Noua rețetă de reasfaltare a Podului peste Dunăre de la Brăila a rezistat bine peste iarnă

Auto/Transporturi   
Noua rețetă de reasfaltare a Podului peste Dunăre de la Brăila a rezistat bine peste iarnă

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Nouă rețetă de mixturi bituminoase, folosită în octombrie 2024, pentru reasfaltarea căii 2 de rulare a Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, s-a comportat bine peste iarnă, motiv pentru care constructorul a trecut la reasfaltarea cu aceeași rețetă asfaltică și a căii 1 de rulare.

'Începând de luni, 14 aprilie, se asfaltează și calea 1 de rulare a Podului peste Dunăre, cu aceeași formulă asfaltică nouă, care a fost folosită, în octombrie anul trecut, pe calea 2 de rulare, care este cea mai circulată. S-a dorit să se vadă cum se comportă noua formulă asfaltică peste iarnă și s-a comportat bine. Este o formulă mai dură, spun ei, iar riscul să se fisureze ar fi fost mai mare iarna, când temperaturile sunt scăzute, decât vara, pe temperaturi înalte. Pentru că s-a comportat bine pe timpul iernii, acum s-a trecut la asfaltare pe calea 1. S-a așteptat să se încălzească afară, să fie temperaturi pozitive, pentru că, pe temperaturi negative, exista riscul să nu prindă hidroizolația și asfaltul, apoi o luam de la capăt, că nu s-au respectat condițiile și a cui o fi vina. Și, ca să nu mai existe niciun fel de dubiu, le-am spus așa: domnilor, când vremea vă permite, vă apucați de treabă! Dacă se mai strică asfaltul, e clar vina voastră, nu mai puteți invoca vremea, condițiile meteo nefavorabile sau alte lucruri', a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO A început deszăpezirea pe Transalpina CITEȘTE ȘI VIDEO A început deszăpezirea pe Transalpina
Evenimente

Șoferii sunt atenționați că, pentru efectuarea lucrărilor de reasfaltare pe DN 2S, Podul suspendat peste Dunăre, traficul va fi deviat, în perioada 14 aprilie-3 iunie, pe calea 2 de rulare, care va fi deschisă circulației în ambele sensuri, scrie Agerpres.

Podul suspendat peste Dunăre - cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, al treilea ca dimensiune din Europa și ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră - a fost inaugurat pe 6 iulie 2023, iar la scurt timp după inaugurare au apărut primele probleme legate de asfalt, care s-a 'vălurit'. Podul a intrat, în octombrie 2024, pentru a patra oară în proces de reasfaltare, de această dată constructorul susținând că va folosi o nouă rețetă de mixturi bituminoase, adaptată specificului acestui pod, unic în România.

'De data aceasta, așa cum susține constructorul, este o rețetă asfaltică nouă, care a fost testată într-un laborator din Italia, un laborator european mare. Constructorul spune că această rețetă de asfalt va rezista și nu vom mai avea problemele de până acum, că se va comporta astfel la traficul rutier, inclusiv traficul greu, iar la vară nu vom mai avea deformările pe care le-am avut până acum. Practic, este o rețetă adaptată Podului de la Brăila, pentru că, într-adevăr, Podul de la Brăila este singurul pod de genul acesta din România, este unicat, are niște specificități ale lui. Dacă faci tot podul specific, trebuie să îi faci și asfaltul specific, pentru că se vede că asfaltul standard pus până acum nu a rezistat', a declarat, pentru AGERPRES, în octombrie 2024, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

EXCLUSIV FOTO Piedone a revenit în Piața Obor, luând prin surprindere vânzătorii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Piedone a revenit în Piața Obor, luând prin surprindere vânzătorii

Podul are o lungime de aproximativ 2 kilometri și le oferă șoferilor o alternativă, în afara traversării Dunării cu bacul, pentru a ajunge spre litoral. Deși circulația pe pod a fost deschisă pe 6 iulie 2023, lucrarea nu a fost recepționată de autoritățile române și, potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, nici nu va fi recepționată, până când constructorul nu va repara toate problemele. Ministrul Sorin Grindeanu declara, pe 7 august, că soluția tehnică folosită deja de trei ori pentru asfaltarea Podului peste Dunăre este una 'proastă'.

Valoarea inițială a proiectului Podului peste Dunăre a fost de 1,996 miliarde de lei, fără TVA, fonduri externe nerambursabile, iar constructorul Asocierea Astaldi S.P.A. - IHI Infrastructure System Co. Ltd., denumit în prezent WeBuild. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pod braila
asfaltare