Republica Moldova vrea să împrumute 80 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Recostrucție și Dezvoltare (BERD), fonduri ce vor fi folosite pentru finanțarea parțială a proiectului de conectare a sistemului național de transmisie a energiei electrice la cel al României.
Acordarea împrumutului este analizată în prezent de BERD, o decizie în acest sens urmând să fie anunțată la finele lunii noiembrie.
Creditul de până la 80 milioane de euro face parte dintr-un pachet de finanțare externă în sumă de 270 milioane de euro, ce va fi furnizat Republicii Moldova de BERD, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială și Comisia Europeană.
CITEȘTE ȘI FP continuă atacul: susține că numirea noului directorat Hidroelectrica a fost ilegală și vrea acționarea în justiție a administratorilor care au aprobat-oProiectul de interconectare a rețelelor electrice din Republica Moldova și România prevede construcția și punerea în funcțiune a unei substații de transformare la Vulcănești, pentru a permite conectarea celor două rețele electrice, a unei linii electrice aeriene de 400 kV între stațiile Vulcănești și Chișinău (segment finanțat de Banca Mondială), precum și extinderi și modificări în stațiile Chișinău și Vulcănești.
Prin conectarea la sistemul energoelectric al României, și ulterior, la Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrică (ENTSO-E), Republica Moldova va putea să își diversifice resursele energetice.
Țara vecină importă circa 80% din necesarul de energie electrică, în principal din Rusia și Ucraina.
Compania de stat Moldelectrica, care se ocupă de realizarea proiectului, estimează că implementarea acestuia (inclusiv construcția propriu-zisă) va dura 4 ani de la identificarea surselor de finanțare.