Murad: Cu impozitul special, statul va câștiga de trei ori mai mult de la hotelieri

Murad: Cu impozitul special, statul va câștiga de trei ori mai mult de la hotelieri
scris 28 iun 2016

Hotelurile vor plăti de anul viitor, alături de restaurante și baruri, un impozit special calculat în funcție de capacitatea de cazarea, ceea ce va aduce statului câștiguri de trei ori mai mari decât cele 20 de milioane de euro pe care le obținea anual prin impozitul pe profit de la hotelieri, spune Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România și președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

"Acest impozit, în afară de beneficiile materiale, aduce și un câștig moral. Toată lumea îi acuza în special pe cei din turism că nu își onorează obligațiile față de stat. Acest impozit pune pe toată lumea din domeniu în aceeași oală și fiecare dintre noi are obligația de a contribui cu câte puțin la bugetul de stat", a declarat Murad pentru Profit.ro după ce s-a anunțat că impozitul special a fost introdus în urma unor lupte grele cu Guvernul, care, susținut de UDMR, a încercat și pe ultima sută de metri să îl blocheze, invocând suspiciunea unui posibil ajutor de stat.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul a fost retrimis marți, pentru a doua oară, în dezbaterea comisiei economice a deputaților, pentru reanalizarea textului după ce Guvernul a invocat suspiciunea unui posibil ajutor de stat, iar parlamentarii UDMR au insistat pentru ca proaspătul impozit să reprezinte o opțiune pentru operatori, nu o obligație. Noul sistem de impozitare a fost apoi aprobat de Camera Deputaților și urmează să fie semnat de președintele Klaus Iohannis și introdus de la 1 ianuarie 2017.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Murad crede că prin noul impozit câștigă, în primul rând, statul, dar se elimină și birocrația și presiunile asupra industriei hoteliere, iar industria se autoeducă în relația cu statul. În plus, se crează o relație corectă între hotelieri, cu condiții egale pentru toți. "Așa cum e acum impozitul, aparent e în favoarea noastră, dar în realitate ajută statul, care n-o să mai încaseze doar 20 de milioane de euro impozit pe profit de la hotelieri, ci 60 de milioane de euro. Dacă se vor aduna și restaurantele, suma obținută va depăși 100 de milioane de euro", a afirmat președintele FPTR. Federația a calculat profiturile întregii industrii hoteliere și a constatat că aceasta declară un câștig de aproape 120 de milioane de euro pe an, iar statul colectează, prin impozitul pe profit, 16% din această sumă, adică 20 de milioane de euro. "Acum, noi, cu acest impozit, arătăm că există un profit nedeclarat în industrie de trei ori mai mare, adică de 360 de milioane de euro", a adăugat el.

Ultima soluție în turism: când nu poți și nici bani n-ai, îl chemi pe Taleb Rifai CITEȘTE ȘI Ultima soluție în turism: când nu poți și nici bani n-ai, îl chemi pe Taleb Rifai

După ce noul impozit va fi pus în aplicare, Murad crede că se vor rări controalele fiscului la hotelieri. De multe ori s-a vorbit în piață că hoteluri mari, de lanț internațional, pline de turiști și de conferințe, declară an de an pierderi sau câștiguri derizorii, pentru a plăti cât mai puțin impozit pe profit. Murad crede că nu e corect ca un hotel de patru stele să plătească impozit pe an 100.000 de euro, iar un hotel de două ori mai mare și de cinci stele să dea jumătate din această sumă. "Dacă un hotel are pierderi, fie nu are servicii bune și trebuie să le îmbunătățească, fie nu-i merge și trebuie să vândă mai departe către altul care se pricepe și poate să obțină un rezultat mai bun", completează el.

În prezent, o microîntreprindere cu mai mult de doi salariați achită un impozit anual de 1% din venit, microfirmele cu un singur salariat plătesc 2% din venit, iar cele care nu au niciun angajat declarat sunt impozitate cu 3% din venit. Pentru celelalte firme, impozitul este de 16% pe profit.

În schimb, prin noul sistem, un hotel clasificat cu una sau două stele din centrul Bucureștiului va plăti, așa cum Profit.ro a anunțat la începutul lunii noiembrie, un impozit anual de 223 lei/loc de cazare în timp ce un hotel de lux, 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, în timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orașe vor pleca de la 135 lei/loc și vor ajunge la circa 580-650 lei/loc.

"Indiferent de venit, acest impozit trebuie plătit. Cât timp îmi onorez toate obligațiile, pe număr de camere, ne simțim oameni normali și nu mai stăm cu capul plecat. Atâta timp cât am plătit toate taxele corect, nu ne mai temem dacă cineva vine să ne întrebe de ce am cumpărat ciorapi pe firmă. Nu ne mai simțim tot timpul acuzați", a mai spus Mohammad Murad.

viewscnt
Afla mai multe despre
hoteluri
impozit special
murad
fptr
hoteluri