele, ANRE aprobând noile tarife trimestrial) în care furnizorii vor plăti prețuri considerabil mai mari pe piața spot (cum a fost situația din ultima iarnă), iar diferența dintre prețul mediu pe piața spot (PZU - piața pentru ziua următoare) și cel pe celelalte piețe la termen este mai mare de 10%, ANRE va putea aviza o majorare a tarifului CPC care să ilustreze noua situație a majorării prețului de achiziție a energiei electrice de către FUI.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Care sunt avantajele optării consumatorului casnic pentru rămânerea în actualul regim (semi)reglementat?

Principalul avantaj este acela că ANRE va aviza în continuare tarifele CPC, nepermițând să crească cu mai mult de 8% față de prețul mediu de achiziție de pe piețele la termen decât în situații excepționale.

EXCLUSIV Premisă de scumpire a căldurii în Capitală. Romgaz a majorat cu peste 18% prețul gazelor livrate ELCEN CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Premisă de scumpire a căldurii în Capitală. Romgaz a majorat cu peste 18% prețul gazelor livrate ELCEN

Care sunt avantajele optării consumatorului casnic pentru regimul concurențial?

În principal, prețul. În prezent, mai ales după majorarea tarifului CPC de la 1 iulie pentru FUI cu 8%, ofertele furnizorilor de pe piața concurențială sunt mai reduse cu peste 10% față de cele de pe piața reglementată. În plus, pe perioada contractuală, clientul care optează pentru regim concurențial beneficiază de un preț fix pe KWh, indiferent de prețul de achiziție al energiei electrice de către furnizor. Astfel, cel puțin în lunile de iarnă, foarte probabil, va plăti un preț pe KWh sub prețul de achiziție al furnizorului.

În cazul rămânerii în regimul reglementat de furnizare a energiei electrice, prețul pe KWh va fluctua trimestrial, fiind aprobat pentru fiecare Furnizor de ultimă instanță în parte de ANRE, pe baza documentelor depuse care să justifice prețurile de achiziție a energiei electrice de către aceștia

Care sunt riscurile consumatorului casnic care a optat pentru rămânerea în actualul regim (semi)reglementat?

În primul rând, cel puțin pe termen scurt, este riscul prețului. Chiar dacă ANRE va reglementa în continuare prețurile în plaja lor superioară (prin limitarea la 8% a posibilității de creștere în condiții obișnuite a prețului peste cel de achiziție de pe piețele la termen), este de așteptat ca nivelul concurenței dintre furnizori (peste 150) să conducă la un preț mai scăzut pe piața concurențială, cel puțin în prima sa fază în care furnizorii se vor lupta să-și fure clienți. În al doilea rând, ratarea unei oportunități.

Probabil că cele mai bune oferte pe piața concurențială vor fi făcute în perioada de dinainte de 1 ianuarie 2018, de teamă să nu rămână fără clienții care vor să părăsească sistemul (semi)reglementat în favoarea celui concurențial și în tentativa lor de a-i atrage pe clienții celorlalți furnizori care vor să opteze pentru această piață.

Care sunt riscurile consumatorului casnic care a optat pentru un regim concurențial?

În primul rând, faptul că nu se mai poate întoarce în regimul (semi)reglementat. Odată ce a optat pentru cel concurențial, va rămâne definitiv în acel regim. În al doilea rând, pe termen lung, există un risc al majorării prețurilor. Chiar dacă oferta inițială (pe 1 sau 2 ani) este sub cea de pe piața reglementată, la finalul acestei perioade, profitând de faptul că este deja prizonierul regimului concurențial (nu poate reveni la cel semireglementat), furnizorul ar putea să-i facă o nouă ofertă mai puțin avantajoasă.

EXCLUSIV Rafo Onești, datoare vândută față de fostul proprietar. Peste 66 milioane euro datorii către rusul Iakov Goldovski CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rafo Onești, datoare vândută față de fostul proprietar. Peste 66 milioane euro datorii către rusul Iakov Goldovski

Soluția sa este aceea de a solicita oferte de la ceilalți peste 150 de furnizori concurenți, să o aleagă pe cea mai convenabilă și să-și schimbe astfel furnizorul. Astfel, deși ANRE nu va mai putea limita creșterea prețului la KWh în regimul concurențial, acest lucru o face chiar competiția dintre furnizori. Indirect, și limitarea creșterii de 8% de pe piața care va rămâne semireglementată va avea un efect asupra posibilităților de majorare a KWh pe piața concurențială. Furnizorii nu pot face în mod normal oferte superioare celor de pe piața semireglementată de ANRE dacă vor să atragă în continuare clienți noi în regim concurențial.

Își poate schimba un consumator furnizorul când vrea fără să îi fie impuse costuri suplimentare ca pe piața telekom?

DA. Un consumator își poate schimba gratuit furnizorul în cazul în care a primit o ofertă mai bună, înaintea expirării contractului cu vechiul furnizor. Perioada contractuală îl obligă doar pe furnizor să asigure cantitatea de energie contractată la prețul fix din contract pe respectiva perioadă. Această posibilitate majorează concurența între furnizori, limitându-le posibilitatea de a diferenția ofertele după regimul clientului, vechi sau nou (pe care vrea să-l atragă cu o ofertă mai avantajoasă).

La ce trebuie să fie atent consumatorul care a optat pentru regimul concurențial când semnează un contract pe piața concurențială?

Când studiază oferta furnizorului, consumatorul trebuie să acorde o atenție deosebită componentelor acesteia: valoarea abonamentului zilnic, prețul pe KWh și, dacă e cazul, prețurile diferențiate pe tariful de noapte și cel de zi. Un consumator cu un consum constant lunar ar putea prefera un abonament mai mic (și un preț pe KWh mai mare), pe când unul cu consum variabil de la lună la lună, un abonament mai mare (cu un preț pe KWh mai mic - pentru a-și micșora factura din lunile cu consum ridicat).

EXCLUSIV Peste 10% din salariații RADET vor să plece cu plăți compensatorii. Scutită de penalități la restanțe, Regia a terminat pe profit T1 2017, după pierderi de peste 365 milioane lei anul trecut CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Peste 10% din salariații RADET vor să plece cu plăți compensatorii. Scutită de penalități la restanțe, Regia a terminat pe profit T1 2017, după pierderi de peste 365 milioane lei anul trecut

De asemenea, este de preferat ca furnizorul ales să aibă o situație financiară solidă. În urma majorării prețurilor și la 680 lei/KWh pe PZU din această iarnă, mai mulți furnizori care au făcut oferte atractive consumatorilor nu au putut suporta diferența sezonieră dintre prețul de achiziție și cel de vânzare către clienții finali, intrând în insolvență și fiindu-le retrasă licența de furnizare de către ANRE. Consumatorii rămași fără furnizor nu au rămas și fără curent electric, pentru că au fost preluați de Furnizorii de Ultimă Instanță (Enel, Electrica, CEz, E.On). Cu un cost însă!

Potrivit ANRE, până la alegerea unui nou furnizor de pe piața liberă, consumatorii al cărui furnizor și-a pierdut licența achită un preț cu 15% mai ridicat decât prețul de achiziție a energiei electrice de către FUI de pe piețele administrate de OPCOM.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
energie electrică
piață liberă
piață reglementată