Paza metroului bucureștean costă circa 15,7 milioane de euro pe an. Un document obținut de Profit.ro arată care sunt sarcinile paznicilor, din detaliile contractului semnat de Metrorex cu mai multe firme de pază. Acestea caută în continuare personal care să stea pe post de "sperietoare", deoarece de incidente nu se ocupă simplii paznici.
Metroul a semnat un contract de pază în valoare de 196.300.985 de lei, pe o perioadă de 3 ani, cu respectarea tuturor normelor legale, spune compania din subordinea Ministerului Transporturilor, într-un document obținut de Profit.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Prezența agenților de pază în stațiile și trenurile de metrou a fost determinată de legislația în vigoare și de planurile de pază aprobate de Poliția Metrou, fiind numai în sensul pazei proprietății împotriva furturilor, a distrugerilor, incendiilor, precum și a altor acțiuni producătoare de pagube materiale, a pazei proprietății împotriva accesului neautorizat sau a ocupării abuzive.
Pentru cazurile catalogate drept “incidente” intrevin însă doar instituțiile abilitate, precum Brigada de Poliție pentru Transport Public – Serviciul de Poliție Metrou, scrie în document.
În urma procedurilor de achiziție, Metrorex a încheiat un contract cu TETRA SISTEMS GUARD SRL, în calitate de Lider al Asocierii TETRA SISTEMS GUARD SRL-SENZOR GUARD SECURITY SRL-AKYLE SECURITY SRL.

Serviciile de pază la Metrorex SA pentru o perioada de 36 de luni sunt în valoare de 196.300.985,41 lei, respectiv 39.500.000 de euro fără TVA. Adică 13,16 milioane de euro pe an. Adăugând și TVA la suma oficială dată de companie, ar fi vorba de 15,7 milioane de euro pe an.
Altfel, societatea Tetra caută să angajeze paznici pentru Metrou. Salariul oferit este de 3.000 de lei.
Contractul încheiat între Metrorex și asocierea de companii care asigură paza la metrou nu prevede un anumit număr de oameni, ci anumite posturi pentru care trebuia asigurată paza într-un anumit număr de ore. Conform contractului, serviciile de pază acoperă toate stațiile de metrou, 4 depouri și trenurile.
Metrorex are în circulație 62 de trenuri zilnic, la care se adaugă 3 trenuri de rezervă pentru intrare imediată în circulație, la nevoie.

Licitațiile pentru pază încheiate de statul român prin SEAP au tot crescut în număr și valoarea de la an la an, în noiembrie 2024 înregistrându-se un vârf lunar absolut în ultimii 5 ani.