Jumătate din agențiile de turism din România, suspectate că funcționează ilegal

Jumătate din agențiile de turism din România, suspectate că funcționează ilegal
scris 24 mai 2016

Pentru ca o agenție de turism să poată funcționa legal, are nevoie, printre altele, de o poliță de asigurare valabilă, care trebuie împrospătată în fiecare an. Din păcate pentru turiști, mai mult de jumătate dintre agențiile din România n-au făcut încă dovada acestei polițe și, dacă nu o au, funcționează ilegal. Fără asigurare, turiștii riscă să rămână fără banii plătiți pe vacanță, în cazul în care agenția se închide.

În acest moment, în România sunt 3.018 licențe teoretic valabile, acordate după 2010 de autoritățile din turism agențiilor. Dintre ele, 1.533 de agenții nu au făcut încă dovada că dețin o poliță de asigurare, a declarat pentru Profit.ro George Borună, directorul general al Direcției Generale de Control și Autorizare din cadrul Autorității Naționale pentru Turism (ANT).

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a putea să funcționeze, agențiile de turism sunt obligate prin lege să dețină o poliță de asigurare în caz de faliment, care se eliberează pe o perioadă de un an și care trebuie reînnoită imediat ce expiră. Agențiile mai sunt obligate ca de fiecare dată când reînnoiesc polița, să trimită o copie la ANT, făcând astfel dovada că funcționează în continuare legal. "În acest moment sunt 1.533 de agenții în toată țara care nu apar că dețin o poliță", spune Borună.

Cei mai mari hotelieri de la mare au rămas fără plaje și cer demisia directorului Apelor Române CITEȘTE ȘI Cei mai mari hotelieri de la mare au rămas fără plaje și cer demisia directorului Apelor Române

În varianta optimistă, e posibil ca unele agenții să fi făcut asigurări, dar să nu fi anunțat la minister, pentru că legea nu prevede amenzi în astfel de cazuri. Directorul ANT pune răul în față și ia în calcul că dacă n-au trimis asigurările la ANT, poate că acele firme s-au închis și nu au anunțat autoritățile sau, mai grav, funcționeză în continoare fără asigurare, deci ilegal. "Dar prezumpția de nevinovăție există întotdeauna și eu știu doar atât, că mai mult de jumătate dintre agențiile de turism din România nu mi-au trimis și nu au făcut dovada deținerii unei polițe de asigurare", afirmă el.

Dacă agențiile au polița și încă n-au trimis-o, nu riscă nimic de genul amenzilor, însă apar pe lista ANT, iar turiștii le-ar putea evita. Dacă autoritățile descoperă însă că asigurarea lipsește, agențiile riscă să li se ridice licența și să fie amendate.  "Obligația lor e ca acea poliță să se facă în trei exemplare, unul pentru mine, altul pentru ei și un altul pentru societatea de asigurare", adaugă George Borună.

ANT le-a trimis deja notificări agențiilor pe email - un "soft notice" postat și pe site-ul autorității. După acest demers au mai primit niște copii după polițe valabile, care au fost actualizate pe site, însă tot au rămas 1.553 de firme care încă sunt suspecte din acest punct de vedere. ANT pregătește acum un "hard notice" - urmănd să le trimită tuturor o hârtie oficială sub semnătură și sub ștampilă. "Asta înseamnă așa: «eu te-am notificat, și dacă în 15 zile nu mi-ai făcut dovada, din oficiu îți ridic licența». Vreau să încep acțiunea de săptămâna viitoare", afirmă Borună, care susține că până în iulie toate agențiile care nu dovedesc că au asigurare vor fi închise.

Până ca statul să le verifice pe toate, multe dintre ele funcționează ca niște bombe cu ceas și oricând se poate ca un turist care plătește o vacanță pentru la vară în Antalya sau la Saturn să rămână cu banii în soare. Pentru a se proteja, spune Borună, primul lucru pe care trebuie să-l facă un turist când intră într-o agenție e să verifice că deține o licență și o poliță de asigurare. Ele trebuie obligatoriu să fie afișate pe perete, la vedere. Turiștii se pot informa și pe site-ul ANT, turism.gov.ro, la secțiunea "informații publice", unde e publicată lista agențiilor licențiate. Cel mai sigur e să verifice dacă agenția se află în lista celor licențiate sau a acelora care nu au făcut dovada poliței. "Dacă are un dubiu și găsește găsește agenția acolo, printre cei fără polițe, trebuie să-i ceară dovada poliței. Dar dacă ajunge la o agenție fără polițe, ar fi bine să sesizeze ANT, ca să mergem să-i ridicăm licența și să o închidem", îi sfătuiește directorul din ANT pe turiști. Sesizările și reclamațiile pot fi făcute la adresele [email protected] și [email protected], dar și pe pagina de Facebook "Direcția Generală Control și Autorizare Turism.

"Până la sfârșitul verii, eu trebuie să am situația foarte clară. Dacă agenția nu face dovada în acest timp, trebuie să-și refacă licența de la zero, chiar dacă vine ulterior cu asigurarea valabilă", a adăugat directorul din ANT.  El spune că mai nou, agențiile trebuie să treacă printr-un filtru ceva mai strict pentru acordarea poliței - trebuie să aibă bonitate și să vină cu cifre contabile care să demonstreze că au activitate și o pot continua normal. Chiar dacă se vor închide jumătate dintre agenții, turiștii nu trebuie să fie triști, dacă nu trag obloanele și peste banii lor. Se vor deschide altele. "Noi semnăm și acum licențe, aproape una pe zi", spune George Borună.

viewscnt
Afla mai multe despre
agentii turism
polite
asigurari