Fosta RATB este de neclintit când vine vorba de amenzi: Le majorează substanțial. Reclamațiile curg însă la adresa companiei, care, ca și Primăria, nu răspunde

Fosta RATB este de neclintit când vine vorba de amenzi: Le majorează substanțial. Reclamațiile curg însă la adresa companiei, care, ca și Primăria, nu răspunde
scris 27 nov 2018

Amenzile contravenționale aplicate călătorilor frauduloși în mijloacele de transport în comun vor fi majorate substanțial, transmite Societatea de Transport București, adăugând că singurul lucru pe care îl poate face este să deruleze o campanie de informare și îndrumare a călătorilor, în scopul înțelegerii și acomodării cu noul Regulament de transport.

Iminența majorării amenzilor a fost anunțată ieri și reconfirmată astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, în cazul în care un călător este surprins de controlori că circulă fără a avea asupra sa un titlu de călătorie valabil și validat, el poate achita pe loc 50 lei. Aceasta este contravaloarea suprataxei, care este un titlu special de transport și îi conferă călătorului dreptul de a continua călătoria respectivă până la stația de destinație.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Mașina Anului în Europa, ediția 2019: au fost anunțate cele șapte finaliste. Dacia Duster nu a impresionat juriul CITEȘTE ȘI FOTO Mașina Anului în Europa, ediția 2019: au fost anunțate cele șapte finaliste. Dacia Duster nu a impresionat juriul

Dacă nu achită suprataxa, călătorului fraudulos i se va întocmi proces-verbal de contravenție. În acest caz, amenda este de 500 de lei, cuantum stabilit prin Contractul de delegare, conform Legii nr. 92/2007.

Conform reglementărilor privind contravențiile, în termen de 15 zile, cel sancționat poate plăti jumătate din amendă la direcția sau compartimentul de încasare a taxelor și impozitelor locale din cadrul primăriei localității unde contravenientul își are domiciliul.

În ceea ce privește obligativitatea validării cardurilor de către toți deținătorii, inclusiv de către posesorii de abonamente sau beneficiarii de gratuități, STB SA precizează că aplicarea măsurilor de sancționare se va face numai după ce toți beneficiarii acestor tipuri de card vor intra în posesia lor și numai după ce vor fi informați corespunzător și se vor familiariza cu funcționarea sistemului automat de taxare.

Recent, Profit.ro a relatat că reclamațiile continuă la adresa șoferilor fostei RATB față de modul în care tratează călătorii, ultimul caz semnalat fiind abandonarea pe timp de noapte, în stația de autobuz, a unor minori care doreau să achite călătoria prin SMS. În acest caz, șoferul a refuzat să le accepte îmbarcarea în autobuz pe motiv că nu au cartelă, fără să îl intereseze plata prin SMS a călătoriei, opțiune valabilă.

În acest caz, atât compania, cât și Primăria Capitalei nu au dorit să răspundă.

Alți călători reclamă faptul că doar anumiți călători sunt verificați în mijloacele de transport, iar cei cu potențial de comportament violent sunt sistematic lăsați în pace.

O altă problemă reclamată este că, din cauza aglomerației din mijloacele de transport, cartela de călătorie nu poate fi validată, călătorul neavând efectiv posibilitatea de a se apropia de aparatul de taxat.

În plus, posesorii abonamentelor nu înțeleg de ce sunt obligați și ei să valideze cartela, doar pentru ca societatea de transport să aibă anumite baze de date, în condițiile în care sunt și creditori ai companiei, plătind un abonament înainte de a călători efectiv în zilele pentru care deja au plătit.

viewscnt
Afla mai multe despre
stb
amenzi