După lupte grele, noul impozit pentru hoteluri și restaurante a primit avizul final

După lupte grele, noul impozit pentru hoteluri și restaurante a primit avizul final

Hotelurile, barurile și restaurantele vor plăti de anul viitor, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de ponderea veniturilor obținute din aceste activități, un impozit special, calculat pe numărul de locuri de cazare sau spațiul alocat activității. Impozitul a fost introdus după lupte grele cu Guvernul, care, susținut de UDMR, a încercat și pe ultima sută de metri să îl blocheze, invocând suspiciunea unui posibil ajutor de stat.

Marți, proiectul a fost retrimis, pentru a doua oară, în dezbaterea comisiei economice a deputaților, pentru reanalizarea textului după ce Guvernul a invocat suspiciunea unui posibil ajutor de stat, iar parlamentarii UDMR au insistat pentru ca proaspătul impozit să reprezinte o opțiune pentru operatori, nu o obligație.

Urmărește-ne și pe Google News

Din comisie, proiectul s-a întors însă în aceeași formă și a întrunit 204 voturi pentru, 10 voturi împotrivă și o abținere, parlamentarii UDMR menținându-și opoziția și spunând că "o să ne ținem de cap când vor apărea probleme".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Noul sistem de impozitare urmează să fie semnat de președintele Klaus Iohannis și introdus de la 1 ianuarie 2017.

Pe parcursul discuțiilor parlamentare, care au durat mai mult de jumătate de an și au fost prezentate regulat de Profit.ro, a fost eliminată exceptarea microîntreprinderilor, însemnând că și acestea vor intra în sistemul de impozitare specific, pragul maxim al cifrei de afaceri de 5 milioane euro anual, echivalent în lei, a dispărut, ca și condiția ca 70% din veniturile operatorului economic să fie obținute din activitățile aferente codurilor CAEN enumerate, respectiv hoteluri (5510), facilități de cazare (5520), parcuri, rulote, camping (5530), alte servicii de cazare (5590), restaurante (5610), catering (5621), baruri (5629, 5630).

Consecința este că toate companiile care au aceste coduri CAEN, chiar dacă sunt microîntreprinderi sau dacă au cifra de afaceri de peste 5 milioane euro și indiferent de ponderea veniturilor din aceste activități în cifra de afaceri, vor plăti impozitul specific.

Domeniul în care nu mai poate fi făcut un top al firmelor CITEȘTE ȘI Domeniul în care nu mai poate fi făcut un top al firmelor

În prezent, o microîntreprindere cu mai mult de doi salariați achită un impozit anual de 1% din venit, microfirmele cu un singur salariat plătesc 2% din venit, iar cele care nu au niciun angajat declarat sunt impozitate cu 3% din venit. Pentru celelalte firme, impozitul este de 16% pe profit.

În schimb, prin noul sistem, un hotel clasificat cu una sau două stele din centrul Bucureștiului va plăti, așa cum Profit.ro a anunțat la începutul lunii noiembrie, un impozit anual de 223 lei/loc de cazare în timp ce un hotel de lux, 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, în timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orașe vor pleca de la 135 lei/loc și vor ajunge la circa 580-650 lei/loc.

O pensiune de dimensiuni mici va plăti, în cazul în care este încadrată la 1-2 stele sau margarete și se află la periferia Bucureștiului, și de la 178 lei/loc, dacă unitatea este în centrul Capitalei. La 3 stele sau margerete, impozitul va fi cuprins între 225 lei/loc-267 lei/loc, în funcție de zona Bucureștiului în care se află.

Operațiunea Helios: Antifrauda va înăspri controalele la restaurante, cluburi și baruri, după ce a primit reclamații de la cetățeni CITEȘTE ȘI Operațiunea Helios: Antifrauda va înăspri controalele la restaurante, cluburi și baruri, după ce a primit reclamații de la cetățeni

La rândul lor, micile restaurante și shaormeriile din centrul Bucureștiului vor plăti un impozit anual de circa 11.000 lei, pentru o suprafață de până la 30 metri pătrați, iar proprietarii de baruri din centrul Capitalei vor plăti, pentru aceeași suprafață maximă de 30 metri pătrați, un impozit anual de 6.601 lei.

Un impozit mai mare de 38.000 lei vor plăti unitățile foarte mari, de peste 800 metri pătrați, sume comparabile urmând să achite și localurile din centrul celorlalte mari orașe, precum Brașov, Constanța, Cluj-Napoca. Pentru baruri și discoteci, cel mai mic impozitul anual în București va depăși 5.300 lei.

Tabelul complet al noilor impozite poate fi văzut AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
hoteluri
baruri
restaurante
impozit
specific