FP continuă atacul: susține că numirea noului directorat Hidroelectrica a fost ilegală și vrea acționarea în justiție a administratorilor care au aprobat-o

FP continuă atacul: susține că numirea noului directorat Hidroelectrica a fost ilegală și vrea acționarea în justiție a administratorilor care au aprobat-o
scris 27 iul 2017

Fondul Proprietatea, acționar minoritar al companiei de stat Hidroelectrica, își întețește atacul asupra Ministerului Energiei, care deține controlul asupra producătorului de energie, și cere convocarea unei AGA la care să fie revocate hotărârile din 5 iulie ale Consiliului de Supraveghere (CS) al societății, prin care a fost numit un nou directorat, dar și inițierea unei acțiuni în răspundere împotriva acelor administratori care au aprobat atunci numirea noilor membri ai directoratului, numire ilegală, susține FP.

Astfel, la cererea Fondului, a fost convocată adunarea generală a acționarilor Hidroelectrica pe 31 august, la care se va discuta propunerea FP privind "aprobarea revocării hotărârilor Consiliului de Supraveghere din data de 5 iulie 2017 prin care s-au numit noii membri ai directoratului".

Urmărește-ne și pe Google News

Atunci, CS-ul Hidroelectrica i-a numit ca membri ai directoratului pe Bogdan Badea, în poziția de președinte, precum și pe Marian Bratu și Mihai-Val Zdru. Deciziile au fost imediat contestate de FP, fiind vizate nu persoanele ca atare, ci procedura de desemnare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Nu s-a desfășurat un proces de selecție transparent și competitiv, iar majoritatea membrilor Consiliului de Supraveghere au acționat neprofesionist, propunând ad-hoc candidați în timpul ședinței Consiliului de Supraveghere”, se arăta într-un comunicat al FP de la acea dată.

Consiliul Concurenței a amendat Intrarom și Siveco Romania cu 1,75 milioane euro acuzând trucarea unei licitații CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a amendat Intrarom și Siveco Romania cu 1,75 milioane euro acuzând trucarea unei licitații

Pe ordinea de zi a AGA convocată la cererea FP pe 31 august mai figurează "aprobarea inițierii de către societate a unor acțiuni în răspundere împotriva acelor membri ai Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica care au aprobat, în ședința din data de 5 iulie 2017, numirea membrilor directoratului societății, pentru daunele produse societății prin aprobarea acestei numiri contrar reglementărilor interne și legale în vigoare". 

Inițiativa FP pare să aibă puține șase de reușită, dat fiind poziția sa de acționar minoritar la Hidroelectrica, cu 20% din acțiuni. Potrivit legii societăților comerciale, dacă AGA decide pornirea acțiunii în răspundere, administratorii vizați sunt demiși de drept și înlocuiți.

La data de 5 iulie, ca și în prezent, Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica era format din Ioana Andreea Lambru, Laurențiu Dan Tudor, Horia Marian Gămbuțeanu, Andreea Negru Ciobanu, Karoly Borbely (propuși de Ministerul Energiei) și Oana Truță (FP).

FP s-a declarat nemulțumită de membrii CS  provizorii impuși de Ministerul Energiei încă de la data numirii lor, în aprilie.

Administratorii averii lui Michael Jackson îi datorează 9,4 milioane de dolari lui Quincy Jones pentru drepturi de autor CITEȘTE ȘI Administratorii averii lui Michael Jackson îi datorează 9,4 milioane de dolari lui Quincy Jones pentru drepturi de autor

Pe 4 iulie a fost ales în CS și Radu Cojocaru, sprijinit tot de Ministerul Energiei, însă aceasta nu și-a preluat deocamdată mandatul, din cauza unor chestiuni de incompatibilitate.

De altfel, miercuri, FP a acuzat Ministerul Energiei, printr-un comunicat, că vrea să schimbe conținutul contractelor de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al societății pentru a permite numirea ca membri în Consiliu a două persoane cu funcții de conducere la companii energetice concurente. Radu Cojocaru este membru în CS și la OMV Petrom, iar alt administrator al Hidroelectrica, Laurențiu Dan Tudor, ocupă funcția de director general adjunct la ELCEN.

”Fondul Proprietatea își exprimă indignarea și surprinderea cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potențiale practici corupte și abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanțial câteva dintre obligațiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior. Aceste acțiuni extrem de grave pot afecta în mod negativ interesele Hidroelectrica și ale acționarilor săi, lăsând ușa larg deschisă potențialelor practici de corupție și apariției altor «băieți deștepți» care vor secătui resursele Hidroelectrica”, a declarat, în comunicat, directorul general al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni ale anului 2017 un profit brut de 743,7 milioane de lei, cu 154,6 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând o creștere cu 26%. Cifră de afaceri înregistrată în primele cinci luni ale acestui an a fost 1,436 miliarde de lei, față de 1,296 miliarde de lei în perioadă similară a anului trecut, crescând cu 11%. Producția la cinci luni în acest an a fost de de aproximativ 6,5 TWh, față de 7 TWh realizați în aceeași perioadă a anului 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
consiliul de supraveghere
fondul proprietatea
actiune in raspundere
ministerul energiei
omv petrom
elcen